Hlavní obsah

Podložka pod horký hrnec? Vyrobte si ji z kamínků!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Přírodní materiál svědčí každému interiéru. Oblázky vypadají roztomile, a když si s nimi dáte trochu práce, vytvoříte nejen zdobnou, ale i originální a praktickou pomůcku do kuchyně.

Článek

Těch, co sbírají zajímavé kamínky, je poměrně hodně. Děti si také rády nosí domů plné kapsy „šutrů“. Pokud ani jedno není váš případ, máte dvě možnosti. Buď se projděte někam k řece nebo rybníku a nasbírejte si kamínky podle libosti, nebo se vydejte do zahradnictví pro kačírek. Velké hobby markety obvykle prodávají jen obří balení na vysypání zahradní cestičky, ale malá zahradnictví vám určitě vyjdou vstříc, abyste si mohli koupit tak kilo či dvě. Bude vás to stát pár desetikorun.

Jakmile budete mít to hlavní, tedy kamínky, promyslete si, na co je budete lepit. My jsme chtěli recyklovat staré korkové podložky, které už byly na vyhození. Vy můžete použít třeba nepotřebné prkýnko. Když v domácnosti nic vhodného nenajdete, kupte tu nejlevnější podložku pod horký hrnec.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Dále budete potřebovat kvalitní univerzální lepidlo. Zkoušeli jsme standardní kancelářské, ale na porézním povrchu, kterým korek je, kamínky nedržely pevně a měly tendenci se odlupovat. Doporučujeme průhledné kutilské lepidlo. Pokud budete měnit i odstín podložky, připravte si ještě barvu.

Pro první variantu jsme zvolili různě veliké placaté kameny rozličných barev. Vzhledem k přírodnímu ladění jsme nechali i podložku v původním korkovém designu.

Oblázky si nejprve srovnejte k jednomu okraji, aby nevyčuhovaly. Postupně přidávejte další a snažte se je skládat co nejtěsněji k sobě. S těmi většími to samozřejmě půjde hůř, ale berte to jako takovou menší zkoušku trpělivosti.

Až budete mít pocit, že je mozaika kompletní, jeden kamínek po druhém nalepte na podložku, a máte hotovo!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Druhá varianta kamínkové kuchyňské nádhery bude trochu složitější. Ze všeho nejdřív nabarvíte podložku. Pokud budete stříkat sprejem, nezapomeňte pod ní umístit nějakou ochrannou fólii a natáhnout si rukavice. Buďte opravdu důkladní a nabarvěte obě strany i hrany.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

A teď skládání mozaiky. Může se zdát, že s malými kamínky nebude taková potíž, jako s těmi velkými. Neustále však mějte na paměti, že je žádoucí co nejméně hrbolatý povrch, takže kromě mezer pohlídejte i jejich stejnoměrnou výšku. Můžete všechny oblázky nejprve vyskládat a pak nalepit, nebo je lepit průběžně. Záleží pouze na vás.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Bylo by hezké mozaikovou podložku přestříkat lakem, aby vynikla struktura kamenů, jenže... Když na ni postavíte hrnec s horkým obsahem, lak by patrně zareagoval a ucítili byste nelibý odér, což při jídle opravdu vadí.

Takovou originální podložku pod konvičku nebo horký hrnec sotva někde koupíte! Je pevná a vydrží i skutečně rozpálené nádobí. Navíc se můžete kochat pohledem na vlastnoruční dílko.

Recyklace je v současnosti velmi oblíbené téma. Další inspirace načerpáte třeba z článků, jak ze staré pánské košile vykouzlíte pěknou zástěru na vaření nebo kterak si z koberečku vyrobíte nosítko na dřevo ke krbu.

Reklama

Načítám