Hlavní obsah

Bylinky bez zahrádky: Tyhle se dají hravě pěstovat doma

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nad to mít v kuchyni neustále po ruce čerstvé bylinky. Jenže jak je pěstovat, když nemáte zahradu? Nebojte, některé byliny se dají pěstovat třeba i v paneláku.

Článek

Které bylinky vám porostou i v květináči?

Bazalka

Bazalku si můžete (jako většinu běžných bylinek) koupit zasazenou v květináči v potravinách. Jenže málokdy taková bazalka vydrží a vesele roste i poté, co si ji přinesete domů. I proto se vyplatí vypěstovat si ji ze semínek nebo si koupit bylinku v květinářství. Bazalka má ráda světlo a také vlhko, a tak ji postavte na okno. Pokud máte v bytě suchý vzduch, pravidelně ji roste pomocí rozprašovače.

Pažitka

Pažitku se vyplatí přinést si rovnou ze zahrádky (určitě máte ve svém okolí někoho, komu na ní roste). Na podzim si přineste malý trs i s kořeny, zasaďte jej do květináče a nechejte nejprve na chladném místě. Poté pažitku přesuňte na parapet. Nelekejte se, pokud vám začne hnědnout – aromatické listy se brzy zase obnoví. Pravidelně zalévejte (ale pozor, nepřelijte ji).

Kopr

Ano, i kopr si můžete vypěstovat v květináči. Nejlépe přímo ze semínek (abyste si zajistili „úrodu“ po celý rok, ideální je zasít kopr na přelomu zimy a jara – ale vyroste vám kdykoli v průběhu roku, nebojte).

Dařit se mu bude ve vlhké půdě na slunném místě. Přes léto může být klidně venku na balkóně, jen tak něco ho neskolí. Pravidelně ho stříhejte, aby vám nepřerostl.

Máta

Také tuto bylinku si můžete zasít od semínek, ale snazší je přinést si domů již malou rostlinku z květinářství. Budete překvapeni, kolik druhů máty se u nás prodává – a každá je jedinečná (nemluvě o tom, že mají všechny druhy skvělou chuť).

Mátě se bude dařit na slunném místě, má ráda dostatek vody (a roste přímo před očima – prostě ji jednou za čas ostříhejte, obroste za pár dnů znovu).

Oregano

Oregano snadno vypěstujete již od semínek, je z něho i docela okrasná rostlina. Má rádo slunce a střední zálivku (spíš ho zničíte přelitím, než aby vám uschlo).

Petržel

Kudrnatá nebo hladkolistá, obě se vám budou v květináči dařit. Začněte pěkně od semínek (půdu byste měli pro klíčení udržovat stále vlhkou).

Rostlinám petržele nevadí polostín ani sluneční svit, vyžadují pravidelnou zálivku (ale nechejte půdu mezi jednotlivými zálivkami vyschnout, přelití petrželi vadí).

Mimochodem, podobně jako petržel můžete pěstovat i koriandr, vyžaduje stejnou péči.

Rozmarýn

Rostlinku si přineste z květinářství, ze semínek vám jen tak nevzejde. Postavte ji na slunné a vzdušné místo. Jak bude rozmarýn růst, zaštipujte mu vrcholky větviček, bude se lépe větvit a růst do šířky. Pravidelně zalívejte, ale pozor, abyste to nepřehnali!

Šalvěj

Tuhle rostlinu snadno vypěstujete ze semen, ale jednodušší (a rychlejší) je samozřejmě koupit ji v květinářství. Šalvěj vyžaduje nejméně 8 hodin slunce, a tak ji postavte na nejsvětlejší parapet či balkon. Zálivka by měla být střední.

Reklama

Načítám