Hlavní obsah

Aby vás boty netlačily!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krásné boty mohou boletFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup bot může být vždycky tak trochu problém. Koupíte si krásné nové boty a hned po první vycházce máte otlačené a bolavé nohy. Jak tomu předejít? Nechte si poradit!

Článek

Dámská obuv je poněkud různorodější než ta pánská. Na výběr máte boty mnoha tvarů, různých pevností i výšek. A právě v tom je mnohdy kámen úrazu. Někdy ale pomůžou i docela obyčejné, životem vyzkoušené rady, jak si obuv přizpůsobit.

Voda boty změkčí

Říká se, že v nově koupených botách není dobré hned absolvovat nějakou delší cestu. To proto, že ještě úplně nesedí na noze a mohly by vás začít tlačit nebo škrábat třeba řemínkem. Boty se vždy na noze vytahují pomalu a postupně (ty kožené o něco rychleji než boty z ostatních materiálů). Když však v nových botách někam vyrazíte a náhodou zmoknete, věřte, že příště už s nimi žádný problém nebude. Důvod je jednoduchý. Materiál se po namočení vytáhne a přizpůsobí tvaru vaší nohy.

Nebojte, nemusíte nutně s každými novými botami čekat na déšť. Stačí, pokud si je doma navlhčíte, něčím pevným vycpete a počkáte zhruba půl dne. „Kdysi na koleji si spolubydlící všechny nové lodičky večer otírala mokrým hadrem a cpala do špičky vší silou obal od šamponu, aby se prý vytvarovaly. Smála jsem se jí, protože to vypadalo opravdu netradičně. Když jsem si pak ale sama koupila krásné boty, které v první chvíli seděly, ale po více hodinách chůze mě začínaly na různých místech dřít, zkusila jsem to také. A musím uznat, že to funguje," přiznává dnes již vystudovaná doktorka ekonomie Jitka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Boty snadno změkčíte obyčejnou vodouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Řemínky bot krémujte a ohýbejte

Problémy mohou způsobit také řemínky u sandálů. Ty se mnohdy zařezávají při chůzi do nohy, až to bolí. I zde je ale snadné řešení. Jistě si všimnete, že starší boty vás svými řemínky nijak netrápí. Čím to? Jsou již změklé a více ohebné.

Zkuste tedy řemínek na botě několikrát ohnout a jakoby zlomit. A třeba deset minut si s ním vyloženě hrajte, různě jej kruťte, stáčejte a ohýbejte. Většina řemínků bývá nalakovaných a lak musí získat elasticitu a přizpůsobit se tak, jak vaše noha při chůzi potřebuje. „Já řemínky na botách vždycky trochu pomuchlám, zohýbám a pak teprve v nových sandálech někam vyrazím. Nové boty totiž moc drží tvar, a to je pak špatně a řeže to. Když nepomůže ohýbání, řemínek před chůzí lehce natřu krémem na boty nebo případně pleťovým krémem. I ten dokáže materiál zjemnit a učinit jej více pružným," radí třicetiletá obchodní manažerka Markéta.

Znáte také vy ještě nějaké jiné triky, které pomohou při nošení nových bot? Prozraďte nám je na info@prozeny.cz .

Reklama

Související témata:

Načítám