Hlavní obsah

Čekám dítě s ženáčem! Co bude dál?

Foto: Thinkstock

Těhotenství se proměnilo v noční můruFoto: Thinkstock

Reklama

Miminko je požehnání. Co když ho ale čekáte s tím, kdo o něj nestojí? Ženatý muž se závazky na straně jedné a vy, sama a bezradná, na straně druhé. Jak tohle může dopadnout? A proč je dobré nespoléhat se na to, že milenec odejde od své původní rodiny a začne budovat jinou?

Článek

Citům a lásce neporučíš. I když rozum říká tohle, srdce stávkuje. Kolik takových příběhů známe? Spousty. Mezi ně patří i příběh sedmadvacetileté produkční Gábiny. „Vždycky jsem si říkala, že si nikdy nezačnu se ženatým, protože přebírat druhé ženě partnera není charakterní,“ začíná své vyprávění smutně. Jenže pak „ho“ potkala – muže s velkým M.

Dostal se mi pod kůži

„Byl naprosto okouzlující, pozorný, charismatický a inteligentní. Imponoval mi svým zájmem o mě, přidala jsem si výjimečně, prostě jako bych měla být jediná ženská na světě.“ Po pár schůzkách „venku“ se začali scházet u ní doma. „Věděla jsem, že je ženatý, ale nemohla jsem si pomoct. Navíc říkal takové ty klasické věci, že si s manželkou nerozumí. Bylo to klišé, jasně, jenže zamilované ženské nevysvětlíte, že nemá žádnou naději být první, jedinou a oficiální partnerkou,“ obhajuje své chování.

Ochrana? Selhala!

„Milování s ním mě přivádělo do extáze, nikdy jsem nic podobného nezažila. Antikoncepci jsem samozřejmě brala, ale párkrát se mi stalo, že jsem prostě zapomněla,“ odpovídá Gábina na otázku, jak řešila riziko otěhotnění. Prý nečekala, že to bude mít takové následky. „Najednou jsem to prostě nedostala. Těhotenský test ukázal pozitivní výsledek. A doktor pouze potvrdil to, čeho jsem se bála. Sesypala jsem se a teď nevím, co dál,“ přiznává otevřeně. A dodává, že milenec Patrik od své ženy neodejde, i když je s celou situací obeznámen.

Foto: Thinkstock

Milenec od rodiny „jen“ kvůli dítěti neodejdeFoto: Thinkstock

Nechal se slyšet, že on nic takového neplánoval a že se ke své ženě vrací, aby to spolu „ještě jednou“ zkusili. Zkrátka utekl před zodpovědností jako malý kluk… Co ale Gábina? Na výčitky a soudy je již pozdě. Ve hře je osud nenarozeného dítěte. Existuje pro ni rada, jak dál? Má dotyčného přemlouvat proti jeho vůli, aby se k ženě nevracel?

Co dělat v nouzi nejvyšší?

„Podle mě hodně záleží na tom, zda dotyčná dítě chce, nebo ne,“ domnívá se Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz. „Pokud ano, měla by se hned na začátku rozmyslet, zda je ochotna vychovávat dítě sama, protože nikdy není jisté, zda se jí podaří milence získat pro běžný život.“ Gábina tak stojí před jednou jedinou otázkou: Být, či nebýt svobodnou matkou?

Jelikož se Patrik vyjádřil jasně a neoblomně, nelze počítat s jeho psychickou pomocí do budoucna, čímž odpadá řešení jeho situace s právoplatnou manželkou. Na základě testů otcovství se mu pouze prokáže povinnost hradit měsíční dávky na dítě, což ovšem nic nemění na tom, že otcem jako takovým být nechce. K tomu není víc co do dodat, bohužel, a to i přesto, že při milostném aktu byli s Gábinou oba dva. V takovém případě se žena opravdu může zlobit sebevíc, ale pokud se s otcem svého dítěte nedomluví, že by bylo dobré se o dítě zajímat a starat rovným dílem, žádný soud mu to přikázat nemůže.

Foto: Thinkstock

Kdo bude dítěti dělat tatínka?Foto: Thinkstock

Když sám milenec neví, jak dál

Jestliže je ale situace nejasná či otevřená a zrovna vy jste v pozici té, která tápe, zda se milence doprošovat, omlouvat se mu, nebo ho navždy vyprovodit k manželce, udělejte podle Lenky Černé následující:

  1. Rozmyslete si, zda dítě chcete bez ohledu na pomoc milence. Když vám nevyjde vztah, nemělo by to vaše dítě odnést.
  2. Každý vztah je o tom, zda si daní dva stojí za to. Pokud milenec nebude chtít opustit manželku a být s vámi, pravděpodobně mu nestojíte za to!
  3. Jestliže je milenec nerozhodný, dejte mu čas – lhůtu, aby přišel na odpověď, jakou cestou chce jít. Můžete mu doporučit kouče partnerských vztahů s tím, že mu s jeho vztahovou nejistotou pomůže odborník.
  4. Danou lhůtu skutečně dodržte a chtějte rozhodnutí. Dohodněte se, kolik času potřebuje, ale skutečně na rozhodnutí lpěte! Nezapomeňte, že pro vás (a i pro dítě) je nejhorší ten stav nejistoty, který je psychicky náročnější než krátkodobé trápení ze samoty.
  5. Pakliže se partner rozhodne, že s vámi bude, připravte se psychicky na dlouhé a vyčerpávající období přechodu (rozvod, scény manželky a podobně).
  6. Zůstane-li partner u manželky, buďte raději sama a zařiďte si život podle sebe. Nebude to jednoduché, ale na druhé straně: můžete si pro dítě najít otce, který bude narozdíl od milence milovat nejen vás, ale i dítě.

Věřte ve šťastné konce. Jsou!

Hlavně neztrácejte hlavu. Nejste ani první, ani poslední, kdo se do takové situace dostal. Třeba čtyřicetiletá Michaela o tom ví svoje. „Před lety jsem přišla do jiného stavu se ženatým milencem. Bylo to strašné období, ale jde jen o ty první měsíce. Když se narodí dítě, víte, že to zvládnete stůj co stůj. Dneska jsem ráda, že se s námi dotyčný nestýká. Mám přítele, který pro mě udělá první poslední, a moji dceru miluje nade všechno. Neměnila bych,“ uzavírá svůj příběh se šťastným koncem Michaela.

Zkrátka když se chce, všechno jde, i když to zrovna není procházka růžovou zahradou…

A co byste na místě Gábiny dělala vy?

Reklama

Související témata:

Načítám