Hlavní obsah
4,3
(15)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Taky po příchodu do cukrárny hledáte nejdřív pohledem větrníky? Vyzkoušejte tedy dnešní recept z kuchyně legendy mezi českými kuchařkami Marie Sandtnerové. Klasika s karamelem to sice není, ale v jednoduchosti je krása.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 400 ml vody
  • 110 g másla
  • 250 g hrubé mouky
  • 4 ks vejce
Náplň a posypání
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Do kastrolu nalijte vodu nebo mléko, přidejte máslo a přiveďte k varu. Když se voda vaří, stáhněte trochu výkon plotny a za stálého míchání přidejte hrubou mouku. Ze začátku se vám těsto bude trochu lepit, během 3–4 minut ale přestane.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Těsto nechte vychladnout, postupně přidejte čtyři celá vejce a umíchejte těsto. To je opravdu hodně tuhé.

03.

Na plech dejte pečicí papír a troubu předehřejte 180 stupňů Celsia. Umíchané těsto naplňte do cukrářského sáčku a podle toho, jak velké větroplašky chcete mít, vytvořte hubinky. Těsto se během pečení nafoukne, takže nezapomeňte nechávat mezi větrníčky rozestupy.

04.

Zhruba po 20–25 minutách jsou větrníky upečené dozlatova, a vy je můžete vyndat. Předtím ale troubu v žádném případě neotvírejte, protože jinak spadnou a budou tvrdé.

05.

Upečené větrníky z jedné strany nakrojte, aby unikla pára, a nechte je vychladnout. Mezitím vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem. Tou pak vychladlé cukroví naplňte. Na závěr větrníčky pocukrujte vanilkovým cukrem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám