Hlavní obsah

Samota? Některé ženy ji nezvládají, a proto jsou nešťastné

Foto: Profimedia

Jsou ženy, které neumí být samy. Leckdy si to sice neuvědomují, ale komplikují si tím životFoto: Profimedia

Reklama

Představa, že by byly byť třeba jen pár týdnů či měsíců samy, je pro ně nepředstavitelná. Neumí žít bez muže, mají strach ze samoty! Tak si ale ničí život! Jak přesně? A lze se naučit být sama?

Článek

Jsou to ženy, které nikdy nebyly single, případně byly bez muže jen chvilinku. Neumí být samy! Jen tak být doma s knížkou či filmem? Nikdy! Raději po rozchodu okamžitě hledají nového partnera, zalarmují všechny své kamarádky a blízké, zaplní svůj diář do poslední vteřiny, jen aby nemusely čelit samy sobě!

Odborníci ale varují, že je potřeba naučit se být i sama!

Je to strach!

Za neschopností být sama je vždy nějaký strach. Je to tedy pocit založený na negativní emoci, tudíž vám nemůže do života přinést nic moc dobrého. Až fanatické utíkání před samotou je jen formou úniku před sebou samými.

Člověk je tvor párový, stvořený k životu ve dvou a ve společnosti, to uspokojuje jeho potřeby, ale kratší doba, kdy žije sám, by neměla zdravému a dospělému jedinci činit větší potíže. „Neschopnost být sám je vlastně znakem nedospělosti a závislosti. To, že nechcete být sami, je určitá forma úniku před sebou samými, svými pocity. Když jste sami, nikam před sebou neutečete, a vaše pocity na vás dolehnou, tedy i všechny vaše strachy, úzkosti,“ říká psycholožka Anita Michajluková.

Foto: Profimedia

Být sama doma třeba jen s knížkou v ruce? Nikdy! Kvůli strachu ze samoty některé ženy raději zaplní svůj diář do poslední vteřinyFoto: Profimedia

Čelit vlastním negativním emocím samozřejmě není lehké. Snadnější je zaměstnat svou pozornost něčím jiným, upnout se na někoho jiného. „Takové ženy a někdy i muži nemají úctu v sebe sama, nevěří si. Jsou závislí na štěstí, které jim poskytuje někdo druhý. Neumí si jej vytvořit sami,“ doplňuje poradkyně v osobním rozvoji Markéta Tichá z Cloud 9 Institute.

Kazíte si tím život

Nicméně, i když se vrháte do jednoho vztahu za druhým a máte pocit, že vám je takhle líp, je to omyl. Končíte totiž v náručí jednoho muže za druhým, bez rozmyslu a uvážení, zda je pro vás vhodným partnerem. Vzniká nepříjemné kolečko rozchodů a nových vztahů, které vlastně jen víc a víc podkopává vaše sebevědomí a důvěru v sebe sama.

„Takové kolečko bude trvat do té doby, dokud si neuvědomíte, že problém není ve vztazích, ale ve vás. Že možná musíte udělat to, co je pro vás nejtěžší – být na nějaký čas samy se sebou. Jakákoli závislost vždy přinese jen zklamání a potíže,“ říká Markéta Tichá.

Foto: Profimedia

Člověk je tvor společenský, ale měl by zvládat i život o samotěFoto: Profimedia

Musíte se naučit být samy! A není to prý tak těžké, jak se může zdát. V prvé řadě je potřeba posilovat vlastní sebedůvěru a věnovat se sobě. Pracovat na sobě, zlepšovat se ve všech možných směrech (vzdělávání, soustředění se na kariérní postup, péče o vlastní tělo a vzhled…), protože každý malinký úspěch je krokem k tomu, abyste se měly rády.

Potřeba je i srovnat si v hlavě vlastní pocity a myšlenky. Pojmenovat věci, které vás děsí, a přijít na to, proč to tak je. Když k sobě budete upřímné, můžete to zvládnout samy, ale pokud se na to necítíte, je lepší vyhledat pomoc odborníka. Ten vás nasměruje a pomůže vám zbavit se strachů a obav a vrhnout se do víru života, i když po vašem boku zrovna nestojí žádný muž!

Jak jste na tom vy? Umíte být samy?

Reklama

Načítám