Hlavní obsah

Čeká vás dovolená u moře? Tyhle módní kousky zapomeňte doma

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Od chvíle, kdy letecké společnosti snížily váhový limit zavazadel, se z balení na dovolenou stala tak trochu věda. I když si pečlivě rozmýšlíte, jakou část šatníku odvezete s sebou do tropického ráje, vždy máte nakonec v kufru zbytečnosti. Jaké kousky můžete s čistým svědomím nechat doma?

Článek

Za nadváhu zavazadel udělují aerolinky i slušné pokuty. Proč tedy neužitečnými věcmi zabírat místo suvenýrům, jež povezete z prázdnin? Tyhle kousky z kufru nemilosrdně vyhoďte!

Výbava sporadické sportovkyně 

Představa, jak každý den uběhnete alespoň pět kilometrů podél mořského pobřeží, je sice úctyhodná, ale pravděpodobně zůstane jen ve vaší hlavě. Stejně jako návštěva hotelového fitka a praktikování jógy. Komplikované ásany s propletenými končetinami a stojem na hlavě neuvidíte ve vlastním odrazu na vodní hladině, ale maximálně na instagramovém účtu své oblíbené cvičitelky. Pokud chytnete wifi.

Koneckonců komu by se na dovolené chtělo kvůli kondičnímu tréninku vstávat v pět hodin ráno? Později se totiž rtuť na teploměru vyšplhá tak vysoko, že jakákoliv pohybová aktivita znamená tak trochu hazard se životem. Běžecké tenisky a sportovní legíny vyndejte s klidným svědomím z kufru a raději přibalte stylový kaftan navíc. Při popíjení plážových koktejlů díky němu schováte povolené břišní svalstvo – tedy následky zájezdu all inclusive.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kaftan, Boohoo (prodává Tamsin), 995 Kč; legíny, Desigual, 1599 KčFoto: Archiv firem

Poklady stylové parádnice 

Na zápěstí se vám třpytí drahé hodinky a šíji objímá starožitný náhrdelník po babičce? Jestliže nemáte v Egyptě naplánované dostaveníčko s královnou, nechte cenné klenoty odpočívat ve šperkovnici doma. Tam budou rozhodně ve větším bezpečí, ať už před případnými zloději, ztrátou, nebo zničením. I pár zrnek písku či sklenka vody dokáže ve strojku náramkové časomíry napáchat nevratné škody a budget na prázdniny v cizině se rázem navýší o pár tisíc.

Ze stejných důvodů je také nerozvážné cestovat s oblečením a doplňky luxusních značek. V turistických destinacích navíc potkáte na každém kroku „multibrandový“ stánek, který se pyšní novou kolekcí Gucci, Prada, Louis Vuitton, Chanel, Burberry i Dior za pár euro. A protože jsou padělky mnohdy tak dokonalé, že je od originálu na první pohled jen stěží rozeznáte, mohou i vás považovat za milovnice fejkových kabelek, přestože na ty své jste poctivě šetřily několik měsíců. Na dovolené postačí levnější konfekce.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabelka s mušlemi, Zara, 799 Kč; kabelka Neverfull, Louis Vuitton, cca 26 000 Kč Foto: Archiv firem

Sny jedné tanečnice

S úsměvem na tváři pokládáte na dno kufru několikery střevíčky na jehlách a těšíte se, jakou v nich u večeře budete dělat parádu. V živých barvách vidíte, kterak s manželem na místní diskotéce převezmete roli Baby a Johnnyho z Hříšného tance (1987) a s lehkostí sobě vlastní zvládnete za bouřlivého aplausu ikonickou zvedačku na vysokých podpatcích. Realita však vypadá malinko jinak.

Z příšerného vedra vám natekly chodidla i kotníky a žádné sandálky ani lodičky jednoduše neobujete. Navíc váš partner je po ochutnávce zdejších drinků schopen tance pouze v horizontální poloze, takže jste ve finále rády za jedny gumové pantofle, které máte na pláž. Příště se na podpatky vykašlete a přibalte extra boty s plochou podrážkou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): plážové pantofle, The White Brand (prodává Answear), 849 Kč; neonové sandálky, Ego (prodává Zalando), 960 Kč Foto: Archiv firem

Šatník chytré horákyně 

Buďte neúprosné a z cestovního zavazadla vyndejte před odjezdem všechny kousky z mačkavé látky. Ani milované šaty, které bez zásahu žehličkou vypadají jako kdyby prošly trávicím traktem přežvýkavce, do vašeho arzenálu věcí na dovolenou nepatří. Mějte na paměti, že si jedete především odpočinout a stát ve 40°C nad rozpáleným přístrojem vůbec nezní jako vysněná idylka.

Obecně lze říci, že čistě přírodní materiály jsou k mačkavosti mnohem náchylnější, ty umělé zase neposkytnou příliš velkou prodyšnost. Pokud tedy víte, že než byste si oblékly oblíbenou lněnou sukni, musely byste strávit několik minut jejím žehlením, raději vsaďte na syntetickou variantu nebo různé příměsi (polyester sníží mačkavost, prodyšnost dodá bavlna a pružnost materiálu má na svědomí elastan).

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): batikovaná sukně, 100% polyester, Mango, 1299 Kč; Krémová sukně, 100% len, Mohito, 899 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám