Hlavní obsah

Byt roku 2050: Podívejte se!

Foto: DuPont/Corian

Kuchyň je propojená s dalšími místnostmiFoto: DuPont/Corian

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete novou koupelnu či kuchyň a kupujete si to nej zařízení, aby vám vydrželo dvacet, třicet let? Tak to nedělejte. Bydlení totiž bude úplně jiné. Designéři a architekti už mají jasnou představu. Příkladem je proslulý Karim Rashid a jeho inteligentní a ekologická koncepce bydlení. To budete koukat!

Článek

Karim Rashid patří k designérským hvězdám současnosti, o čemž svědčí i to, že se podle jeho návrhů vyrábí už zhruba tři tisíce výrobků. Naposledy zaujal, možná lze říci i šokoval, se svou koncepcí bydlení budoucnosti, kterou představil v dubnu na Milánském týdnu designu, nejvýznamnější a nejprestižnější přehlídce nábytku a designu na světě.

Na celý byt – od podlah, přes obklady stěn až po nábytek použil vlastně jen jeden materiál – Corian, který spíš budete znát pod označením umělý kámen. Vybral si ho nejen kvůli desítkám barevných odstínů, ve kterých se vyrábí, ale i proto, že se snadno opracovává a tvaruje.

Zajímá vás, jak takové bydlení vypadá? Pojďte na návštěvu, budete jedny z prvních.

Kuchyň ve tvaru trojlístku

Kuchyň je koncipována jako otevřený prostor pro společenské setkávání. Jejím centrem se stává ostrůvek složený ze tří částí ve tvaru okvětních lístků umístěných na subtilním podstavci, který mu dodává elegantní vzhled. Každý z okvětních lístků představuje jedno z kuchyňských pracovišť. V tom mycím je integrovaný dřez, druhý je určený k vaření a dominuje mu varná deska, kterou Karim navrhl pro firmu Gorenje a lze si ji běžně koupit již dnes.

Kromě krásy se zde uplatňují i ekologické prvky. Kuchyňský odpad je možné podle designéra kompostovat pro zahradnické účely ve zvláštním kontejneru, umístěném ve středu ostrůvku.

A protože v plnohodnotné kuchyni nesmí chybět ani úložné prostory, vedle vlnité kuchyňské zdi stojí „linka“, která nabízí jak dostatek skříněk, tak další pracovní plochu. Také stoličky, které v kuchyni u ostrůvku stojí, navrhl Karim Rashid, tentokrát pro firmu Slide a také už se prodávají.

Foto: DuPont/Corian

Pohovka s měkkým sedátkem a krbemFoto: DuPont/Corian

Obývací pokoj pro uklidnění

Obývací pokoj je jako dělaný k relaxaci a odpočinku. Na první podhled každého zaujme obrovská pohovka ve fialové barvě, opět vyrobená z Corianu s podíly recyklovaných materiálů. Pohodlné polstrované sedátko uprostřed pohovky je vyrobeno z antibakteriálního silikonu. Na samém konci pohovky byl zakomponován miniaturní krb od italské firmy Intentions, který vydává současně světlo a teplo. Spaluje bioetanol a je bezúdržbový.

Obývací pokoj přechází plynule do ložnice. Tomuto interiéru dominuje velká postel, která díky svému organickému tvaru a stejnému odstínu jako podlaha vypadá, jako by plula prostorem. Je doplněna matrací, pokrytou lehkým typem fólie z netkané textilie Tyvek, jejíž vzor opět navrhl sám designér.

Motiv vytištěný na matraci je převzatý z oblečení, které visí poblíž postele, a je také z materiálu Tyvek a vyrobila ho italská firma Bonetti.

Koupelna – nejzajímavější část bytu?

Koupelna kromě designu zaujme několika dalšími zajímavými objekty. Tak třeba přepážka, která odděluje koupelnu od ložnice, zahrnuje elegantní sestavu toalety a umyvadla. Jejímu nepravidelnému tvaru dominuje multifunkční zrcadlo, které má v sobě zabudováno proměnlivé třísložkové osvětlení a navíc dokáže divy: je-li zrcadlo „v klidu“, zdobí ho krásný obraz, ten však okamžitě zmizí, jakmile se do něj podíváte! Tedy vlastně jak u koho, někdo tam vidí krásný obraz stále.

Díky skvělé tvarovatelnosti použitého materiálu jsou do stěny koupelny zabudována osvětlovací tělesa, která zároveň slouží jako šikovné háčky na šaty. Fascinujícím prvkem v koupelně je i sprcha – válcovitý útvar z průsvitného materiálu Corianu.

Zahrada se zalévá sama

Designér Karim Rashid ovšem nezapomněl ani na zahradu. Na té zaujme především lavička, vyrobená částečně z materiálů biologického původu a recyklovaných materiálů. V Karimově pojetí může tato lavice obsahovat i systém pro sběr dešťové vody na automatické zalévání zeleného travního pásu, zakomponovaného do jejích zvlněných křivek.

Součástí bydlení budoucnosti jsou i speciální panely, které obsahují inteligentní tepelně akumulační materiál. Ten absorbuje teplo, dopadající zvenku na konstrukci budovy, a při poklesu teploty je postupně propouští dovnitř, čímž snižuje celkovou energetickou náročnost budovy.

Tak už se těšíte na váš nový byt, který si budete kupovat za třicet či čtyřicet let?

Reklama

Načítám