Hlavní obsah

Česko peče s ProŽeny.cz: Hitpárada nej cukroví

Foto: Mona Martinů

Poslední pečení s ProŽeny.cz je tu!Foto: Mona Martinů

Reklama

Ano, je to tak. Je tu poslední, dvacátý pátý díl vánočního seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz. A s ním poslední originální recept, a dokonce i žebříček pěti nejlepších druhů, které jsem spolu s vámi, čtenáři a čtenářkami ProŽeny.cz, za těch pět krásných týdnů upekl. Zajímá vás, kdo vyhrál?

Článek

Na letošní vánoční pečení jsem se upřímně moc těšil. Během focení dvaceti pěti dílů jsem poznal spoustu nových milých lidí, odkoukal různé triky a vyzkoušel dvacet pět originálních receptů, na které jsem zatím nikde jinde nenarazil.

Během seriálu jsem dostával i zvídavé e-maily, které že to cukroví bylo ze všech nejlepší. A tak jsem sestavil svůj malý osobní žebříček, který vám možná usnadní rozhodování, co ještě letos upéct:

  • 1. místo: Dárečky od Hanky – úplně první cukroví, které jsem letos sám pekl i na doma. Je sice trochu pracnější, ale výsledek vypadá krásně.
  • 2. místo: Nejlepší linecké od paní Heleny – krásně voní, už mám také v krabici doma na balkoně a poctivě nechávám uležet s jablkem.
  • 3. místo: Laskonky podle Lucky – jsou originální, miniaturní a s ořechovým krémem a čokoládou neodolatelné. Hlásím jako u předchozích druhů: Doma upečeno a na balkoně v krabici!
  • 4. místo: Opilý Izidor od Sandry – není to sice klasické cukroví, ale chutná báječně. V redakci jsem celý plech nechal na stole a obsah zmizel do hodiny. Chystám se péct 3 dny před Štědrým dnem.
  • 5. místo: Jablkové želé od Lucky – nepečené, ale moc dobré. Je to perla, kterou jsme si schovávali až na úplný konec, který právě přišel. Tady je recept!
Foto: Mona Martinů

Lucka se podělila o opravdu originální recept. Vyhrál u nás páté místo!Foto: Mona Martinů

Na jablkové želé s mandarinkami potřebujete:200 g cukru krystal, 1, lžíci vody, 5 malých nebo 3 velká zralá jablka, 1 menší mandarinku s tenkou slupkou, 100 g kandovaného ovoce, 2 lžíce mandlových hranolků.

Na mírném ohni rozehřejte v hrnci cukr s vodou. Když se začne tvořit karamel, přidejte do něj kousíčky oloupaných jablek. Vařte asi 15 minut, dokud z jablek nebude kaše.

Foto: Mona Martinů

Jablka jsou základFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Malé kousky se dříve rozvaříFoto: Mona Martinů

Stáhněte z ohně a vařečkou přimíchejte kousky kandovaného ovoce, nadrobno nakrájenou mandarinku (celou i se slupkou) a mandle. Promíchejte a lžičkou tvořte hrudky na pečicím papíře. „Při pokojové teplotě sušte dva dny, vznikne želé, které se u vánočních pohádek moc dobře mlsá," ubezpečila mě Lucka.

Foto: Mona Martinů

Mandarinku nakrájejte i se slupkouFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dolaďte kandovaným ovocem a mandlemiFoto: Mona Martinů

A teď už zbývá jen všem poděkovat. Dvaceti pěti odvážným za to, že se nebáli focení a podělili se o recept. Sponzorovi celého seriálu – společnosti Delta – za finanční podporu, bez které by se celé pečení nemohlo uskutečnit. A pak také patří velký dík vám, že jste nás sledovali až do konce.

Foto: Cerea

Sponzorem našeho seriálu o pečení je společnost Delta. Děkujeme!Foto: Cerea

Foto: Mona Martinů

Lžičkou tvořte hrudkyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Želé ztuhne při pokojové teplotě do dvou dnůFoto: Mona Martinů

Krásné Vánoce, spoustu úspěchů při pečení, hodně šťastných a spokojených tváří a moře lásky a zdraví v novém roce 2012 přeje

Reklama

Načítám