Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Těžko si představit moučník, co by vystihoval české léto lépe, než je ovocná bublanina. Ale ne jen tak ledajaká! Nadýchaná, smetanová!

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
  • 125 g borůvek
  • 125 g malin
  • 1 špetka soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    1
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 ks vejce
    3
  • 180 ml smetany ke šlehání
    7
  • 3 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 6 lžic polohrubé mouky
    1
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh.

02.

V misce rozšlehejte žloutky se smetanou, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Ke vzniklé tekuté hmotě přidejte tři lžíce rozpuštěného másla a polovinu (tedy 3 lžíce) polohrubé mouky.

03.

Poté přidejte sníh z bílků a zbytek mouky s práškem do pečiva. Vše pečlivě rozmíchejte, aby vzniklo hladké, nadýchané těsto.

04.

Těsto nalijte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného menšího pekáče (ne na plech, tolik těsta to není). Maliny a borůvky (ale může být jakékoli jiné ovoce) obalte v hrubé mouce a nasypte na těsto.

05.

Pečte na 180 stupňů Celsia dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

Klasickou třešňovou bublaninu můžete ozvláštnit třeba kakaem.

Související témata:

Načítám