Hlavní obsah

Jablečný koláč, který nemá chybu

Hodnocení:
(29)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Jablka jsou na každém rohu – plná chuti, sladká a levná. Proto neváhejte ani chvilku a upečte si lahodný kynutý koláč s tímto podzimním ovocem!

Ingredience pro:
1 plech
  • 400 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 100 ml oleje
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 ml mléka
  • 6 jablek
  • 150 g perníku na strouhání
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • cukr moučka
Článek

Postup

Krok 1: Do misky prosejte hladkou mouku, přidejte k ní trochu soli, vanilkový cukr a cukr krupici. Doprostřed dejte žloutky a teplé mléko. Droždí prsty nadrobte a přidejte ke směsi, pak nastrouhejte citronovou kůru a nakonec směs zalijte olejem. Pomocí vařečky vypracujte jednotné lepivé těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň 45 minut kynout.

Krok 2: Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy jablek. Ta omyjte, oloupejte a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Perník na strouhání nastrouhejte na jemném struhadle.

Krok 3: Když je těsto nakynuté, pomažte si ruce tukem a rovnoměrně ho rozprostřete na plech o velikosti 40 x 28 cm vystlaný pečicím papírem. Těsto bohatě posypejte nastrouhanými jablky, zasypejte krystalovým cukrem, trochou mleté skořice a nastrouhaným perníkem.

Krok 4: Koláč dejte péct na 180 °C na 40 minut, dokud nebude zlatavý. Podávejte jej pokrájený na čtverce ozdobené moučkovým cukrem, plátkem jablka nebo lístkem máty či meduňky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek