Hlavní obsah

Brambory ve třech super variacích: Jako příloha i hlavní chod

Foto: Greta Blumajerová

Bramborové placky i zapečené brambory se špenátem hravě nahradí hlavní jídlo

Brambory jsou oblíbenou přílohou k různým masům, a to hned v několika podobách. Chcete vyzkoušet něco nového, protože vařené, šťouchané nebo pečené brambory už jsou nuda? Pokračujte ve čtení!

Článek

Brambory mají tu výhodu, že jsou k sehnání po celý rok a jejich úprava nezabere příliš času. Můžete je zpracovat hned na několik způsobů, v podobě bramborového těsta dokonce i jako sladkou tečku. Dnes vám přinášíme tři tipy, které můžete podávat jako přílohu i jako hlavní chod! Na co se těšit? Na zapečené brambory s ostrým špenátem, šťouchané brambory se zeleninou a bylinkové bramborové placky!

Zapečené brambory s ostrým špenátem

Na 4 porce potřebujete: 4 brambory (nejlépe typu B), 2 červené cibule, 200 g smetany ke šlehání, 2 citrony (ideálně v bio kvalitě), 3 cm kořene zázvoru, 3 stroužky česneku, 200 g baby špenátu, 1 tmavou bagetu (chuťově je lepší, kdyz jsou v ní nějaká semínka – je křupavější), sůl, pepř, lžíci másla

Foto: Greta Blumajerová

Citron a zázvor dají bramborám příjemnou svěží chuť. Vyzkoušíte je?

Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na slabé plátky a dejte vařit do osolené vody do poloměkka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Máslo pozvolna rozpusťte na pánvi a cibuli na něm opečte. Po třech minutách přidejte česnek nasekaný na plátky. Citronovou kůru z jednoho citronu nastrouhejte najemno, zázvor očistěte, také ho nastrouhejte a obojí přidejte do pánve. Celou směs promíchejte, osolte, opepřete a zalejte smetanou ke šlehání. Nechte chvilku provařit a vypněte.

Do zapékací misky nebo malých formiček pak střídavě vkládejte brambory, směs a listy špenátu a dejte vše zapéct na 180 °C na 25 minut. Pět minut před vyndáním z trouby brambory zasypte směsí strouhanky z celozrnné bagety a kůry z druhého citronu.

Bylinkové bramborové placky

Na 10 placek potřebujete: 5 brambor, 1 vejce, hrnek hrubé mouky, sůl, pepř, dvě hrsti směsi bylinek (já použila rozmarýn, tymián a bazalku), 3 lžíce olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Do placek dejte ty bylinky, které máte nejraději, a rozhodně jimi nešetřete!

Postup:Brambory očistěte pod tekoucí vodou a i se slupkou je dejte vařit. Když jsou měkké, oloupejte je, rozmačkejte a nechte vychladnout. Až budou brambory vlažné, přidejte do nich vejce, sůl, pepř a nasekané bylinky. Celou směs promíchejte a přisypávejte hrubou mouku tak dlouho, dokud se z těsta nebudou moct tvořit placky.

Navlhčenýma rukama tvarujte placky o velikosti asi 12 cm. Ty pak buď opékejte na grilovací pánvi na olivovém oleji, nebo je dejte na plech, potřete olivovým olejem a dejte péct na 20 minut na 180 stupňů dozlatova. Pokud byste je zvolili jako hlavní chod, můžete k nim přidat osolenou a opepřenou zakysanou smetanu.

Kaše s hráškem a karotkou

Na 4 porce potřebujete:5 brambor, 2 vrchovaté hrsti hrášku, hrst baby karotky, 1 cibuli nebo 2 šalotky, 4 lžíce sýru parmezánového typu, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce másla

Foto: Greta Blumajerová

Zelenina a parmezán jsou ve šťouchaných bramborách příjemným překvapením

Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na stejně velké kusy a dejte vařit. Mezitím si na pánvi rozpalte lžíci másla a opečte na ní cibuli nakrájenou najemno. Když zesklovatí, přidejte hrášek a karotku a společně chvíli opékejte.

Uvařené brambory rozmačkejte skoro na kaši, přisypte sýr, přilejte smetanu a promíchejte. Poté vložte zeleninovou směs, sůl, pepř a máslo a promíchejte. Společně ještě lehce promačkejte, aby se některé kousky zeleniny rozmačkaly a některé zůstaly vcelku, a podávejte.

Jaká jídla s bramborami děláte doma vy? Znáte nějaký originální recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC