Hlavní obsah

Barvy v bytě: Víme, jaké jsou ideální pro vás!

Foto: Thinkstock

Nevíte, jakou barvou vymalovat? Vyberte si z pěti stylůFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádhera! Úžasné! Obdivovali všichni obývací pokoj u známých, kteří do něj dali fialovou a zelenou barvu a celkový efekt podtrhli černými doplňky, a vám se to vůbec nelíbilo? A stejný pocit máte při listování katalogy s moderními světlými interiéry? Ne, nejste nenormální, jen jste prostě jiný barevný typ!

Článek

Přírodní, klasický, glamour, trendy a pestrý – to je základních pět barevných typů, z nichž lze zařídit celý dům. Který se bude nejvíc líbit vám?

1. Přírodní

Jak napovídá název, tomuto stylu dominují přírodní barvy – tedy všechny tóny béžové a hnědé, které lze navzájem dobře kombinovat. Milovníci tohoto trendu mají v oblibě i přírodní materiály, tedy hlavně dřevo. A je pravda, že jejich byty působí příjemným, teplým a útulným dojmem. Takovou atmosféru tyto barvy dokážou navodit.

Zda zvolíte spíš světlou, nebo tmavou paletu, o tom rozhodují velikosti místností a množství i plocha oken. V těch menších by měly převládat spíš béžové, ve větších můžete použít více hnědé. Pokud byste to udělali opačně, prostor bude působit nikoli přijemným, ale ponurým dojmem.

Foto: Thinkstock

Přírodní barvy - tedy odstíny béžové a hnědé - interiéru slušíFoto: Thinkstock

2. Klasický

Tento barevný styl vychází z předchozího a jeho základem jsou opět příjemné přírodní barvy. Jejich paleta je však tentokrát mnohem širší a hnědou doplňují i zelená, červená, případně žlutá a samozřejmě i jejich kombinace. Ovšem vždy ve své tlumené či jemné podobě. Neonové a výrazné odstíny se do klasiky nehodí. Stejně tak platí, že barvy zde mají pouze doplňkovou funkci. Jsou vhodné na jednotlivé kousky nábytku, doplňky a při malování interiéru je zvolte pouze na jednu, maximálně dvě stěny.

Foto: Thinkstock

Klasický styl je krásnou kombinací dřeva a příjemných barevFoto: Thinkstock

3. Trendy

Zatímco předchozí dva styly se během let prakticky nemění, u trendového je to přesně naopak. Každý rok mu dominuje jiná barva. Jeho základ sice tvoří stále neutrální tóny jako černá, bílá, šedá, ty však vždy po dvanácti měsících doplňuje jiná, zpravidla velmi výrazná barva. Ta působí kontrastně a na jejich pozadí velmi dobře vynikne. V roce 2012 – jak jste se dočetli v článku Nevíte, jak vymalovat? Víme, proč zvolit červenou! – to bude korálově červená.

Pokud se vám nelíbí, klidně ji nahraďte citronově žlutou nebo fialovou, které byly barvami předchozích dvou let. Ale pozor, i zde platí, že byste s těmito výraznými odstíny měli zacházet opatrně a držet se osvědčené pravdy, že méně znamená více. Ideální jsou tyto kombinace do moderních a minimalisticky zařízených bytů, kde barva může krásně vyniknout.

Foto: Thinkstock

Fialová a žlutá byly barvami roku v posledních dvou letechFoto: Thinkstock

4. Glamour

Tento barevný styl plný lesku a třpytu má buď své příznivce, nebo odpůrce. Neutrální názor na něj snad neexistuje. Je pravda, že kombinace barev – kromě bílé a černé ve vysokém lesku jsou zde přípustné snad jen zlatá a stříbrná, případně červená a fialová – potřebují patřičný prostor, aby vynikly. A také nábytek a doplňky ve stejném stylu.

Foto: Thinkstock

Lesk a zlato patří do stylu glamourFoto: Thinkstock

Jaké vybrat, se dočtete v našem Velkém přehledu stylů v bydlení.

5. Pestrý mix

Pokoušeli jste se o klasiku nebo trendy styl, a nepovedly se? Nevadí, přidejte ještě nějaké barvy a tvrďte, že jste se snažili zařídit interiér ve stylu barevný mix. A že se to přece povedlo!

Tato varianta je určená pro ty, kteří barvy opravdu milují a nemohou se jich nabažit! Ale opět dávejte pozor, aby na vás z takové místnosti nepadala tíseň. Máte-li velký byt, klidně použijte celou malířskou paletu, ale do menších uberte na počtu odstínů a raději je nahraďte méně tradičními kombinacemi. Základní bílou doplňte například kombinací modré se žlutou zpestřenou růžovými doplňky nebo k zelené zvolte různé odstíny červené a růžové. Výsledek bude vypadat dobře, nikoli však přeplácaně!

Foto: Thinkstock

Pestrý mix odstínů dělá pokoj zabydlenýmFoto: Thinkstock

Už víte, který barevný styl jste vy? A který se vám líbí nejvíce? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám