Hlavní obsah

Jak vybělit zašedlé záclony a zažloutlé prádlo

Foto: Dmitry Zimin; Shutterstock.com

Foto: Dmitry Zimin; Shutterstock.com

Reklama

Blíží se Velikonoce a vy se už asi nemůžete dočkat, až si doma uklidíte a na umytá okna pověsíte čisté záclony. Zdají se vám ale trochu zašedlé? Poradíme vám, jak na to, aby byly naprosto běloskvoucí.

Článek

Bílá barva prostě musí zářit. A proto ani zažloutlé tričko či zašlá záclona nevypadají dobře. Samozřejmě je ideální, když k tomu vůbec nedojde. Ale navzdory skvělé péči se už asi každému někdy stalo, že po několika praních místo běloskvoucího prádla vyndal z pračky věc jakési neurčité barvy.

Naštěstí existuje několik osvědčených způsobů, jak s použitím přírodních různých roztoků bílou barvu zase oživit. Pokud se uchýlíte raději k chemickým přípravkům, mějte na paměti, že jsou většinou vyrobeny na chlorové bázi, a proto je v žádném případě nesmíte sušit na sluníčku.

Foto: Luis Echeverri Urrea; Shutterstock.com

Foto: Luis Echeverri Urrea; Shutterstock.com

Kouzelná moc citronů

Záclony nebo dámské halenky bývají často vyrobeny z velmi jemných materiálů. Při používání běžných bělidel s přídavkem chloru se proto často stává, že železo obsažené ve vodě zanechává na textiliích nevzhledné mapy. Raději proto použijte k vybělení řídkou kašičku z citronové šťávy a jedlé sody. Prádlo do ní ponořte zhruba půl hodiny před praním.

Obyčejná lázeň z vody a citronové šťávy vyřeší také skvrny v podpaží. Ingredience smíchejte v poměru 1 : 1 a prádlo v tomto čistidle jemně promněte.

Pokud nemáte před praním zrovna dostatek času, stačí čistou nebo zředěnou citronovou šťávu prostě jen přidat při praní do vody. Na jednu pračku potřebujete alespoň 100 ml citronové šťávy. I v tomto případě se projeví na prádle její skvělý bělicí účinek. Obecně je citron naprosto univerzální pomocník v domácnosti. 

Foto: Uximetc Pavel; Shutterstock.com

Foto: Uximetc Pavel; Shutterstock.com

Připravte si ocet

Stejně spolehlivý při bělení prádla je kuchyňský ocet. V ideálním případě by měl být vinný, ale nemáte-li ho při ruce, nevadí. Svou pozitivní roli při bělení sehraje i kvasný (lihový) ocet. Prádlo namočte na několik hodin do roztoku pěti polévkových lžic octa a 2 litrů teplé vody. V případě potřeby lázně o větším objemu použité ingredience v příslušném poměru navyšujte. Potom prádlo vyperte standardním způsobem podle pokynů uvedených na štítku.

Na praní si kupte mýdlo

Skvrny z bílého prádla často odstraníte klasických jádrovým mýdlem (takzvaným mýdlem s jelenem). Na deset litrů vody potřebujete jeden dvěstěgramový balíček mýdla, který je lepší nastrouhat na hrubém struhadle, aby se snáze rozpustil. Ještě účinnější je smíchat nastrouhané jádrové mýdlo s půl litrem vodního skla. V tomto roztoku nechte záclony namočené přes noc a druhý den je vyperte.

Se zažloutlými mapami od potu zatočí žlučové mýdlo. Chvíli jím přetírejte skvrnu na vlhkém prádle, potom ho nechte alespoň čtvrt hodiny působit a nakonec oblečení vyperte běžným způsobem.

Prášek do pečiva nebo sůl

Zašedlého tónu záclon se zbavíte, když přidáte do prací lázně asi pět balíčků prášku do pečiva nebo jedno balení jedlé sody. Ta má ale při úklidu širší využití. Můžete ji použít třeba na čištění sporáku.  V případě nouze lze namočit prádlo na několik hodin do roztoku kuchyňské soli.

Místo do spíže zavítejte před praním bílého prádla do krabice s léky. Najdete-li tam peroxid vodíku, máte vyhráno. Stačí jen vylít celou lahvičku do prací lázně a prádlo bude dokonale běloskvoucí.

Místo aviváže tekutý škrob

Záclony můžete také prát v mýdlových vločkách nebo podobných přípravcích na bázi mýdla. Rozhodně však děláte chybu, pokud na závěr přidáváte aviváž. Vaše záclony vydrží podstatně déle bílé a pomaleji se zapráší, když je nakonec vymácháte v tekutém škrobu.

Dříve se kvůli tomu, aby bylo prádlo zářivě bílé, přidávalo do vody modré barvivo neboli šmolka. Díky jemně namodralému odstínu působily textilie dojmem, že jsou ještě o něco bělejší a čistější. Dnes podobnou službu odvede modrý inkoust. Přidejte ho do posledního máchání, ale dejte pozor! Skutečně stačí jen pár kapek a uvidíte, že všechny návštěvy budou vyzvídat, kde kupujete tak účinný prášek na praní. Nevěříte? Tak naše rady sami vyzkoušejte.

Reklama

Načítám