Článek
Na houbové řízky se hodí tvrdší druhy hub, z těch podzimních jsou to především bedly a václavky. Pokud hodně nemrzne, můžete třeba na václavky chodit až do listopadu. V receptu je uvedeno 400 gramů hub, ale platí, že na jednu porci stačí dva až tři velké, nebo čtyři menší klobouky, takže houby vůbec nemusíte vážit.
Postup
01.
Zmíněné houbové druhy se neloupou ani jinak předem nechystají. Jen vyberte zdravé a nepřezrálé kusy a zbavte je nečistot. Pak klobouky odkrojte od nožek, osolte a opepřete. Někdo je obaluje celé, někdo je půlí - to je na vás.
02.
Připravte si klasický trojobal jako na masové řízky, vajíčko rozšlehejte s trochou mléka. Houby jsou křehčí než maso, tak pozor při manipulaci. Nejprve je obalte v mouce – někdo dává přednost polohrubé, můžete to vyzkoušet. Pak přijde na řadu rozšlehané vajíčko a nakonec strouhanka. Poté můžete dát houby znovu do vajíčka a znovu do strouhanky, řízky budou křupavější.
Tip: Do strouhanky lze přidat troška chilli, někdo dává i strouhaný sýr. Do vajíčka se zase dává ždibec česneku, ať sušeného, nebo čerstvého prolisovaného.
03.
V hlubší pánvi rozpalte sádlo a obalené houby v něm osmažte dozlatova. Tuku (můžete dát i olej na smažení) musí být dostatečné množství, aby řízky plavaly. Hotové dejte na mísu vyloženou papírovou utěrkou, odsaje přebytečný tuk.
Tip: Pokud řízky připravujete pro vegetariány, osmažte je jedině na oleji, a jestli pro vegany, obalte je navíc ve vegan těstíčku a na obalení použijte cornflakes.
04.
Houbové řízky můžete podávat s domácí tatarkou nebo domácí majonézou a s vařenými bramborami. A skvělé jsou i jen tak s kouskem čerstvého pečiva.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice