Hlavní obsah
3,5
(46)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Když se řekne cibulačka, spousta lidí ohrnuje nos. Možná je to právě proto, že ještě nikdy neměla tu pravou a poctivou francouzskou polévku, která sice vyžaduje čas a péči, ale výsledek stojí za to!

40 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 80 g másla
  • 1 ks pórku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 snítky listové petržele
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • 1 ks bagety
  • 150 g tvrdého sýra
Článek

Postup

01.

Máslo dejte do hrnce rozpustit na mírném plameni. Když je rozpuštěné, přisypejte cibuli nakrájenou najemno. Důkladně promíchejte a opékejte asi půl hodiny na nejnižším možném ohni. Cibule by měla mít krásně hnědou barvu, nesmí se však připalovat.

02.

Opečenou cibuli zasypejte hladkou moukou, promíchejte a zalijte bílým vínem. Když se alkohol z vína vyvaří, přilijte vývar.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Pórek podélně rozkrojte, vezměte jeho nejširší vrstvu a do ní zabalte bobkový list, tymián a petržel. Celý svazek upevněte kuchařským provázkem a vložte do polévky. Společně vařte asi 10 minut. Podle chuti dosolte a opepřete.

04.

Hotovou polévku podávejte s opečeným plátkem bagety a posypanou sýrem. Na ozdobu můžete použít bylinky, pokud vám nějaké zbudou.

Reklama

Související témata:

Načítám