Hlavní obsah
3,2
(11)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Karbanátky můžete smažit nebo péct. Že pečení je mnohem zdravější, o tom není pochyb, a proto jsme pro vás na dnešek připravili recept věhlasné kuchařky Anuše Kejřové na skvělé šťavnaté masové karbanátky se zelím.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 dkg sádla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst majoránky
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 dl bílého polosuchého vína
  • 6 dkg strouhanky
  • 5 dkg vepřových jater
  • 40 dkg vepřového mletého masa
Článek

Postup

01.

Vzhledem k tomu, že dnešní recept je na karbanátky, je potřeba použít vepřové, případně míchané maso. Čistě z hovězího by byly příliš suché. Já jsem si u řezníka nechala namlít libovější bůček. Játra namelte na strojku nebo v robotu na jemnou kaši a přidejte je k vepřovému masu, strouhanku zalijte vínem nebo mlékem a nechte ji celou provlhnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Směs dochuťte utřeným nebo prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a promíchejte s jedním celým vejcem i namočenou strouhankou. Vznikne vám tak jednolitá hustější hmota. Z té lžící vykrajujte větší kousky, z nichž mezi dlaněmi tvořte kuličky. Pokud by se vám hmota lepila na lžíci nebo na ruce, namočte si je ve studené vodě.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Hotové kuličky skládejte vedle sebe do pekáčku a nakonec je podlijte trochou vody. V receptu se píší 4 lžíce, já jsem je podlila asi do 0,5 cm výšky. Přidejte lžíci sádla (to můžete podle chuti či dietního režimu vynechat), karbanátky posypejte drceným kmínem a potřete vaječným bílkem a dejte je péct asi při 200 stupních Celsia na zhruba 15–20 minut. Hotové, krásně zlatavé karbanátky podávejte s dušeným zelím a vařenými bramborami.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám