Článek
Když jsme spolu s fotografkou Monou přistáli na zápraží nenápadného domku v Třebenicích, cítili jsme, že toto pečení bude jiné. A taky že bylo. Když jsme totiž vešli k Ivaně domů, dýchla na nás až neuvěřitelná pohoda a spokojená rodinná atmosféra. Aby taky ne, když na celé focení zvědavě dohlížel malý Fanda, vytoužený synek paní Ivany a jejího manžela. A co že jsme v Třebenicích pekli? Košíčky plněné oříškovou směsí!
Potřebujete: 400 g hladké mouky, 200 g cukru moučky, 200 g másla, 100 g vlašských ořechů, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, malého panáka rumu, na náplň: 180 g vlašských ořechů, 200 g piškotů, 200 g cukru moučka, malého panáka rumu, 6 lžic smetany na vaření, 200 g čokolády na vaření, 2 lžíce ztuženého 100% tuku, lískové ořechy na ozdobu.
Do mísy nasypte mouku, cukr moučku a najemno nastrouhané vlašské ořechy. Přidejte kousky změklého másla, celá vejce, vanilkový cukr a panáka rumu. „Já rum dávám téměř do každého vánočního cukroví, do těsta i do krémů. Dodá to pečení správnou vůni i chuť,“ usmívala se Ivana.
Ze surovin jsme společnými silami vypracovali hladké těsto, které byste správně měli nechat asi 15 minut odpočinout v lednici. Pak budete potřebovat malé kovové formičky, do kterých se prsty vtlačuje těsto (formičky není třeba vymazávat ani vysypávat). Dbejte na to, aby ho ve formičkách byla jen slabá vrstva a aby vám v těstu vznikl důlek. Ono se při pečení ještě trochu nafoukne.
Troubu nahřejte na 180 stupňů Celsia a košíčky v ní pečte asi 15 až 20 minut, dokud okraje nebudou zlátnout. Na chladném místě nechte cukroví pár minut vystydnout. Mezitím si připravte ořechovou náplň. Vlašské ořechy a piškoty namelte, přidejte cukr, rum, smetanu a dobře lžící promíchejte. Pokud se vám bude zdát hmota moc tekutá, přidejte ještě ořechy nebo piškoty. „Tohle cukroví dělávám vždy před Vánoci a do náplně místo části piškotů přidávám rozemleté nepovedené kousky perníčků a dalšího cukroví,“ přidává svůj tip Ivana.
Nožem nebo zdobičkou plňte košíčky krémem a namáčejte je v čokoládě, kterou jste rozehřáli ve vodní lázni spolu s tukem. Pokud vás první ořechová náplň neoslovila, můžete vyzkoušet jinou. Potřebujete na ni 300 g cukru krupice, 50 g kakaa, 100 ml mléka, 250 g Ivy, 50 ml rumu a mleté vlašské ořechy. Cukr s kakaem svařte v mléce, po deseti minutách přidejte Ivu, rum a mleté vlašské ořechy podle konzistence.
Vše dozdobte malými lískovými oříšky, košíčky nechte v chladu ideálně týden uležet (pečený základ změkne) a můžete skládat na tácy.
Děkuji Ivaně za moc příjemné pečení, posílám jí poštou zástěru, háček na kabelku i fotku na památku. Společně s fotografkou vyrážíme dál! V Ústí nad Labem na nás totiž už netrpělivě čeká čtenářka Lucka. Co chystá? Kokosové kuličky z kondenzovaného mléka.
A ještě tip na závěr – soutěžte s partnerem seriálu Delta o kabelku a peněženku Tommy Hilfiger! Zúčastnit se můžete ZDE!