Hlavní obsah

Zima za volantem? Žádnou paniku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zima není pro řidiče příjemnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimním období je pohyb po silnicích mnohem náročnější než v létě. To platí nejen pro řidiče a chodce - připravit na zimu musíte nejen sebe, ale i svoje auto. Jak to udělat?

Článek

Každý účastník silničního provozu, tedy nejen řidiči, ale i chodci, by si měli uvědomit, že podzimní a zimní silnice skrývají mnohé nástrahy, se kterými se přes celé léto nesetkali. Přizpůsobení jízdy náročnějším podmínkám na silnicích pomůže předejít mnohým karambolům. Přestože svítí sluníčko a silnice se zdají být suché, může se znenadání objevit úsek, kde to bude klouzat. Pokud s tím budete počítat a jízdu zvolníte, určitě se vám to vyplatí. Příprava samotného auta pak zabere o trochu času víc.

Vyměňte pneumatiky

Jakmile klesne teplota pod 7 °C, letní pneumatiky ztrácejí dobré jízdní vlastnosti. Přezout auto byste tedy měli rozhodně dřív, než začne opravdová zima. Naopak jízdy na zimních pneumatikách se nemusíte obávat ani když se teploty přechodně zvýší. Zimní pneumatiky mají totiž optimální vlastnosti i při 40 °C. Dbejte ale na dostatečnou hloubku dezénu - minimum je 4 milimetry. Při větším opotřebení vás na ledovce před nehodou takové pneumatiky nezachrání.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedNechejte si vyměnit pneumatikyAuto pořádně prohlédněte

Jestli jste v průběhu roku trochu hřešili a provozní kapaliny kontrolovali jen sporadicky, před zimou jim věnujte větší pozornost. Rozhodně musíte mít nemrznoucí kapalinu v chladiči a také v ostřikovačích. Před zimou by měly být zkontrolovány i stěrače, stav akumulátoru, účinnost brzd a seřízena světla. Pokud ale nejste vyloženě technický typ, raději zajeďte do servisu. Na mnoha místech vám navíc nabídnou třeba promazání zámků nebo ošetření těsnění u dveří. Je také dobré auto nechat umýt a ošetřit povrch vozidla.

Když v zimě nejezdíte

Auto musíte zkontrolovat a připravit na zimu i pokud jste jen „sezonní" řidič. Když to neuděláte, může se vám lehce stát, že na jaře zkrátka nevyjedete. I když v zimě nikam nepojedete, musíte mít nemrznoucí směsi v chladiči a ostřikovačích. Je také dobré sundat stěrače a nahustit pneumatiky. Odborníci navíc doporučují odpojit autobaterii, aby se zcela nevybila.

Reklama

Související témata:

Načítám