Hlavní obsah

Češi a sexuální život: Více análního milování, méně nevěr!

Foto: Thinkstock

Odhalte s námi sexuální trendy v českých ložnicíchFoto: Thinkstock

Reklama

Sexuální průzkum! Co všechno o Češích odhalil? Kdy zahajují sexuální život, jak dlouho se prvně milují, jak moc nebo málo jsou si manželé věrní a v čem se v posteli nejvíc experimentuje?

Článek

Říkáte si, kam ten svět spěje? Mladí začínají se sexem brzy, spontánnost a neuváženost je cítit na každém kroku, sexualita už dávno přestala být tabu. Tak špatné to ale zase nebude! Tedy aspoň v něčem…

Kdy začíná sexuální život?

Další z průzkumu sexuálního chování Čechů, jehož výsledky byly zveřejněny začátkem září, odhalil, že mladí lidé začínají provozovat první nekoitální aktivity v 17 letech, přičemž naplno zahajují sexuální život v průměru kolem osmnácti let. To je dobrá zpráva. Nicméně studie, které proběhly v České republice za posledních 20 let, zároveň prokazují, že přes 8 % dívek a až 12 % chlapců mělo první pohlavní styk již před 15. rokem života.

To, co vás možná překvapí, je nárůst pokusů s experimentováním, což se týká převážně análního sexu, s nímž má osobní zkušenost každá pátá žena České republiky. Patříte k nim taky?

Nevěra? Už se o ní tolik nemluví!

Za posledních patnáct let došlo k mírnému poklesu mimomanželských sexuálních styků. V roce 1998 se k nějakému tomu hříšku přiznala polovina vdaných žen a dvě třetiny ženatých mužů, o deset let později se k nevěře doznalo už jen 34 % žen a 55 % mužů.

Foto: Thinkstock

Jste se svým sexuálním životem spokojení? Vždy je co vylepšovat, co říkáte...?Foto: Thinkstock

Nepříznivou zprávou však je, že si lidé myslí, že jim ochranu před pohlavními chorobami zajistí ona věrnost druhému, přičemž ani neznají celou partnerovu sexuální historii. A používání kondomu? Alarmující! Dnešní páry ho jako způsob ochrany používají čím dál méně! Například v roce 2008 s ním souložilo pouze 14 % žen!

Pohlavní choroby. Přestali jsme se bát?

Na tomto čísle je vidět, že současné ženy zdraví moc nezajímá, spíš se snaží chránit před otěhotněním než pohlavní chorobou, a tak spoléhají na antikoncepční pilulky a hormonální antikoncepci. Netřeba připomínat, že je to špatně.

Vzhledem k vysoké promiskuitě české populace v kombinaci s nepoužíváním kondomu tu máme dost velkou hrozbu v podobě smrtelných pohlavních chorob v čele s AIDS, jehož příznaky se mohou projevit až 15 let po kontaktu s virem, a dalších závažných nemocí typu kapavka a chlamydie, jíž trpí téměř 15 % sexuálně aktivních žen. Taktéž počet nakažených syfilidou coby jednou z nejnebezpečnějších pohlavních chorob za poslední roky stoupá, o HPV neboli lidském papilomaviru nemluvě. Ročně kvůli němu umírá 400 žen. Myslíte, že vás něco takového potkat nemůže?

HPV, i zdánlivé maličkosti ohrožují!

Riziko infekce u posledního jmenovaného zvyšují i nekoitální praktiky jako tření kůže o kůži, změna sexuálního partnera, který již aktivně sexuálně žije, a dokonce i kouření. Uvádí se, že u kuřaček dojde k rozvoji rakoviny děložního čípku až dvakrát častěji než u nekuřaček. Mezi rizikové faktory patří i zahájení pohlavního života před 15. rokem věku a vyšší četnost těhotenství (myšleno tři a více).

Podtrženo a sečteno, trendy v sexuálním chování nejsou nikterak růžové. Proto chraňte své zdraví, posilujte imunitu vyváženou stravou a fyzickou aktivitou, používejte prezervativ a pravidelně podstupujte testy na pohlavní choroby. Neznamená totiž, že když jste vy věrni svému partnerovi, dá se totéž říci i o něm. Sázet na štěstí se v takových případech opravdu nevyplácí.

A jak to máte s těmito milostnými záležitostmi vy?

Reklama

Načítám