Hlavní obsah

Byt o rozloze 40 m² zvětšili na 3 + kk!

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Změnit dispozice malého bytu nebylo tak těžké. Všechny příčky byly ze sádrokartonu, takže se mohl interiér snadno „vyčistit", čímž vznikl nový otevřený prostor

19. 11. 2012

Nebudete věřit, co všechno se dá udělat ze starého bytu. Dokonce i z malého 2 + 1 můžete udělat komfortní 3 + 1. A co je na tom ještě zajímavější, nikdo tu nastálo nebydlí, ale zároveň tu pořád někdo je.

Článek

Tento překrásný byt se nachází v pražské čtvrti Královské Vinohrady. Jedná se o starší nemovitost, která prošla kompletní rekonstrukcí. „Nemovitost jsme kupovali především kvůli lokalitě. Pořizovat si zde byt a přemýšlet nad tím, zda se zaměřit na novostavbu, nebo starý byt, mi přišlo celkem zbytečné. Této části Prahy ,sluší' tradice a vše původní,“ tvrdí majitel bytu Martin.

Jak udělat z malého velký

Původně byl byt dispozičně rozčleněn na 2 + 1, ale díky zásahu šikovných designérů a takzvanému vyčistění celého prostoru vznikl na ploše 40 m2 půdorys 3 + 1, který se skládá z chodby a předsíně v jednom, z obytného prostoru, pracovny, koupelny a z kuchyně na terase.

„Rád řeším malé byty. Vždy je to výzva. Vše musí být koncipováno tak, aby se z prostoru vytěžilo maximum. Je to inspirativní, dostanete se k řešením, která by u bytu o rozloze 140 m2 neměla smysl,“ dodává designér Jan Vacek ze studia Kdomážidlibydlí.

Dosáhnout takhle zásadní změny nebylo nijak těžké. Vzhledem k tomu, že všechny příčky v bytě byly ze sádrokartonu, mohlo se s nimi dobře hýbat. Celá rekonstrukce proběhla v časovém horizontu tří měsíců, přičemž dva měsíce padly na kompletní stavební práce, a měsíc pak trvalo shánění vybavení a zařizování interiéru.

Snídaně na terase se nikdy neomrzí

Snad největší změnou bylo v souvislosti s přeorientováním dispozic a s vytvořením dalšího pokoje navíc přesunutí kuchyně a jídelního koutu do prostoru zimní zahrady. No jen si to představte… V létě, v zimě, každé ráno si můžete vychutnávat svou ranní kávu venku, a přesto vždy v teple, s překrásným výhledem na historickou část Prahy.

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Kuchyň byla přesunuta do prosklené zimní zahrady. Velikost kuchyňské linky je vzhledem k účelu bytu zcela vyhovující. Zajímavým prvkem je skleněný radiátor zavěšený na stěně

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Původní hliníková konstrukce prosklené terasy byla odstíněna od slunce a zvědavých pohledů sousedů pomocí světlolamu z dřevěných horizontálně uspořádaných latí

Ve jménu nadčasové elegance

Může se vám zdát, že je v interiéru až moc tmavých barev. Majitel nakonec nechal volnou ruku autorovi realizace Janu Vackovi. Sám později nevěřil, jak ho výsledek nadchne. Designér zvolil několik odstínů a barev tak, aby interiér opticky gradoval. Tapety a panelovou knihovnu v tmavých tónech vyvažuje bílá barva stěn a stropu.

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Jako optický předěl místnosti vzikla v obývacím pokoji praktická obývací stěna se zabudovanou plochou televizí. Dvířka skříněk jsou v bezúchytovém provedení a povrch ve vysokém lesku krásně odráží světlo. Černá barva navíc dokonale ladí s plochou televize

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Protože je stěna za rozkládací pohovkou sloužící ke spaní vidět z jakéhokoli místa v bytě, zasloužila si patřičně zviditelnit. Použita byla tapeta s motivem bublin, který koresponduje s tvarově výrazným stropním svítidlem

Byt pro práci a celou rodinu

Možná vás po zhlédnutí přiložených fotografií napadne, že byt připomíná spíš hotelový apartmán. A trefili jste se do černého. Tento byt neslouží ke každodennímu životu jednoho nebo dvou lidí. A není určen jen majiteli, ale členům celé jeho rodiny. Svůj domov má někde úplně jinde, ale protože tráví pracovně hodně času na cestách, a především v Praze, rozhodl se pořídit si zde občasné zázemí. To jemu i dalším rodinným příslušníkům poskytuje právě tento byt. A nejen pro práci, ale také pro aktivity a výlety ve volném čase.

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Pracovní stůl byl vyroben na míru. Je to v podstatě stolová deska zavěšená mezi obklady stěn. Jedná se o poměrně konstrukčně složitý výrobek, pracovní plochu stolu je možné rozšířit vytažením do prostoru, veškerá kabeláž je uschovaná v kabelovém kanálu, který vede po délce desky

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Dělicí příčka v podobě knihovny s televizí navíc skrývá pouzdro pro posuvné dveře, které oddělují předsíň od obytného prostoru. Jako podlahovou krytinu zvolil autor realizace kvalitní koberec

Foto: IVETA KOPICOVÁ

Prostor koupelny je velmi malý, proto bylo dohodnuto, že se zde nebude vymýšlet nic komplikovaného. Zvolili majitelovu oblíbenou kombinaci béžové a hnědé bez složitých vzorů, které by mohly místnost opticky zmenšit. Sanitární keramika je od firmy Vitra

Jak se vám líbí soukromé pražské apartmá? Zkuste se oprostit od toho, kolik to všechno stálo a co majitel dělá nebo kolik vydělává. Zamyslete se nad tím, kdy a jak byste takové rodinné apartmá využívali, a podělte se o to s námi. A pro inspiraci v levnějším duchu zde máte článek Jak zařídit malý byt? Zkuste skládací a rozklápěcí nábytek!.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek