Hlavní obsah

Bere vaše dítě drogy? Odhalte to!

Foto: Thinkstock

Drogy se mohou dotknout i vaší rodiny, důležitá je spolupráce a rychlé jednáníFoto: Thinkstock

Reklama

Vychovali jste je v té nejlepší vůli. Ale teď jsou vaše děti v pubertě a celá vaše péče může vzít zasvé – zkušenost s drogami má podle průzkumů až 40 % středoškoláků, a toho vašeho se to může samozřejmě týkat také. Je vaše podezření opodstatněné, nebo jen moc čtete černou kroniku, a pak zbytečně spřádáte katastrofické scénáře?

Článek

Zatímco vy jste si ve čtrnácti s kamarády maximálně potáhli z tajně koupených startek nebo si přihnuli z láhve vína, dnes je úplně jiná doba. Marihuana, hašiš, ale třeba i extáze nebo pervitin jsou dnes stále běžnější záležitostí už i na základních školách. Jak poznáte, že vaše dítě v něčem „jede“?

„Mami, ale trávu zkusil každý!“

„Hned ze začátku je potřeba upozornit na to, že potřeba experimentovat a zkoušet zakázané věci je teenagerům zcela přirozená. Nedělejte drama z toho, že vaše šestnáctiletá dcera vyzkoušela marihuanu,“ radí psycholožka Alena Němcová a dodává, že pokud jde o ojedinělý případ, není důvod k hysterickým výstupům. Jistě, máte o své dítě strašný strach a při prvním podezření na drogy už vám před očima naskakují obrázky zoufalých narkomanů, umírajících v zaplivaném podchodu. Ale pokud se přestanete ovládat a snížíte se k hysterii, vaše dítě se ještě víc uzavře a utvrdí v názoru, že vy mu nemůžete vůbec rozumět a chápat, co ve svém věku prožívá.

Přednášky a vyptávání? Vysmějí se vám!

To, zda se něco děje, můžete zjistit i tak, že si s dítětem jednoduše promluvíte. Pozor ale na monology, začínající: Uvědomila jsem si, že jsme spolu už nějakou dobu nemluvili o alkoholu a drogách. „Je mnohem vhodnější, jsou-li rodiče připraveni reagovat na konkrétní situace ze života, než když si o tomto tématu připraví přednášku. Tím spíše posílí pozici drog jako něčeho zcela výjimečného a mimořádného, nehledě na to, že takováto sdělení nebývají dospívajícími dvojnásob pozitivně přijímány,“ radí Dušan Dvořák z občanského sdružení Sananim, které se zabývá prevencí a léčbou drogově závislých.

Foto: Thinkstock

Víkendové party a mejdany jsou pro konzumaci drog výborným místemFoto: Thinkstock

Ve světlé chvilce, jen tak mezi řečí, se vám třeba podaří přivést potomka ke větší sdílnosti. Můžete zkusit téma nepřímo nadhodit, například se svěřit s tím, že kamarádky dcera asi něco bere. V diskusi o někom jiném dítě ukáže nevědomky i svůj postoj ke drogám a zkušenosti s nimi.

Drogy, nebo jen dospívání?

Znepokojit by vás určitě měla celková změna v chování. „Náhlá náladovost, úzkost až deprese a neobvyklá lenost a nespolehlivost, toho všeho byste si měli všímat. Dlouhodobě se dítěti zhorší průměr ve škole, někdy je v euforii, jindy v úplné letargii – to všechno mohou být známky užívání drog, ale také běžné projevy puberty,“ vypočítává Alena Němcová. Varovat by vás určitě měli kamarádi vašich dětí. Jak vypadají? Jakou mají pověst? Nejsou to známé firmy? Chodí s nimi dítě za školu? Začalo se jinak oblékat a změnilo celkově svůj vzhled?

Foto: v-net.cz

Test na drogy ze slin je velmi přesný a nedá se zfalšovatFoto: v-net.cz

Prohlídka věcí? Musíte mít pádný důvod!

Buďte více všímaví i k drobným změnám. Jistotu vám s velkou pravděpodobností dá prohlídka osobních věcí, počítače a mobilu. „Pozor ale, tady už jde o velké narušení soukromí, ke kterému byste měli přistoupit, pouze pokud máte opravdu vážné podezření, například když se vám doma začnou ztrácet peníze, či zahlédnete některý z příznaků, které najdete v rámečku. Rozhodně to neznamená dítěti prohledávat pokoj a číst e-maily, když ucítíte z jeho bundy kouř,“ varuje Alena Němcová a dodává, že necitlivý zásah do soukromí může opět vést k ještě větší nedůvěře a uzavření se do sebe. Do věcí se tedy podívejte, ale hledejte pouze stopy braní drog. Jakékoli jiné osobní nebo milostné záležitosti nechte stranou!

Sázkou na jistotu jsou pak testy, které lze dnes sehnat běžně v lékárně nebo ještě diskrétněji na internetu. Test udělejte neočekávaně a ve vhodnou dobu, například po víkendovém mejdanu. Pokud se přítomnost drog prokáže, není co řešit – začněte jednat, a pokud to bude nutné, vyhledejte odborníky viz rámeček.

Nestyďte se za podezření, že vaše dítě bere drogy. Může se to stát každému, ale ne každý si to dovede přiznat. Je to ale holá realita, ke které se musíte postavit čelem a jednat dřív, než bude pozdě!

Reklama

Související témata:

Načítám