Hlavní obsah

Byla to láska na první pohled! Okouzlí byt se střešní terasou i vás?

Foto: noa* - network of architecture (13x)

V hlavní obytné části zrušili několik dělicích příček. Prostor se provzdušnil, prosvětlil a získal novou energii

Historií dýchající byt v italském Bolzanu zaujal architekta hned na první pohled. Zapotřebí byla rozsáhlá rekonstrukce, vznikl ale kouzelný prostor s jedinečnou atmosférou a zajímavými nápady.

Článek

Byt v posledním patře historického arkádového domu nazval architekt Lukas Rungger malým pokladem. Unikátní je nejen díky exkluzivní poloze ve staré čtvrti italského města Bolzano, ale i atmosféře, kterou mu toto místo vtisklo.

„Už ve chvíli, kdy jsem starým, a popravdě řečeno trochu zanedbaným bytem procházel poprvé, jsem si dokázal představit tu úžasnou proměnu, která se tu může odehrát. Viděl jsem moderní prostor dýchající pohodovou atmosférou, kde se bude krásně žít,“ vzpomíná na první setkání se svým bytem architekt.

V centru a zároveň v soukromí

Osmdesátimetrový dvoupodlažní byt leží přímo v centru dění, a přesto nabízí klid a dostatek soukromí. Do projektu, který pracovně nazval Cloud 54, se Lukas Rungger vrhl společně se svým kolegou Stefanem Rierem ze studia noa* – network of architecture. Prvním úkolem bylo, jak už to u starších interiérů bývá, výrazné prosvětlení a provzdušnění. Toho tým architektů dosáhl rozsáhlou přestavbou, a především odstraněním několika dělicích příček.

Foto: Archiv studia

Pohovku tvoří několik samostatných dílů čalouněných v různých odstínech šedé

Malé tmavé místnosti architekti sjednotili v jednu velkou obytnou zónu. I díky tomu pak mnohem výrazněji vystupují jednotlivé kusy nábytku vytvořené na míru tomuto interiéru, kterým se v prostoru dostává pozornosti a fungují spíše jako samostatně stojící umělecká díla. Díky bílému nátěru a novému uspořádání rovněž vyniklo schodiště vedoucí do druhého patra, které před rekonstrukcí sloužilo pouze svému účelu. Nyní je elegantním prvkem, harmonicky zapadajícím do celkového konceptu.

Foto: Archiv studia

Schody vedoucí do druhého patra bytu natřeli zářivě bílou barvou, i ony měly vyniknout a nezůstat pouhým funkčním prvkem

Modularita a originalita

Zvláštní pozornost na sebe přitahuje neobvyklá stavebnicová kuchyně, kterou tvoří několik totožných či podobných modulů z dubového dřeva. „Tímto řešením se nám otevřely zcela nové možnosti, jak si s interiérem pohrát. Kuchyně je velice flexibilní a umožňuje nové a nové přestavby,“ dodává Lukas Rungger. Do dřevěné konstrukce integrovali i dřez, troubu a chladničku, vzniklé police využívají k ukládání nádobí, potravin a dalších potřeb k vaření.

Foto: Archiv studia

Kuchyň tvoří moduly různých velikostí, vyrobené z dubového dřeva. Umístili do nich i všechny spotřebiče

Modulární charakter se promítl i do relaxační zóny, kterou zaplňuje pohovka z mnoha různých čalouněných dílců v odstínech přecházejících od světle šedé do antracitové barvy, do niky za ní vložili policový systém z kartáčovaného běleného dubu. Jídelní stůl umístěný v hlavní obytné části tvoří skleněná deska položená na historickém kole z kočáru z 19. století. V kombinaci s francouzskými kovovými židlemi působí jídelní kout impozantním dojmem.

Foto: Archiv studia

Nejoblíbenějším místem pro relaxaci je částečně zastřešená terasa s posezením. Výhledy na střechy historických domů a hory se jen tak neokoukají

Střešní ráj

Po již zmiňovaných schodech vystoupá majitel do ložnice, která jej vítá útulnou atmosférou umocněnou měkoučkými koberci a na niž navazuje malá koupelna.

Pod střechou se pak skrývá zlatý hřeb a největší poklad, který si architekt nemůže vynachválit a kde také tráví nejvíce času. Jedná se o velkou, částečně krytou terasu, z níž se nabízejí úchvatné výhledy na střechy historického centra, do růžových zahrad i do snové kulisy okolních hor. Za pomoci zeleného koberce a několika květináčů si zde vytvořil malou střešní zahrádku, kde se příjemně relaxuje třeba se sklenkou italského vína v ruce.

Co říkáte na byt pod střechou? Preferujete také neutrální barevnost?

ynezorPumanzeSaNyknalC