Hlavní obsah

Byt, který bere dech: Co vzniklo ze zapomenuté půdy ve staré škole?

Foto: Jan Žaloudek (16x)

Z původně nevyužívané půdy je nyní rekreační bydlení v centru Mikulova

V prostorách bývalé školy v Mikulově mělo vzniknout hned několik bytů. Ten přímo pod střechou je však jedinečný. Pojďte se na něj podívat!

Článek

Developerský projekt chátrajícího objektu v centru Mikulova uvažoval o vybudování několika bytů i komerčních prostor. Původně přednášková aula s vysokým stropem se zdobnými trámy byla však za minulého režimu zastropena a krov byl ukryt v nově vzniklé půdě. Byt přímo pod střechou vznikal jako poslední a architekti z ateliéru ORA tak pracovali už jen s tímto podkrovním prostorem. Zájemce, který se do projektu zamiloval, se našel až rok po vzniku studie a poté mu byl dotvořen na míru.

Koncept velkého otevřeného prostoru

„Koncept nás napadl hned při první návštěvě prostoru. U rekonstrukcí máme hlavní zásadu – nezničit to cenné a zachovat maximum možného,“ říká architekt Jan Hora.

Foto: Archiv studia

Užitná plocha prostoru je 140 m^2 a architekti viděli ve velkém otevřeném prostoru jedinou možnost, protože by byla škoda jej jakkoli narušovat příčkami

„Základní koncept velkého otevřeného prostoru s užitnou plochou 140 m2 byl nepřekročitelný,“ dodává architekt. Díky tomu, že byl krov v naprosto excelentním stavu, nebylo třeba jej nějak výrazně upravovat. Síly z táhel s nosnou funkcí zachytili architekti pomocí masivních rámů z HEB profilů, které tvoří imaginární dveře.

Foto: Archiv studia

Kuchyňská linka je z IKEA za asi 100 000 Kč. Kombinace dřeva a kovových dvířek skvěle koresponduje s celkovým vyzněním interiéru

Příjemně i v letních vedrech

Krov má velkou výhodu, že má dvojitou konstrukci. Tu hlavní, která nese krytinu, a zdobnou, která je v interiéru a nese bednění. Mezi nimi je prostor, kam bylo možné vložit tolik izolace, že je zde dobře i v letních vedrech. „Přestože se původně nevědělo, jak budou prostory primárně využívány, počítalo se spíše s rekreačním využitím, jak to nakonec také dopadlo,“ říká Jan Hora.

Foto: Archiv studia

Byt má okna na obě strany. Je tak nejen dostatečně prosvětlen, ale je také snadno odvětratelný (hliníková okna Schüco, střešní okna Velux)

Materiály a kvalita, které souzní s prostorem

Protože byl vyvíjen velký tlak na cenu celé realizace ze strany investora, snažili se architekti z ateliéru ORA požadavek co nejnižší ceny splnit. Vše je však v souladu se stylem i kvalitou zpracování tohoto podkroví. Na podlahu bylo použito světlé marmoleum za 800 Kč za m2, kuchyňská linka v kombinaci kovu a dřeva je z IKEA za přibližně 100 000 Kč. Schody, které vyrábělo Zámečnictví Krč, vedou přímo do ložnice.

Foto: Archiv studia

Schody do ložnice vyrábělo Zámečnictví Krč

V koupelně, kam se vchází ze vstupní chodby, jsou použité bílé obklady s tmavou podlahou. Celý prostor je navíc opticky zvětšen velkým zrcadlem. Vládne jí čistý design.

Foto: Archiv studia

Koupelna je velká a světlá (sanita JIKA, obklady RAKO)

Jak by se vám líbilo takové rekreační bydlení?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama