Hlavní obsah

Silné příběhy sportu i lásky: ukažte se, co (ne)víte o legendárních českých sportovcích

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť jsme malá země, sportovců světového formátu u nás vyrostla celá řada. Otestujte se, jak dobře znáte jejich úspěchy i události osobního života. Kdo se zamiloval a málem přitom zbořil železnou oponu a kdo vyhrál olympijské zlato v disciplíně, na kterou se nespecializoval?

Článek

Prvomájový test ověří vaše znalosti dějin českého, respektive československého sportu. Co všechno víte o sportovních triumfech, ale také osudech, vztazích, strastech i příbězích lásky legendárních sportovců? Pobavte se kvízem a zjistíte to.

1. Kde se konaly olympijské hry, na nichž Věra Čáslavská (1942–2016) získala čtyři zlaté medaile a zároveň se do našich dějin zapsala i gestem, jímž odsoudila sovětskou okupaci Československa? V této zemi je stále oblíbená, dokonce se tam i vdávala.
2. Jan Železný (55) je dodnes světovým rekordmanem v hodu oštěpem. Kolik na mítinku v Jeně v roce 1996 hodil?
3. S jakým českým fotbalovým klubem je neodmyslitelně spjato jméno Josefa Bicana (1913–2001), jednoho z nejlepších fotbalistů minulého století?
4. V jaké disciplíně je slavná atletka Jarmila Kratochvílová (71) už skoro čtyři dekády držitelkou světového rekordu?
5. Letní olympijské hry v Melbourne roku 1956 byly pro diskařku Olgu Fikotovou (89) zlomové. Kromě toho, že vybojovala zlato, potkala zde svou životní lásku. Přestože vztahu s americkým kladivářem (i on tehdy získal nejcennější kov) doba nepřála, podařilo se jim vzít. Jaké příjmení Olga sňatkem získala?
6. Sňatek Olgy a Harolda (1931–2010) se odehrál na Staroměstské radnici v Praze, ke které dorazilo na 30 tisíc lidí. V roli svědků stanul pár, který jim k šťastnému konci pomohl. Kdo to byl?
7. Emil Zátopek (1922–2000) je považován za jednoho z největších atletů všech dob. Na jakých olympijských hrách se mu dařilo nejvíc? Vyhrál tehdy běh na 5 a 10 kilometrů a k překvapení všech si nejcennější kov odnesl i z maratonu, ve kterém startoval poprvé.
8. Znáte jméno českého fotbalisty století? Poradíme, že jím byl zvolen v roce 2000 na základě ankety týdeníku Gól.
9. Životní partnerkou tenistky Martiny Navrátilové (65) se stala Julia Lemigova (46), která je držitelkou cenného titulu, byť ve zcela jiné disciplíně. O jaký titul jde?
10. Gymnasta Ladislav Vácha byl velice úspěšný olympionik: z her měl celkem pět cenných kovů. Zemřel ale předčasně, ve věku 44 let, a to po pobytu ve vězení. Za co se tam dostal?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Podívejte se na příběh největší sportovní lásky přes železnou oponu. A jak Emil Zátopek šokoval celý svět a proč jeho úspěch už nikdy nikdo nezopakuje? Podívejte se také na slavné gesto Věry Čáslavské na olympijských stupních vítězů, které spojilo okupovaný národ.

Reklama

Související témata:

Načítám