Budujete si kuchyň, anebo alespoň uvažujete o koupi nové trouby? Vězte, že je ten nejlepší čas, protože vás v brzké době čeká zatěžkávací zkouška z nejnáročnějších – vánoční pečení.
Článek
Zkuste se zamyslet nad tím, co všechno od trouby očekáváte a jak často pečete. Možná dojdete k závěru, že se vám vyplatí komfort přidané hodnoty, který nabízejí moderní multifunkční trouby. Jak se ale v nabídkách vyznat? Představíme vám několik zajímavých funkcí vestavěných trub, které by vám mohly být k užitku.
Vzhled mnohdy rozhoduje
Nabídka výrobců je většinou velice vyrovnaná, proto je jedním z důležitých impulzů pro výběr trouby vzhled. Základní varianty černá a nerezová uspokojí jistě většinu klientů, jsou ale i speciální přání, na která také můžete dostat odpověď. Některé značky nabízejí trouby bílé, nebo mají dokonce i barevný program. Vaše trouba se dokáže přizpůsobit i stylu, ať už je rustikální nebo retro.
Čištění téměř bez námahy
Zajímavou funkcí ve vaší troubě je některý ze systémů čištění. Velmi oblíbený a funkční je program pyrolitického čištění, který za použití vysokých teplot – až 500°C – a podle míry zašpinění po dobu až 120 minut spálí veškeré nečistoty včetně zaschlých mastnot na prach. Po vychladnutí jen troubu vytřete vlhkým hadříkem.
Jinou, levnější, variantou jsou modely vybavené nízkoporézním smaltem, na kterém mastnota neulpívá a snadněji se čistí. A nakonec zmiňme ještě jeden vysoce účinný systém, a to použití páry. Pokud trouba disponuje programem na parní čištění, máte po starostech, případně využijte osvědčený trik – plech nebo pekáč naplňte vodou a spusťte troubu na 15 minut při teplotě 200 °C.
Trouby pro velké pečení
S vnějším rozměrem vestavěné trouby hnout nelze, je pevně daný a umožňuje snadné navrhování a stavbu kuchyně. Liší se ale objem trouby, výrazná úspora je daná změnou konstrukce obvodového pláště i technologie, přičemž se objem liší až o 20 litrů. Standardní trouby mívají objem mezi 58 litrů až 77 litry. Parní trouby bývají menší o vodní nádržku, ale nové uspořádání umožnilo i tady rozšířit vnitřní prostor.
Přihlédněte havně k tomu, co skutečně potřebujete, protože mimořádná výbava pochopitelně navyšuje cenu, která odráží i výzkum a vývoj nových technologií.
Pečení s párou je pohodlné
Multifunkční parní trouba běžně zvládne jak lehká dietní jídla, tak i pečeně typické pro českou kuchyni. Funguje totiž na stejném principu jako konvektomat, běžně používaný v restauracích. Při úpravě zde potraviny neztrácejí mnoho vitaminů ani živin a zůstává jim zachována charakteristická chuť.
Příprava například pečeně je mnohem rychlejší a bezstarostnější, není potřeba maso kontrolovat a podlévat. Můžete v ní péct ale i čtyři různá jídla zároveň a díky ventilátoru je zaručeno, že od sebe pokrmy navzájem nepřevezmou vůni ani chuť.
Co ještě můžete mít
Vestavěné trouby, ale nejenom ty, nabízejí mnoho zajímavých funkcí, které zjednoduší obsluhu, zkrátí dobu pečení nebo přidají uživatelský komfort.
Oceníte například dobře čitelný panel, který má snadné ovládání, a pro rychlejší přípravu byly přidány speciální funkce, díky nimž se čas přípravy pokrmu zkrátí dokonce až 50 procent. Můžete připravovat třeba i mrazené pokrmy bez nutnosti předehřívání trouby.
Užitečnou drobností, zvlášť při používání přednastavených programů, je teplotní sonda. Kvalitní trouby disponují teleskopickými výsuvy, které usnadňují obsluhu i čištění.
Vizionáře nadchnou spotřebiče připojené k síti. Lze je zapojit do systému inteligentní domácnosti a pomocí aplikace obsluhovat prakticky odkudkoli. Systém lze pochopitelně propojit s dalšími spotřebiči.