Článek
Postup
01.
Začněte přípravou masa. Libové mleté hovězí promíchejte s 1 žloutkem a trochou čerstvě mletého pepře a rukama vytvarujte 2 silné placky velké asi jako houska. Ty zabalte každou zvlášť do pečicího papíru a nechte je asi 20 minut odležet v lednici. Mezitím si nakrájejte cibuli a rajčata na tenké plátky.
02.
Housky prokrojte a opečte je proříznutou stranou dolů na troše oleje nebo úplně na sucho na pánvi dozlatova. Spodní díl housek namažte majonézou nebo smetanovým dresinkem, pak navrstvěte salát a rajčata.
03.
Rozpalte ideálně grilovací pánev (na tu nepotřebujete ani kapku tuku), odpočaté maso zlehka osolte a z obou stran ho opečte, každá strana trvá asi 2–6 minut, záleží, jak moc chcete mít maso propečené, zhruba 3 minuty jsou na ‚medium rare‘, tedy středně propečené. Spolu s masem dejte na pánev opéct také papričky jalapeño.
04.
Avokádo nakrájejte na tenké měsíčky a oloupejte z nich slupku. Na připravenou housku dejte propečené maso, měsíčky avokáda, grilované papričky, bílou nebo červenou cibuli a přiklopte. Burger pak zabalte do alobalu nebo ideálně do jemného svačinového papíru, rozkrojte šikmo napůl (díky papíru se vám nebude rozpadat do všech stran) a podávejte s ohřátými tortilla chipsy.
Papričky jalapeño zkuste přidat i do guacamole, připravit si ho můžete ke kuřecí quesadille.