Hlavní obsah

Zrekonstruovaná prvorepubliková vila: Vanu mají v obýváku

Foto: Iveta Kopicová

Na obývací pokoj bezprostředně navazuje relaxační prostor s vanou. Z ní je nádherný výhled na terasu

Mladý pár žil s rodiči v prvorepublikové vile. Podkroví bylo volné, a tak se rozhodli zařídit si tam moderní bydlení. Díky této volbě získal zbytek rodiny více místa ve zbylých podlažích domu.

Článek

Stavba byla plná různých vikýřů, kvůli nimž byla pod mansardovou střechou spousta trámoví a šikmých stěn, které prostor půdy snižovaly ze všech čtyř stran. Trámy, které mnoho obyvatel půdních bytů nechává romanticky zahrát v interiéru, mladí lidé nechtěli. Přáli si moderní interiér bez trámových konstrukcí.

Foto: Iveta Kopicová

Vstupní prostor se schodištěm je s bytem propojený prosklenými příčkami a dveřmi

Trámy se schovaly v nábytku

Architektka Ivana Dombková si s jejich přáním poradila. „Sloupy i vodorovné dřevěné vazby jsem schovala do nábytkových dílců,“ říká. „Ty zajistily i potřebné rozdělení prostoru na denní část s obývacím pokojem, kuchyní a relaxační zónou s vanou a TV panelem," dodává Ivana Dombková. Najdete tu i výstup na terasu a místo pro pracovnu.

Další části prostoru pak zaujímá ložnice s koupelnou a samozřejmě šatní a úložné prostory. Některé slouží jako dělící prvky, jiné jsou skryté pod šikminami.

„Naštěstí byla konstrukce krovu v pořádku, proto jsme mohli trámy schovat do nábytkových sestav, aniž bychom ohrozili střechu nebo složitě měnili nosnou konstrukci krovu,“ vysvětluje spolupracovník architektky Rostislav Černík.

Foto: Iveta Kopicová

Koupelna je situována v prostorném vikýři, okna prosvětlují i navazující ložnici

Ložnice se skleněnou stěnou má soukromí

Soukromí ložnici dodali architekti tak, že prostor rozdělili skleněnou příčkou, která se v případě potřeb zatáhne závěsy. Z ložnice se vchází do koupelny, přístupné opět skleněnými dveřmi. Tato místnost má světla skutečně víc než dost. Jsou tu střešní okna, prosklené dveře z obytného prostoru, koupelny, šatny nebo ze vstupního prostoru se schodištěm.

Z relaxační části, kam architektka netradičně umístila vanu, je vidět na terasu, na niž se dá vyjít. Majitelé bytu zde rádi tráví příjemné chvilky a těší se krásným výhledem na oblohu nebo na město.

Foto: Iveta Kopicová

Po obou bočních stěnách ložnice jsou umístěny šatní skříně. Jedna řada je oboustranně přístupná a navazuje na šatnu

Kuchyně

Kuchyně má, stejně jako koupelna, svislá okna. Ta mají původní historické členění, které ovšem v moderně pojatém interiéru působí jako zdobný prvek. Také v kuchyni barvy a materiály odpovídají pojetí celého prostoru.

Převažuje zde bílá barva, na podlaze v celém prostoru bytu je použito ořechové dřevo, které se uplatňuje i na nábytku. Kuchyňská linka vyšla na 350 000 Kč.

Foto: Iveta Kopicová

Sklo, kov, nerez a ořechové dřevo dominují i kuchyni

Přečtěte si také, jak se dá půda proměnit ve dvoupatrový byt.

Líbí se vám půdní byty? Nechali byste zde trámy, nebo máte raději jednoduché, co nejméně členěné prostory?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.