Hlavní obsah
3,8
(14)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Milujete zeleninové polévky, které jsou husté a krásně vás zasytí? Pak jste tu správně! Po báječné jemné polévce z čerstvých rajčat se jen zapráší!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg rajčat
  • 140 g rajčatové omáčky
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 4 listy bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 ks hřebíčku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • 1 snítka čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Rajčata omyjte a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozpalte olej a rajčata na něj dejte zvolna opékat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.

02.

Až změknou a začnou svou konzistencí trochu připomínat kaši, přidejte k nim bobkový list, hřebíček, nové koření a promíchejte.

03.

Zatímco rajčatová směs probublává, začněte si vedle připravovat jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a důkladně promíchejte. Pak zalijte trochou vody, aby se jíška lépe rozpustila, a znovu promíchejte.

04.

Pod rajčaty stáhněte teplotu a připravte si misku se sítkem nebo cedníkem. Rajčata propasírujte tak, aby vám v hrnci zůstala jen jemná polévka, přidejte rajčatové pyré a promíchejte.

05.

Polévku znovu přiveďte k varu, nalijte do ní připravenou jíšku a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévku můžete podávat například s pečivem, ozdobenou lístky bazalky nebo oregana.

Reklama

Související témata:

Načítám