Hlavní obsah
3,6
(35)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Lahodná vůně slaniny a okurek, dokřupava upečené maso, skvělá omáčka. Už víte, na co dnes najdete recept? No ano, na znojemskou pečeni! Takže komu nevadí teplé kyselé okurky, honem na nákup!

35 min.
Příprava
1 hod., 35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězí kýty
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/2 ks celeru
  • 60 g slaniny
  • 60 g kyselých okurek
  • 60 g tuku
  • 30 g chleba
  • 10 g hladké mouky
Článek

Postup

01.

Maso umyjte, naklepejte, osolte a opepřete. Nevíme sice, zda má klepání takovéhoto kusu masa vcelku nějaký smysl, ale našli jsme to v „babičkovských“ receptech už po několikáté, a tedy předpokládáme, že dámy tehdy věděly, co dělají.

02.

Slaninu a okurku nakrájejte na tenké plátky a maso úhledně prošpikujte. Maso stačí úzkým dlouhým nožem propíchnout, prstem trochu rozšířit a slaninu či okurku do připravené štěrbiny zastrčit.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Další krok postupu je „potření rozstrouhanou cibulí“. Cibuli tedy oloupejte a nastrouhejte- nejspíš si u toho trochu popláčete. Pak maso důkladně potřete cibulovou kaší.

04.

Mrkev, celer i petržel oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a spolu se zbylou na kostičky nakrájenou slaninou orestujte do růžova na másle.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Zeleninu přesypejte do pekáčku, položila na ni prošpikované a ocibulované maso, místo chlebové strouhanky můžete dát na kousky natrhaný chléb a vše zalijte asi 5 dl horké vody. Troubu předehřejte na 170 stupňů, pekáček přikryjte alobalem a dejte maso péct.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Maso pečte zhruba hodinu při 170 stupních, během té doby ho občas přelijte. Na závěr sundejte alobal a při 220 stupních pečte ještě asi 15–20 minut, aby se udělala kůrčička.

07.

Hotovou pečeni vyndejte a do omáčky přidejte ještě asi 2 lžíce hladké mouky a znovu povařte. Nakonec omáčku rozmixujte dohladka. Zbylé okurky nakrájejte na jemné kostičky a přimíchejte do hotové omáčky. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám