Hlavní obsah

Bundy, mikiny, legíny chtějí své. A co propocená trika?

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Reklama

Oblečení pro volný čas a sport je vysoce funkční, to je fakt. Dokáže rychle odvádět pot, je nepromokavé, ale zároveň prodyšné. Tyto moderní materiály však mají určité nároky na údržbu. Znáte je a dodržujete?

Článek

Jarní počasí se vyznačuje střídáním sluníčka a deště. Na kolo nebo jen tak na procházku si stačí sbalit lehkou bundu proti větru a dešti. Většinou jde o materiály s membránou, která se nachází mezi vnitřní a vnější ochranou vrstvou látky. Když se zpotíte, vodní páry projdou ven, ale vlhko se dovnitř nedostane.

Outdoorové kousky

Spolehlivost tohoto procesu je podmíněna správnou péčí. Zde platí, že časté praní vlastnosti snižuje. Pokud tedy bunda není vyloženě od bahna nebo nezapáchá potem, raději s praním vyčkávejte. Naděláte rozhodně méně škody. Když už není zbytí, obraťte ji naruby, nastavte šetrný program pro vlnu, bez ždímání a použijte speciální prostředky, které zakoupíte ve sportovních prodejnách. Ty klasické by mohly vrchní vrstvu zanést zbytky a ucpat funkční póry.

Pokud jde o bundy pro vysokohorskou turistiku s kvalitními zátěry a lepenými švy, nezapomeňte, že materiál je choulostivý i na mechanické opotřebení, takže žádné srolování do krabice, ale raději vyvěšení ve skříni.

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Moderní bundy jsou lehké, skladné, a přesto ochrání i před nepřízní počasíFoto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Pod softshellovou bundu si můžete obléknout fleecovou mikinu. Ta má za úkol zachytit odváděný pot ze spodní vrstvy, proto trpí nejvíc. Při praní se řiďte štítkem od výrobce. Časté žmolkování nezmírní použití aviváže, naopak! Neždímejte ji na vysoké otáčky a nechte volně uschnout.

Přírodní varianta existuje!

Teď je na řadě prádlo a trička, tedy vrstvy, které jsou přímo na těle. Pod pojmem termoprádlo si asi představíte huňaté spodky a triko na lyže, ale třeba lehké oblečení obsahující merino vlnu v zimě hřejí a v létě chladí. Spousta cyklistů, běžců či turistů na ni nedá dopustit. Snadno se udržuje: stačí nechat přes noc vyvětrat nebo přeprat ručně ve vlažné vodě. Merino je přírodně antibakteriální, takže na sebe neváže pachy. V praxi to znamená, že i po několikaletém sportovním namáhání nejsou po vyprání cítit potem. To se bohužel nedá říct o většině moderních materiálů na bázi spandexu, tactelu nebo lycry.

Co když je špína zažraná?

Oblíbený nátělník z posilovny nosíte zhruba rok, pravidelně ho perete a stejně je pořád trochu cítit potem? Obecně platí, že hodně propocené věci byste měli prát naruby, aby místa, kde je nejsilnější znečištění, byla takzvaně na ráně. Nepomůže bělidlo ani aviváž. Pořád zapáchá. Co s tím? K pracímu prostředku přidejte sodu na praní, kterou koupíte v drogerii (pozor, není to ta jedlá čili bicarbona). Někdy postačí před praním namočit inkriminované kousky do octového roztoku, kdy do zhruba 2 litrů vody přidáte deci octa.

Foto: Nielskliim, Shutterstock.com

Špína nemusí být zvenčí vidět, ale bývá dost cítit...Foto: Nielskliim, Shutterstock.com

A ještě něco navíc

Sportovní podprsenky patří mezi nejnamáhanější kousky, ale stejně je nemusíte pokaždé trápit v pračce. Stačí, když je vezmete po sportování do sprchy a přemáchnete ručně. Důkladnější vyprání by mělo přijít na řadu po zhruba třetím použití. Když už jsme u praní, možná vám přijdou vhod rady, jak vybělit zašedlé záclony a zažloutlé prádlo. Taky by vás mohlo zajímat, proč dávat do pračky tenisáky.

Samostatnou kapitolou jsou boty na běhání. Stojí i několik tisíc, proto vyžadují zvláštní péči. Jestli plátěnky občas hodíte do pračky, s touto obuví si to důkladně rozmyslete. Vnější nečistoty raději odstraňte mokrým hadříkem, tkaničky promněte v mýdlové vodě. Pokud jde vyndat vložka, ulehčí vám to práci. Jinak nezbude než malým kartáčkem a mýdlovou vodou vyčistit kousek po kousku. Nechte je volně uschnout. Kdyby stále přetrvával nepříjemný odér, vložte dovnitř sodu zabalenou do ubrousku nebo použitý nálevový sáček čaje.

Reklama

Související témata:

Načítám