Hlavní obsah

Bolest hlavy: 5 věcí, které zkuste dřív, než spolknete prášek

Foto: Profimedia

Bolí vás často hlava? Máme tipy, které byste měli zkusit ještě předtím, než sáhnete po pilulceFoto: Profimedia

Reklama

Důvodů, proč máte zrovna dneska hlavu jako střep, může být tisíc. Než ale sáhnete do kabelky pro pilulku, která vás nepříjemného pocitu zbaví, zkuste pár jednoduchých rad a triků.

Článek

Někdy nemusíte hledat jádro pudla nijak zvlášť složitě. Samozřejmě předpokládáme, že pro vás bolest není tak nesnesitelná, že je jedinou spásou, na kterou zrovna pomýšlíte, návštěva lékaře. Nemluvíme ani o situaci, kdy vás bolest trápí sedm dní v týdnu!

V případech nárazové bolesti je opravdu lepší jít cestou nejjednodušší. Tak, abyste netrestali játra, ledviny ani žaludek. V každém případě se vyplatí zkusit těchto pět věcí.

1. Otevřít okno a vyvětrat: Věděli jste, že je 37 procent případů bolesti hlavy lidí, kteří pracují v kancelářích, zapříčiněno špatnou kvalitou vzduchu? Někdy je v něm více oxidu uhličitého než kyslíku! Už v 19. století tvrdil německý lékař Max von Pettenkofer, že by se v místnosti mělo každou hodinu vyměnit asi 30 metrů krychlových vzduchu. „Nedoporučuji mít z těchto důvodů celý den v práci otevřené okno, je zde riziko prochladnutí. Ideální a správné je větrat průvanem, a ne déle než 10 minut,“ říká pediatr MUDr. Kamil Kuchler.

Foto: Profimedia

Dobře si vyvětrat je základ toho, jak se vyhnout bolestem hlavyFoto: Profimedia

2. Zhluboka dýchat:Pokud máte okolo sebe kvalitní vzduch, ale bolest neustupuje, zkuste tělu pomoci v lepším transportu kyslíku a udělejte si dechové cvičení. „Posaďte se zpříma, abyste si neutlačovali kyslík nikde na cestě do plic, a desetkrát se pomalu, zato velmi zhluboka nadechněte a vydechněte. Nadechujte se vždy nosem a vydechujte ústy,“ popisuje mistr ajurvédy Prince Allum z Prince of Wellness.

3. Protáhnout se!A protáhněte hlavně oblast krční páteře. Zvlášť při sedavém zaměstnání hrozí zablokování. „Sedněte si rovně, chytněte se zespoda za sedlo židle a stlačte ramena dolů. Poté zkoušejte pomalé úklony hlavy na jednu a pak na druhou stranu a totéž udělejte dopředu a dozadu,“ říká rehabilitační sestra Simona Stará.

4. Namasírovat se: Nejen o chodidlech, ale i o dlaních se tvrdí, že jsou zrcadlem vašeho těla. Hlava se promítá v konečcích prstů. Jemným tlakem si je proto zkuste promačkávat. Vyzkoušejte také akupresurní masáž spánků. Lokty si položte na rovnou plochu a ukazováčkem a prostředníčkem kružte v oblasti spánků. Ideální je k automasážím použít esenciální levandulové oleje.

Foto: Profimedia

Řekneme vám, jak si protáhnout krční páteř, protože i to pomáhá při bolestech hlavyFoto: Profimedia

5. Napít se: Bolest hlavy je také posledním varováním, že málo pijete. Natankujte! Dejte si sklenici vody. A pitný režim si pro příště opravdu hlídejte. Je to důležité z hlediska správné funkce organismu. „Vhodné je pít průběžně během celého dne okolo 2 až 2,5 litrů tekutin. Větší část byste měli pak vypít dopoledne, menší odpoledne,“ říká Věra Burešová, výživová poradkyně z centra Naturhouse.

Proč nejíst léky na kila?

Pilulku si vezměte až jako řešení číslo šest, kdy nezabere ani jeden z bodů, které jsme zmiňovali. Proč? Jednak každou dávkou analgetika trestáte játra nebo ledviny, navíc můžete dráždit žaludek. A pak stejně nevyřešíte problém jako takový. Bolest má totiž primárně signální funkci. Dává vám najevo, že tělo projevuje nějaký diskomfort.

Každá pilulka, která obsahuje paracetamol (Paralen, Panadol) či ibuprofen (Ibalgin, Ibuprofen) ale nemá za úkol vyřešit to, proč vás hlava rozbolela, ale utlumit činnost prostaglandinů, což jsou látky, které se v těle množí a bolest vytvářejí. Subjektivně máte sice dobrý pocit a bolest ustoupí, ale tělo není hloupé a moc dobře ví, že opakování je matka moudrosti. Pokud mu tedy nedáte napít, když vám bolestí hlavy signalizuje potřebu vláhy, a utišíte jeho hlas lékem, s největší pravděpodobností vyšle signál znovu.

Máte ještě jinou „babskou“ radu, která vám pomáhá od bolesti hlavy? Napište nám ji!

Reklama

Načítám