Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Teď určitě potěšíme všechny milovníky hamburgerů, máme pro vás recept na hovězí burger s avokádem a papričkami jalapeño. Tuhle newyorskou verzi si zamilujete.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks bulek
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks avokáda
  • 1/2 ks cibule
  • 1 ks rajčat
  • 2 listy bílého zelí
  • 2 ks jalapeños
  • 1 lžíce majonézy
  • 3 hrsti kukuřičných torttila chipsů
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou masa. Libové mleté hovězí promíchejte s 1 žloutkem a trochou čerstvě mletého pepře a rukama vytvarujte 2 silné placky velké asi jako houska. Ty zabalte každou zvlášť do pečicího papíru a nechte je asi 20 minut odležet v lednici. Mezitím si nakrájejte cibuli a rajčata na tenké plátky.

02.

Housky prokrojte a opečte je proříznutou stranou dolů na troše oleje nebo úplně na sucho na pánvi dozlatova. Spodní díl housek namažte majonézou nebo smetanovým dresinkem, pak navrstvěte salát a rajčata.

03.

Rozpalte ideálně grilovací pánev (na tu nepotřebujete ani kapku tuku), odpočaté maso zlehka osolte a z obou stran ho opečte, každá strana trvá asi 2–6 minut, záleží, jak moc chcete mít maso propečené, zhruba 3 minuty jsou na ‚medium rare‘, tedy středně propečené. Spolu s masem dejte na pánev opéct také papričky jalapeño.

04.

Avokádo nakrájejte na tenké měsíčky a oloupejte z nich slupku. Na připravenou housku dejte propečené maso, měsíčky avokáda, grilované papričky, bílou nebo červenou cibuli a přiklopte. Burger pak zabalte do alobalu nebo ideálně do jemného svačinového papíru, rozkrojte šikmo napůl (díky papíru se vám nebude rozpadat do všech stran) a podávejte s ohřátými tortilla chipsy.

Papričky jalapeño zkuste přidat i do guacamole, připravit si ho můžete ke kuřecí quesadille.

Související témata:

Načítám