Hlavní obsah

Bylinkový truhlík jinak: Z krabice od pracího prášku

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obaly na květináče jsou docela drahé, zvlášť ty zdobené. Vlastnoruční výrobek pořídíte za pakatel, a navíc zužitkujete odpad, který jinak skončí v popelnici. Prostě dvě mouchy jednou ranou.

Článek

Plastové krabice, které obsahují kapsle na praní, mají různé barvy i velikosti; záleží na množství kapslí. Při dnešním tvoření využijete jakoukoli. Do té nejmenší se vejdou asi jen dva extra malé květináčky, ale vzhledem k tomu, že kupované bylinky často bývají v hranatých nádobách, nebude to vadit. Velké krabice můžete jednoduše zmenšit. Nůžkami nastřihnete vrchní pevnější okraj a celek pak snadno upravíte na požadovanou velikost.

Nachystejte si k ruce

Foto: Greta Blumajerová

Ostré nůžky budou při výrobě „květníku“ nezbytnéFoto: Greta Blumajerová

O plastových krabicích už byla řeč, teď ještě materiál na ozdobu. Rustikální vzhled dodá přírodní materiál. My jsme zvolili jutu. Jde o poměrně levnou záležitost, protože v hobby marketu pořídíte metr a půl velký režný pytel za 60 Kč. Má navíc tu výhodu, že vrchní okraj je krásně začištěný. K ozdobení můžete použít opět jutovou nebo jakoukoli jinou stuhu kontrastní barvy.

Nejprve si nechte rozpálit tavicí pistoli, zabere to nějaký čas.

Foto: Greta Blumajerová

Otřepané pravidlo „dvakrát měř a jednou řež“ pořád platí Foto: Greta Blumajerová

Vyměřte si podle výšky krabice, jak velký pruh látky budete potřebovat. Nezapomeňte na okraj, který budete zahýbat dovnitř, takže plus dva centimetry. Pokud máte režný pytel, stříhejte tak, aby vrchní okraj byl na horní straně truhlíku a tvořil ozdobnou „kraječku“.

Pokud vyrábíte z jiné látky, přidejte na obou okrajích dva centimetry na zahnutí. Platí to i o délce stříhaného pruhu.

Vyzbrojení tavicí pistolí

Teď už se můžete pustit do samotné výroby. Začněte vrchním pevným okrajem plastové krabice, kam přilepíte přehnutou látku nebo zdobný okraj.

Foto: Greta Blumajerová

Juta je relativně tenká, tak si dávejte pozor, ať si nespálíte prsty horkým lepidlemFoto: Greta Blumajerová

Pokračujte spodním okrajem. Vzhledem k tomu, že je krabice kónická, bude se látka na bocích vlnit. Máte dvě možnosti: buď ji na obou stranách prostřihnete a zalepíte zbytky dovnitř, nebo konečný spoj prostě zalepíte šikmo, jak to bude vycházet.

Foto: Greta Blumajerová

Etikety z krabice ani nemusíte sundávat. Překryje je látka Foto: Greta Blumajerová

Již zalepenou část zafixujte kolíčky na prádlo, aby juta neklouzala po hladkém plastovém povrchu.

Jako třešnička na dortu

Foto: Greta Blumajerová

Dolní okraj snadno začistíte výraznou stuhou Foto: Greta Blumajerová

Může se stát, že spodní hrana látky bude trochu zvlněná nebo netrefíte přesně rovný okraj. Nestresujte se tím, všechno se dá zamaskovat ozdobnou stuhou. Ta z režné látky je speciálně škrobená, takže se její okraje netřepí a pěkně drží tvar. Nalepte ji tavnou pistolí na spodní okraj truhlíku. Širší látková stuha udělá podobnou službu.

Foto: Greta Blumajerová

Ze zpevněného jutového pásku se mašle dělá jedna radost Foto: Greta Blumajerová

Abyste se netrápili s vázáním klasické mašličky, vyzkoušejte trik v podobě skládané mašle. Oba konce pruhu látky nebo stuhy slepte k sobě (pozor na prsty, lepidlo pálí!). Zhruba pěticentimetrový proužek látky přehněte podélně a opět slepte konce. Vznikne roztomilá mašle. Tu pak přilepte do rohu truhlíku. Když si netroufnete na mašli, klidně použijte ozdobné korálky, květiny či jiné dekorativní předměty.

Foto: Greta Blumajerová

Na zadní straně mašličky udělejte lepený spoj trochu silnější Foto: Greta Blumajerová

Teď už stačí vložit květináče s bylinkami a postavit na okenní parapet. Bazalka, máta, meduňka našly nový domov a váš kuchyňský kout se rozzářil.

Reklama

Související témata:

Načítám