Hlavní obsah

Poctivý guláš s paprikami

Hodnocení:
(5)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 50 minut
Náročnost
střední

Ten jediný pravý a osvědčený recept na guláš má každá rodina svůj – a o tom nemíníme polemizovat. Jeden takový na výborný guláš s paprikou máme i my. A ten stojí za to vyzkoušet.

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g hovězího masa
  • 300 g cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 papriky bílé
  • rostlinný olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
Na zahuštění
  • 3 plátky chleba
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte nahrubo a na rostlinném oleji ji nechte osmažit dozlatova. Nesmí být ale moc tmavá – při následné úpravě už by se mohla připálit. Než se cibule osmahne, nakrájejte maso na kostky velikosti sousta.

Krok 2: Maso přidejte k cibuli a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo. Když je takto připravené, přidejte i trochu soli, pepře, kmínu a sladké papriky. Vše ještě jednou lehce zpěňte (tady už si ale dávejte opravdu pozor, abyste papriku nepřipálili, zhořkla by!) a přidejte papriky pokrájené na kousky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Pak gulášový základ podlejte vodou nebo v ideálním případě hovězím vývarem a nechte maso pod poklicí vydusit doměkka. Podle typu masa to trvá různě dlouho, zpravidla však zhruba 1–1,5 hodiny. Jestliže chcete zachovat papriky vcelku, přidejte je, až když je maso měkké, a vše duste asi 10 minut, dokud nebudou přesně tak měkké, jako chcete vy.

Krok 4: Když je guláš v podstatě hotový, natrhejte střídku z chleba a přidejte ji do něj. Pomalu ji nechte postupně „rozvařit“, až guláš jednoduše zahustí. Podávejte se svojí oblíbenou přílohou – pro někoho je to zase chléb, pro jiného knedlíky, ať už houskové, karlovarské nebo bramborové.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama