Hlavní obsah

Bydlení ve stylu staré Anglie: Co potřebujete, když si ho chcete zařídit?

Foto: Profimedia

Pro staroanglické interiéry jsou typické výrazné svícny i křišťálový lustrFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantický, vznešený, elegantní, konzervativní, útulný... Interiér v klasickém anglickém stylu asi není pro každého. Navíc – správně ho vybavit není zrovna brnkačka. Co když po něm ale skutečně toužíte?

Článek

Interiérové zařízení podle vzoru staré Anglie se řadí k historizujícím stylům, jako je třeba Provence nebo vintage.

„Anglický styl bydlení se může nazvat ,tradiční styl' ve Velké Británii, ale i v ostatních zemích s britským vlivem. Elegantně a nadčasově působí interiéry s klasickým nábytkem, jako by ze starožitnictví,“ uvádí designérka Michaela Szilágyiová z Free Architects.

„Typický anglický interiér je uspořádaný a elegantní. Odráží se v něm noblesa anglické šlechty,“ podotýká dále Lenka Kocourková z obchodů À la Maison.

Foto: Cole&Son

Na tapetách většinou uvidíte květinový vzor. Dnes ale trochu v modernějším pojetí, cena tapety na vyžádáníFoto: Cole&Son

Foto: Bella Rose

Krásně heboučký povlak na polštářek z tvídu s podílem vlny v růžové barvě s vyšitými květinami, cena 1179 KčFoto: Bella Rose

Dřevo jako naprostý základ

Anglické interiéry jsou typické použitím přírodních materiálů, jako jsou třeba kůže, mramor nebo křišťálové sklo. Naprostou nezbytností je třeba křišťálový lustr. Přesto ale nejdůležitější úlohu představuje dřevo.

Foto: Freearchitects

Inspirativní je i anglický venkovský styl bydleníFoto: Freearchitects

Foto: Nordic day

Originální soustružený dřevěný svícen z mangového dřeva s neonově oranžovými okraji, cena 539 KčFoto: Nordic day

„Klasickému anglickému interiéru vévodí nábytek z masivního tmavého dřeva, hlavně z ořechu, mahagonu, sekvoje nebo dubu. Dřevem bývají obloženy i stěny, někdy jen do poloviny celé výšky,“ popisuje Michaela Szilágyiová.

Dřevěný sedací nábytek bývá často potažen různými textiliemi, velmi často vzorovanými – obvykle zde vidíte květinové či kárované vzory. Pohovky pak doplňují podobně zdobné polštáře.

Foto: À la Maison

Důležitý je celkový dojem. Nezapomeňte proto interiér i krásně provonět. Tato vůně vás usadí do historických sedadel v anglickém parlamentu plného smyslné energie, cena za difuzér 1500 KčFoto: À la Maison

V každé místnosti se také nachází dřevěné konferenční a odkládací stolky, které jako by měly za úkol svádět k tradičnímu čaji o páté. Nezřídka je tak zdobí kouzelné porcelánové nádobí, ale mimo to i třeba honosné svícny.

Foto: H&M

Velmi hezky vypadají i krby vyzdobené různými dekoracemi a doplňky, cena za růžový skleněný svícen 249 KčFoto: H&M

Stěny po anglicku rozhodně nenudí

Anglický styl je obecně velmi zdobný. K dekorování využívají Angličané všechny příležitosti, které interiér nabízí, a stěny proto nemohou zůstat bez povšimnutí. „Zdobností jsou příznačné stěny dekorované různými variacemi textilních tapet s květinovým vzorem podstatně více než používaná matná malba,“ říká Michaela Szilágyiová.

Foto: Freearchitects

Pro anglický venkov je dřevo ještě příznačnější než pro anglický městský interiérFoto: Freearchitects

„V oknech se pak klasicky nachází těžké sametové závěsy,“ doplňuje Lenka Kocourková.

Foto: Kare

Krásné křeslo v patchwork designu, který modernizuje klasický anglický styl, cena 11 690 KčFoto: Kare

Typickým prvkem anglických interiérů je také fungující keramický krb, v jehož blízkosti se nachází koš s poleny. Právě ten udělá z vašeho obývacího pokoje to nejútulnější místo, jaké si jen umíte představit.

Foto: Bonami

Do anglického interiéru se hodí samozřejmě porcelánové nádobí, cena za sadu šesti hrnečků s podšálky 549 KčFoto: Bonami

Foto: H&M

Pléd z měkké žakárové tkaniny v šedé barvě, cena 899 kčFoto: H&M

Foto: Kare

Lustr kombinuje kov s křišťálovým sklem, cena 18 590 KčFoto: Kare

Foto: H&M

Zrcadlo s kovovým okrajem a úchyty na zadní straně, cena 799 KčFoto: H&M

Líbí se vám starobylé interiéry?

Reklama

Načítám