Hlavní obsah

Byt si navrhli kompletně sami. Poznali byste, že je v paneláku?

Foto: Archiv autorky, Tomáš Mikšovský (11x)

Kuchyňská linka má tvar písmene L a byla vyrobena na míru firmou JN Interiér. Spotřebiče jsou značky BoschFoto: Archiv autorky, Tomáš Mikšovský (11x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelákové byty, zejména ty starší, vzbuzují různé představy, od příjemných až po odmítavé. Někdy ale stačí udělat radikální řez a byt se změní k nepoznání. Tady je inspirace, kde se to povedlo krásně!

Článek

Řekli byste, že si design vybavení navrhli majitelé? „Původně jsem chtěla, aby nám byt zařídil a navrhl architekt, ale manžel nechtěl. Řekl, že v bytě budeme bydlet a žít my, proto by měl být zařízen tak, aby to odpovídalo a vyhovovalo především našim potřebám,“ přiznala majitelka Soňa, která nakonec sama vše navrhla a vymyslela. A je pravda, že velice dobře, za takový design by se ani architekt nemusel stydět.

Rekonstrukce změnila půlku bytu

Manželé byt na pražském sídlišti koupili před několika lety, a přestože v něm už nějaké úpravy byly provedeny, rozhodli se v nich pokračovat.

Rekonstrukce probíhala ve dvou fázích a s odstupem dvou let. Spočívala v propojení původně oddělené kuchyně a obývacího pokoje, výměně linky, kompletní výměně podlah, elektroinstalace a rozvodů, dveří a jejich zárubní a zabudování vestavných skříní. Dále byl zvětšen otvor pro posuvné dveře a byla vybudována speciální štuka podél stěny, aby měly kam zajíždět. Udělaly se i podhledy, v nichž se nyní skví nová svítidla.

Foto: Archiv autorky

Sedací souprava od slovenských designérů Mobilier byla pořízena v roce 2002 (cena 65 000 Kč). Původně byla béžová, nově potažená vypadá jako nová, a ladí s okolímFoto: Archiv autorky

Skleněné dveře jsou elegantní

Původní dispozice 3 + 1 se vybouráním příčky změnila na 3 + kk. Ale luxusní! Byt má rozlohu 89 m2. Kromě kuchyně a obývacího pokoje jsou zde dvě ložnice – jednu užívá syn, druhou jeho rodiče – které zůstaly v původní dispozici. Součástí bytu je dále komora, příslušenství, místnost sloužící jako šatna a lodžie. Dveře jsou nyní z mléčného skla v kombinaci s kovem, interiéru to dodává eleganci. Přestavbou a uvedenými detaily se prostor propojil, byt tak působí celistvě.

Foto: Archiv autorky

Stejně jako celý byt je i lodžie originální. Na dlažbě je dřevěná podlaha, nábytek byl pořízen v JYSK a vybízí k odpolednímu odpočinkuFoto: Archiv autorky

Za skříně neutráceli

Celý interiér bytu je moderní a svěží. Majitelka má ráda pořádek a přehled, a ten se udrží pouze tehdy, pokud v bytě má vše své místo a není v něm nadbytek předmětů. A to i dárků, které dostáváme, ale často nejsou praktické ani se nikam nehodí.

Foto: Archiv autorky

V ložnici vás upoutá postel s nebesy. Pochází z IKEA, a je to jediná vysoká postel, z níž se nemusíte zvedat nahoru, ale slézáte. Bylo nelehké takovou sehnatFoto: Archiv autorky

„Většinu z nich jsem uložila v krabicích do sklepa. Nakonec jsem zlikvidovala i květiny, rostly jako divé a nebylo už na ně místo,“ prozrazuje majitelka, autorka koncepce přestavby. V bytě nejsou samostatné skříně, pouze vestavné, věci se ukládají do šatny a komory (a nejsou nafukovací).

Foto: Archiv autorky

Dětský pokoj je na přání syna laděn do modra. Nábytek byl pořízen v IKEA, XXL LUTZ, KARE Design, ergonomická zdravotní židle je značky SpinaliS a splňuje potřeby 9letého klukaFoto: Archiv autorky

Harmonie nevšedních rozměrů

Část nábytku byla vyrobena na míru a zkombinována s původními nebo dokoupenými částmi. Přesto spolu vše neskutečně ladí, jak barevně, tak stylem. Majitelka má nevšední cit pro materiály, tvary i design předmětů. A hlavně ji baví věci vybírat a vymýšlet, jak je zkombinovat a slaďovat. Zároveň upřednostňuje funkčnost, praktičnost a jednoduchost.

Foto: Archiv autorky

Koupelna má obklady Sincro, sanita je značky Ravak. Koupelnový nábytek byl vyroben na míru v JN InteriérFoto: Archiv autorky

Výsledkem je skutečný pořádek a příjemný a útulný interiér, jehož přestavba včetně kuchyňské linky s vestavěnými spotřebiči vyšla na 550 tisíc korun. Jak se líbí vám?

Reklama

Načítám