Hlavní obsah

Nevíte, jak vymalovat? Víme, proč zvolit červenou!

Foto: Thinkstock

Zapomeňte na modrou a žlutou, v módě je červená!Foto: Thinkstock

Reklama

Jste na tom stejně? Vzorník barev obsahuje čtrnáct tisíc odstínů, a žádný není ten pravý. Fialovou má na stěnách každý, zelená připomíná nemocnici, citronově žlutá vám připadá mdlá a nevýrazná. Kterou tedy vybrat? Rada zní: korálově červenou!

Článek

Máte červenou spojenou s neklidem, nesoustředěností a ve velkém množství také agresí? Zvolte proto její jemnější odstín – korálově červenou! Ta je plná optimismu a energie. Navíc byla zvolena barvou roku 2012! Bude jí kolem plno – v bydlení i v módě, jak jste se mohli včera dočíst v článku Nepřehlédnutelná červená: Troufnete si na ni?. Snadno si tak doladíte své bydlení do posledního detailu.

Foto: Dulux

Korálově červený odstín dokonale vynikne vedle bílé, šedé či světle růžovéFoto: Dulux

Kdo by nechtěl mít štěstí?

Po modré či citronově žluté, které patří ke studeným odstínům, nastala letos změna – do popředí se dostává barva, která zastupuje syté tóny. „Korálová červeň se z předchozí řady vymyká tím, že z ní vyzařuje výstřednost i serióznost zároveň. Pro spoustu lidí může mít nejrůznější význam,“ říká Marieke van der Bruggen z Estetického centra společnosti AkzoNobel a přidává několik zajímavostí: „U tohoto odstínu je také zajímavé, že ve všech světových kulturách vzbuzuje výrazné emoce. V Číně je to barva štěstí, v Indii je spojována s manželskou pohodou a porozuměním. V mnoha západních společnostech je to barva vášně a síly.“

Foto: Dulux

Povolené jsou i divoké kombinace zelené, modré a červenéFoto: Dulux

Představujete si svůj byt vymalovaný právě do tohoto odstínu a napadá vás, že spíš než o barvu manželské pohody jde o barvu ke zbláznění? Korálová červeň by měla být jen určitým doplňkem interiéru. Nechte ji vyniknout na jedné či dvou stěnách nebo doplňcích a zbytek interiéru zařiďte tlumenými a jemnými odstíny. Ideální je kombinace s bílou, krémovou, šedou, z teplých odstínů lze sáhnout po barvě velbloudí srsti či tělové růžové.

Máte pocit, že barevné trendy jsou tak trochu výmyslem firem a s tím, co si přejete vy, nemají nic společného? S korálovou červení je to ale jinak. Zcela odpovídá tomu, co je v současnosti oblíbené. „Aktuálně patří k nejžádanějším kombinace sytých barev, třeba právě červené, syté oranžové, případně jasně zelené, s nádechem do šeda až do olivova,“ potvrzuje správnou volbu Květoslava Lenterová z prodejny Dům barev na ulici Maříkova v Brně.

Foto: Primalex

Návrháři se tentokrát trefili - výrazné a syté barvy jsou žádané už několik letFoto: Primalex

Když máte jiný vkus

Červenou nikdy! Také je to vaše heslo? Pak vám nabízíme i další barevné kombinace, které dodají interiéru na kráse a eleganci. První z nich – designéři ji nazvali Jedno malé semínko – spojuje už zmiňované odstíny zelené, hnědé jako temná hlína, které podtrhují světlé pastelové tóny a neutrální barvy jako světle růžová, šedá a podobně.

Foto: Dulux

Zajímavou kombinaci nabízí i hnědá připomínající tmavou hlínu spolu s neutrálními tóny, například šedou či růžovouFoto: Dulux

Další trend ocení milovníci modré i netradičních kombinací, neboť odvážně kombinuje opět zelenou, výrazné modré odstíny i korálově červenou. Tyto barvy používá buď všechny dohromady, nebo si hraje s jejich různou sytostí – od nejsvětlejších až po nejtmavší odstíny.

Foto: Dulux

Barevné trendy se inspirují i industriální architekturou, starými továrnami či technikouFoto: Dulux

Takovou divočinu byste domů nikdy nechtěli? Zkuste další směr nazvaný Znovuobjevení hrdinové. Inspiruje se industriální architekturou, starými továrnami či technikou. Najdete v něm barvy, jako je denimová modř, odstín rezavého kovu, zelenou, žlutou jako signální zabarvení kabelů, kovových dveří a potrubí a v neposlední řadě šedou inspirovanou betonem.

Foto: Dulux

Korálově červená bude příští rok všude kolem vásFoto: Dulux

Stále jste si nevybrali? Zde máte další 3 tipy, jak sladit obývák s kuchyní.

Anebo si vytvořte svůj vlastní trend. Na barvách je krásné, že nabízejí dostatek prostoru pro vaši fantazii a tvořivost. Která je ta nejlepší pro vás?

Reklama

Načítám