Hlavní obsah

Souboj receptů: Naše nej jídla z dovolených!

Foto: Greta Blumajerová

Na dovolenou se můžete vydat i podle gastronomických map

Začátek června neodvratně ohlašuje dovolené. Na těch se dá opalovat, sportovat, plavat… Ale také se dobře najíst! Každá země má svoji specifickou kuchyni a my jsme dnes ochutnávali výtvory na téma „to nejlepší jídlo z dovolené“ od Blanky, Michala a Jany Ch.

Článek

Středomořská kuchyně v žebříčcích oblíbenosti vede celoročně, ale některé vážně dobré věci člověk musí objevit opravdu až v zemi, kterou navštíví. Ať už je vaším favoritem jihočeská cmunda po kaplicku nebo vietnamské polévky, dnešní nápady se vám určitě budou líbit!

Vegetariánský kebab z Turecka od Blanky

Na 2 porce potřebujete: 2 pita chleby nebo jiné podobné „placky“, které máte rádi, nakládané sójové nudličky, hrst jemně krouhaného bílého zelí, hrst jemně krouhaného červeného zelí, 1 mrkev, 1 cibuli, 200 g zakysané smetany, podle chuti špetku soli.

Foto: Greta Blumajerová

Zeleninový kebab je zajímavou obměnou toho klasického

Postup: „Základ úspěchu je v nakládaných sójových nudličkách. Podle mě jsou nejlepší ty v omáčce shoy nebo tamari, takže začátečníkům s touto surovinou doporučuji tyhle (seženete je v obchodech s bio výživou nebo v koutcích se světovou kuchyní v lepších supermarketech), ostatní mají vyzkoušené třeba jiné, svoje oblíbené. Nudličky promíchejte s nakrouhaným zelím, jemně nastrouhanou mrkví a nadrobno nakrájenou cibulí. Vše spojte zakysanou smetanou, dochuťte a směsí naplňte pita chleba. Ten rozřízněte napůl, a máte hotovo!“

Burger s avokádem a papričkami jalapeño z New Yorku od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete:2 kulaté housky na hamburgery, 300 g libového hovězího masa, 1 žloutek, čerstvě mletý pepř, špetku soli, 1/2 avokáda, 1/2 bílé nebo červené cibule (ale ne kuchyňské žluté, tou byste výslednou chuť úplně zničili!), 1 rajče, 2 listy hlávkového nebo jiného zeleného salátu, podle chuti papričky jalapeño, 1 lžíci majonézy nebo oblíbeného „bílého“ dresinku (výborný je třeba čedarový), 3 velké hrsti kukuřičných tortilla chipsů bez příchuti a 1 lžíci olivového oleje.

Foto: Greta Blumajerová

Na domácím burgeru si pochutnáte

Postup:„Vzhledem k tomu, že jsem se před pár dny vrátila z dovolené ve Státech, nemohla jsem jinak než udělat pořádný burger. A nepleťte si burger s nezdravým fastfoodem, na poctivě připraveném domácím burgeru není kromě bílého pečiva nic špatného nebo vyloženě nezdravého! Začněte přípravou masa. Libové mleté hovězí promíchejte s 1 žloutkem a trochou čerstvě mletého pepře a rukama vytvarujte 2 silné placky velké asi jako houska. Ty zabalte každou zvlášť do pečicího papíru a nechte je asi 20 minut odležet v lednici. Mezitím si nakrájejte cibuli a rajčata na tenké plátky.

Housky prokrojte a opečte je proříznutou stranou dolů na troše oleje nebo úplně na sucho na pánvi dozlatova. Spodní díl housek namažte majonézou nebo smetanovým dresinkem, pak navrstvěte salát a rajčata. Rozpalte ideálně grilovací pánev (na tu nepotřebujete ani kapku tuku), odpočaté maso zlehka osolte a z obou stran ho opečte, každá strana trvá asi 2–6 minut, záleží, jak moc chcete mít maso propečené, zhruba 3 minuty jsou na ‚medium rare‘, tedy středně propečené. Spolu s masem dejte na pánev opéct také papričky jalapeño. Avokádo nakrájejte na tenké měsíčky a oloupejte z nich slupku. Na připravenou housku dejte propečené maso, měsíčky avokáda, grilované papričky, bílou nebo červenou cibuli a přiklopte. Burger pak zabalte do alobalu nebo ideálně do jemného svačinového papíru, rozkrojte šikmo napůl (díky papíru se vám nebude rozpadat do všech stran) a podávejte s ohřátými tortilla chipsy. Je to bomba, že jsem sama nevěřila, jaká :-).“

Musaka z Řecka od Michala

Na 4 porce potřebujete: 4 lžíce olivového oleje, 3 lilky, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, lžičku skořice, lžíci oregana, 500 g mletého jehněčího (nebo hovězího), 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 ml červeného vína, svazek sladkolisté petrželky, 50 ml mléka, 50 g másla, 50 g mouky, 50 g sýru Pecorino (nebo který máte rádi), 2 vejce, špetku muškátového oříšku.

Foto: Greta Blumajerová

Musaka je středomořská klasika

Postup: „Musaku jsem si oblíbil při dovolené minulý rok na Rhodosu. Od té doby ji občas doma dělám, a je skvělá!

Lilky nakrájejte podélně na plátky silné asi půl centimetru. Rozložte je na utěrku, lehce posolte a nechte asi 10 minut takzvaně vypotit, zbavíte je tím rizika, že během tepelné úpravy zhořknou. Pak je lehce osušte, vyskládejte na plech s pečicím papírem a při 180 stupních Celsia je pečte asi 20 minut. Mezitím ve velké pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte maso, prolisovaný česnek, skořici a oregano – případně sůl a pepř – asi 5 minut opékejte. Pak už jen zalijte vínem, přilijte rajčatový protlak a vařte, dokud se veškerá tekutina nevypaří. Vedle v hlubší pánvi si připravte bešamel. Jak na něj se dozvíte v tomto videu jen s tím rozdílem, že do omáčky na závěr přidejte sýr a nechte ho rozpustit.

Na dno pekáčku naskládejte část lilků a ty přikryjte masovou směsí. Postup opakujte, dokud máte suroviny, poslední horní vrstvou musejí být opět lilky. Pekáček zalijte bešamelem a musaku nechte ještě 15 minut dojít – v troubě při 180 stupních Celsia.“

Jaké recepty a chutě jste si z dovolené přivezli vy? Pošlete mi svoje recepty spolu s vaší fotografií a pár větami o vás na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejzajímavější recepty zveřejníme a odměníme hedvábným šátkem ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama