Hlavní obsah

Barevná kuchyň 3x jinak. Podívejte se!

Foto: Thinkstock

V barvách bude každá kuchyň zajímavá a krásnáFoto: Thinkstock

Reklama

Bílá kuchyň je krásná, působí čistě a snadno se kombinuje s jinými materiály. Anebo to lze říct jinak: je nudná a má ji každý! Stačí se podívat do několika časopisů, a jen výjimečně v nich uvidíte něco jiného než bílou. U nás je to jinak: našli jsme pro vás tři krásně barevné kuchyně!

Článek

Zelená, modrá, červená...  to jsou varianty kuchyní pro ty, co nechtějí interiér ani bílý, ani z nenápadného světlého dřeva. Koukněte se, jak dobře vypadají barvy! A také kolik doplňků si k nim můžete pořídit!

Varianta 1: zelená

Náš první tip je kuchyň, u níž designéři sáhli po odvážné kombinaci zelených lakovaných dvířek a černého skla u horních polic. To se opakuje i na spotřebičích – myčce, troubě a chladničce, které tak krásně ladí s nábytkem. „Zelené barva patří mezi ty, co posilují chuť k jídlu, a co víc by si v kuchyni člověk mohl přát,“ říká Slobodan Vukša ze společnosti Gorenje, která sestavu vytvořila, a pokračuje: „Využívá se zde i ojedinělých vlastností zelené, kdy může působit jak teplým, tak chladným dojmem. Záleží na tom, s jakými odstíny se zkombinuje.“

Foto: Kuchyně Gorenje

Uklidňujícím dojmem působí zelená dvířka s černým sklemFoto: Kuchyně Gorenje

Kuchyň má téměř ideální dispozice, dostala tvar písmene L, přičemž vlevo se nachází varné centrum a vpravo mycí. Mezi nimi pak zůstává dostatek pracovní plochy na odkládání věcí i přípravu pokrmů.

Foto: Mobax

Do zelené kuchyně se hodí například nerezová mísa na ovoce Cocoon za 2629 korunFoto: Mobax

Foto: Naoko

Růžové sklenky Spectra, dvě za 595 korun, vám ozvláštní kuchyňskou poličkuFoto: Naoko

Foto: RAKO

Žlutý a hnědý obklad zelenou vhodně doplní, obklady z kolekce Zingano pořídíte za 899 korun za metr čtverečníFoto: RAKO

Tip redakce: Zelená barva, tedy i tato kuchyň jsou celkově velmi výrazné, proto se doporučuje další zařízení i doplňky volit v méně nápadných, tlumených barvách, ideální je celá škála od bílé až po černou. Sáhnout můžete po neutrálním kovu. Jestliže si myslíte, že to zase není nic moc barevné, místo šedé zvolte jako doplňkovou barvu růžovou, a budete koukat, jaké se začnou dít divy!

Uvažujete o nové kuchyni? Jistě vás bude zajímat: Studio vs. truhlář: Kdo dělá lepší kuchyň?.

Varianta 2: modrá

Opět netradiční a velmi výrazná je kuchyň, která kombinuje bílé korpusy doplněné o modrá dvířka v provedení vysoký lesk. Celkový dojem však působí velmi elegantně. Není divu, protože modrá, podle některých nejoblíbenější barva na světě, je symbolem váženosti, vnímavosti a vyrovnanosti a klidu. To je i příklad této kuchyně. „A to především díky volbě dalších doplňkových odstínů – kromě nerezových spotřebičů jsou to jemná pracovní deska v bílé barvě a neutrální šedý obklad za ní," vysvětluje Jiří Slovák ze společnosti Trachea, z jejíž dílny sestava pochází.

Foto: Trachea

Módní lesklá dvířka nemusejí být pouze výsadou bílého nábytku, dobře vypadají i modráFoto: Trachea

Sestava začíná vysokými skříňkami, v nichž je ukrytá vestavná chladnička s příručním mrazákem, kávovar a pečicí trouba. Následuje pracovní plocha a varná deska s komínovou digestoří, která je o něco širší. Je to elegantní a praktické řešení, protože páry z plotýnek tak míří rovnou do odsavače a neunikají kolem. Zvyšuje se tak jeho účinnost. Aby digestoř lépe vynikla, nejsou kolem ní žádné další poličky. Ty designér všechny nasměroval do druhé části linky, kde tak vznikla spousta úložných prostor.

Foto: Bella Rose

K tmavé modré ladí puntíkované nádobí Spot Blue, kus pořídíte od 151 korunFoto: Bella Rose

Foto: Tesco

Trendové kombinace dosáhnete, když sem dáte červeně květovaný mělký talíř Flamenco za 70 korunFoto: Tesco

Tip redakce:Modrá barva nabízí snad největší možnosti na kombinaci s jinými odstíny. Konzervativní, i když letos velmi trendová, je kombinace modré, bílé a červené. Naopak když sáhnete po růžové, bude vypadat vznešeně. A spolu se žlutou interiér proteplí. Velmi zajímavé kombinace pak mohou vzniknout kombinací světlých a tmavých odstínů a různou sytostí.

Foto: Mobax

Mezi neutrální doplňky, které se hodí i k modré, patří miska na ovoce Twist za 2089 korunFoto: Mobax

Pokud vás barevná kuchyň zaujala, koukněte se, jak zvládnete Proměnu (nejen) kuchyně levně a rychle!.

Varianta 3: červená

Elegantním dojmem působí kuchyň kombinující červenou a bílou barvu. Na zajímavosti jí pak dodávají i úchytky, které jsou ve stejné barvě jako dvířka, a tak si jich na první pohled nevšimnete. „V případě těchto typů kuchyní jde o ne zcela nadčasový design a je nutné myslet na okolní zařízení domácnosti. Doporučuji barevně sladit sedací nábytek a doplňky s barvou kuchyňské sestavy. Pokud se tedy rozhodnete pro červenou kuchyň, zpravidla s ní pak musíte sladit barevnost celého interiéru,“ říká Aleš Jelínek z kuchyní Poggenpohl a Beeck.

Foto: Sedlák Interiér

Elegantní kombinace vzniká spojením červených a bílých plochFoto: Sedlák Interiér

Tip redakce:Červenou barvu můžete pomocí doplňků buď utlumit, nebo naopak ještě zvýraznit. Pokud toužíte po prvním efektu, volte opět neutrální odstíny, jako jsou bílá, šedá, krémová nebo světle růžová. V druhém případě sáhněte po žluté, zelené, opravdu odvážní mohou zkusit odstíny oranžové nebo fialové.

Foto: Bella Rose

Romantické duše mohou nakombinovat červenou s růžovou, cena talířů začíná na 239 korunáchFoto: Bella Rose

Foto: Naoko

Pro milovníky výrazných kombinací je lepší silikonové čajové sítko za 245 korunFoto: Naoko

Foto: RAKO

Pokud chcete, aby červená působila teplým dojmem, doplňte ji obklady Coral v barvě čerstvě nalitého šampaňského. Stojí od 399 korun za metrFoto: RAKO

Ještě si myslíte, že elegantní kuchyň musí být bílá? Anebo totéž platí pro zelenou, modrou či červenou? Nenechávejte si svůj názor pro sebe a řekněte ho ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám