Hlavní obsah

Boty, které vám zničí nohy!

Foto: shutterstock.com

Nezapomeňte, že nohy vám slouží celý životFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obuv je součástí módy i osobitého stylu každé z nás. Některá dává přednost teniskám, jiná se neobejde bez bot na podpatku nebo holduje „pantoflovému“ typu. Přesto byste ale měla věnovat pozornost tomu, zda právě vaše botky nejsou nebezpečné. Některé jsou totiž přímo zdraví škodlivé!

Článek

Mezi kritéria, podle kterých byste si měla vybírat obuv, patří bezesporu pohodlnost a neomezenost pohybu. Jakmile se vám v nich špatně chodí hned v obchodě při zkoušení, nesázejte na to, že se to časem během nošení zlepší. Je to na úkor vašeho zdraví.

Pozor na příliš úzké špičky

Mnoho žen má například zdeformované špičky nohou a prsty. Je to dáno tím, že nosí často boty, kde není dostatek prostoru pro prsty. Zhruba před pěti lety byly trendy dámské kozačky a lodičky s ostře špičatou špičkou a celkově zúženým chodidlem. „O tom, že takové boty vypadají velmi elegantně, se s nikým přít nebudu. Ale důležitým aspektem je, že zužují a deformují nohu. Pokud chcete nosit špičaté boty, vybírejte takové, kde je ostrá a úzká jen ta část špičky, kde již nemáte prsty. Boty by neměly být zužovány do ostré špičky příliš brzo. Jinak se zamezuje prokrvení prstů a zejména malíčky velmi trpí. Ve stáří můžete mít problémy s jejich prokrvením,“ varuje lékař Adam Látal.

Vysoké podpatky nenoste dlouho

Nebezpečí představují i vysoké podpatky. Jakmile stojíte na vyšším podpatku delší dobu anebo nosíte-li vysoké podpatky pravidelně, ničíte si klenbu na chodidle a učíte se chodit špatně. Také si výrazně namáháte lýtkový sval a plosku nohy, kde mohou vznikat i mozoly. „Nošení vysokých podpatků delší dobu může dokonce vést až k chabému držení celého těla a páteře,“ doplňuje výčet nepříjemností spojených s nošením vysokých podpatků lékař. Pokud jsou vysoké podpatky kombinovány navíc s úzkou špičkou, budou vaše nohy trpět dvojnásob. To proto, že velká část hmotnosti vašeho těla tlačí na plosku a na prsty vlivem vysokých podpatků a špička nohy je mačkána v neforemné a příliš úzké obuvi. Této kombinaci se snažte vyhnout v každém případě.

Foto: shutterstock.com

Nemáte i vy ve svém botníku takovou obuv?Foto: shutterstock.com

Sportovní boty s měkkou podrážkou

Boty na běh, na procházky i na běžné pohodlné nošení by měly mít pevnou podrážku. Rozhodně je špatně, pokud cítíte každý kamínek nebo hrbol na chodníku či na cestě. Obuv tohoto typu musí mít podrážku pevnou a ideálně i zpevněnou v kotníku – to podle toho, kam budete chodit. „Pokud si v botách vyjdete jen jednou za čas na nákup nebo třeba vyvenčit psa, zpevněný kotník nepotřebujete. Plánujete-li v nich ale chodit pravidelně na procházky, neměla byste riskovat třeba zvrtnutí nohy kvůli volné nebo nedostatečně pevné patě,“ radí MUDr. Látal.

Extra nebezpečné žabky

Velmi nebezpečné jsou letní, původem asijské boty nazývané žabky. To, že po delším nošení způsobují puchýře, mozoly a případně i otlačeniny od řemínků, jistě ví každá, která je zkoušela delší dobu nosit. Takovéto problémy se projeví hned po samotném sundání bot z nohou. Jsou zde ale i další komplikace, které se odhalí až poději. „Tyto boty vám ničí přirozenou klenbu nohy, příliš namáhají prsty a nutí svaly na prstech, aby neustále při chůzi pracovaly. Například ukazováček pak zůstává mnohdy zdeformovaný a nepřirozeně zahnutý vlivem toho, že neustále pracoval. Prsty potřebují při chůzi zkrátka oddych,“ vysvětluje MUDr. Látal.

Tenké plastové řemínky jsou peklo

Máte-li boty na vysokém podpatku anebo s vyšším klínem jakožto podrážkou, dejte pozor na to, jaký mají řemínek. Pokud je totiž příliš tenký, věřte, že v nich dlouho nevydržíte. „Boty, které jsou samy o sobě těžké anebo vás nutí chodit v nepřirozeném postavení, například na špičce, by neměly mít pouze jeden tenký řemínek. Ten by totiž pak byl nucen nést celou váhu botky a orientovat pohyb vašeho chodidla. Věřte, že by se vám velmi brzo začal nepříjemně zařezávat do nohy. Ideálem jsou široké řemínky a pásky. Anebo více řemínků rovnoměrně rozložených,“ říká doktor Látal.

Pro vás ze všech těchto rad plyne tedy jednoduché obecné poučení – obuv musí pevně držet nohu a to v co nejvíce přirozené pozici. Extravagantně vysoké nebo přehnaně úzké boty můžou být sice hezké, ale nositelné jen opravdu krátkodobě. Nemyslete stále jen na módu, ale také na své zdraví. Další tipy, jak správně vybírat kvalitní obuv, najdete v článku Jak si vybrat spávné boty?

Reklama

Související témata:

Načítám