Hlavní obsah

Bolest hlavy i žaludeční potíže: Co vám může způsobit špatná podprsenka?

Foto: Profimedia

Špatně zvolená podprsenka vám může přivodit množství zdravotních problémů!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou podprsenky, ve kterých máte neodolatelný dekolt, zaujme vás cena, maskují asymetrii prsou nebo jsou jednoduše krásné. Ale co vaše zdraví – souhlasí s kouskem, který si právě nesete v taštičce domů?

Článek

Možná, že přisuzujete migrény přepracování nebo bolesti zad špatnému sezení. Jenže původ problému vás může hodně překvapit. Ve více než 36 % případů prý může za tyto potíže špatně zvolená či nevhodně nasazená podprsenka.

Vedle toho je také dokázáno, že může vyvolávat dušnost, žaludeční problémy a existují i teorie, které jí dokonce přisuzují vznik karcinomu prsu.

Nosit podprsenku je věda

Při výběru a nošení podprsenky se většina žen dopouští zásadních chyb. A čím jsou prsa větší, tím více problémů může taková chyba způsobit. Podle MUDr. Michaely Tomanové, primářky Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, je zásadním pochybením hlavně špatná volba vhodné velikosti obvodu hrudníku a šířka ramínek.

„Správně by se pod obvod měly vejít maximálně dva prsty a pod ramínko stěží jeden,“ varuje i odbornice na dámské prádlo a spolumajitelka výrobce prádla Timo Markéta Jiráčková.

Znalost správných rozměrů je důležitější, než byste si vůbec mohly myslet (podívejte se například, jak Helena Konarovská vybírala čtenářce Květe prádlo pro velká ňadra). Od čeho vás může ochránit a jak konkrétně?

Foto: Profimedia

Když prsa nedrží hrudník, ale ramena, je něco špatněFoto: Profimedia

Záda, která bolí

Malý kvíz pro vás. Víte, co má držet prsa? Ne. Nejsou to ramínka. „Váha prsou dokonce nesmí v žádném případě spočívat na ramínkách. Podpěrnou funkci by měl plnit především spodní díl podprsenky,“ říká MUDr. Michaela Tomanová. Jedině tak podprsenka dokáže prsy správně podepřít a odbourat zátěž pro záda.

Problém je podle lékařky i špatné nastavení ramínek. „Aby se vám správně, a hlavně rovnoměrně rozložila váha poprsí na obě poloviny těla, je důležité, aby byla obě ramínka podprsenky stejně utažená. A to, i máte-li prsa asymetrická. V opačném případě dochází ke špatnému rozložení vah a přetěžování některých svalových struktur,“ dodává lékařka. Tím může docházet k nedostatečné funkci jiných, což může být také jedna z příčin bolestí především krční a hrudní páteře.

Místo hlavy střep

Za bolesti hlavy může často naopak těsný obvod nebo příliš utažená zařezávající se ramínka. Tlak pak mačká ty nejcitlivější zákoutí vašeho těla – nervy. Přerušení nervové dráhy se může projevit mravenčením. Ve větším procentu případů ale organismus odpoví úmornou bolestí hlavy. Charakteristické pro ni je, že se jí nezřídka kdy zbavíte po podání tišicího léku.

Co jsem to snědla?

Je nesporné, že prsa prostě vypadají lépe v menší podprsence. A není málo žen, které si takové záměrně kupují. Právě ty si ale mohou přivodit falešné žaludeční potíže. Patříte mezi ně? Až zaznamenáte pocit, kdy vás začne tlačit v úrovni žlučníku a nevolnost se pak rozlévá do oblasti celého břicha, zkuste si podprsenku sundat. Opět špatnou velikostí dráždíte nervy.

Foto: Profimedia

I břicho může být podrážděné vlivem nervů, na něž podprsenka tlačíFoto: Profimedia

Každý nádech jakoby pálí

I v tomto případě zkuste podprsenku povolit. Malý obvod skutečně může stáhnout hrudní koš natolik, že omezí správnou cirkulaci, a tím pádem i okysličování krve či sevře bránici natolik, že vyvolá pocit nedostatečného nadechnutí.

Karcinom. Máte se ho bát?

Prevence je v každém případě na místě. Do 45. roku byste určitě měla jednou ročně zavítat na sono, a poté ročně na mammografické vyšetření. To, jestli však může špatná podprsenka přispět k rakovinnému bujení, je velmi sporné. Existují sice teorie, že těsné prádlo prsy nepřirozeně mačká a tento tlak pak podněcuje vznik cyst a následných karcinomů, nicméně se 100% jistotou nebyl žádný vztah podprsenky a rakoviny prokázán.

Jděte na školení

Všech potenciálních hrozeb se ale můžete jednoduše vyvarovat. Stačí opravdu vybrat dobře, a to nejlépe ve specializovaných prodejnách, které mají větší výběr obvodů i košíčků. Uvidíte samy, že vás překvapí, že nemáte například 75 D, ale 60 F. Spousta prodejců kvalitního prádla navíc pořádá takzvané bra-fitting akce, kdy vám vysvětlí, čeho si na podprsence všímat a podle čeho volit velikost i tvar.

Tak schválně. Kolik prstů pod svou podprsenku nasoukáte vy?

Reklama

Načítám