Hlavní obsah

Bramborové recepty: Pro ni i pro něho!

Foto: archiv redakce

Brambory se zeleninou a zakysanou smetanou

Brambory se dají připravit snad na milion způsobů. No a my jsme si v dnešním dílu Školy vaření vybrali dva – jeden spíše pro dámy, které si před Vánoci hlídají každé kilo, a druhý zase pro hladové muže, kterým trochu víc tuku a slaniny vůbec nevadí. Obě varianty jsou ale vynikající, tak honem do kuchyně, šéfkuchař Martin Bušek s žákyňkou Janou už rozpalují pánvičky!

Článek

Martin pro vás ve Škole vaření přichystal už různé dobroty z brambor. Vedle křupavých bramboráčků to byla například i babiččina bramboračka z jednoho hrnce. Dnes se k bramborám vrátil, aby z nich připravil skvělou zeleninovou směs, která se dá jíst jak zatepla, tak i zastudena. Podívejte se na video, jak ji společně s žákyňkou Janou připravili!

Nestihly jste? Nevadí!

Pokud jste si v tom rychlém kuchařském letu nestihly zapisovat, co si na přípravu této dobroty musíte nakoupit za suroviny, nevadí. Jejich seznam jsem vám přepsal.

Na 4 porce potřebujete: 800 g vařených brambor (typ B), 1 celou brokolici (500 g), 100 g mražené nebo sterilované kukuřice (bez nálevu), 2 červené cibule, 1 lžíce provensálského koření, 5 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, špetku soli, špetku drceného pepře Chlapská varianta: 200 g panchetty nebo anglické slaniny, 200 g balkánského sýra Dámská varianta:190 g odtučněné zakysané smetany nebo bílého jogurtu

Foto: archiv redakceVerze pro pány – se slaninou a balkánským sýrem

Podle čeho vybírat brambory?

V supermarketu leží jedna halda brambor vedle druhé, jak ale poznat, který sáček si máte na který pokrm vybrat? A je to vůbec důležité? Ano, je! Barvy na obalech totiž mají svůj význam!

  • typ A (zelená barva na obalu) – při vaření se nerozpadají a jsou velmi málo moučné, proto se skvěle hodí zejména na přípravu salátů
  • typ B (červená barva na obalu) – takto jsou označeny typické přílohové brambory (právě z nich vaří Martin na videu)
  • typ C (modrá barva na obalu) – mají měkkou dužinu, která se lehce rozvaří. Používají se převážně na knedlíky, kaši nebo bramboráky

Jak vybrat ten zbytek?

Panchetta – určitě jste si všimly, že do chlapské varianty bramborové dobroty Martin přidává slaninu jménem Panchetta. Je to italská slanina, která se připravuje z prasat krmených výhradně odpadem z výroby parmezánu. Udí se zastudena a od anglické slaniny se liší tím, že není tolik vodnatá, je spíše vysušená.

Balkánský sýr– používejte jen ten kvalitní. Jak ho poznat? Zkuste Martinovy rady z videa!

Brokolice – při nákupu brokolice dávejte pozor, jestli se mezi jednotlivými růžičkami neschovává plíseň. Podívejte se také na kořen, protože když je příliš oschlý, brokolice už nebývá dobrá. Odřezaný košťál, který vám zbude, když si připravíte dnešní brambory s balkánským sýrem, potom můžete použít do polévky nebo jím nahradit bambusové výhonky v číně.

Tip na závěr: Jak dnešní recept vylepšit?

„Do zeleniny můžete přidat například ještě kousky kuřecího masa,“ radí šéfkuchař Martin Bušek, „chutná skvěle i tehdy, když ji přelijete šťávou z vepřového masa a chvilku povaříte.“ Tak dobrou chuť. A jestli si chcete vyzkoušet, jak vzorné žačky jste dnes byly, zkuste si náš testík – najdete ho ZDE!

ynezorPumanzeSaNyknalC