Hlavní obsah

Uskladňujeme brambory. Víme, jak!

Foto: shutterstock.com

Brambory byly považovány za okrasnou rostlinuFoto: shutterstock.com

Reklama

Brambory – chutná příloha a základ mnoha pokrmů. Jejich cena a kvalita je závislá na jejich odrůdě, době sklizně a hlavně uskladnění. Jak zajistit, abyste se radovaly z kvalitních brambůrků, salátů, hranolků… co nejdéle? Zkusme se „projít“ správným uskladněním brambor.

Článek

Ačkoli bývají brambory prezentovány jako jídlo chudých, z počátku byly silně prestižní záležitostí. Kryštof Kolumbus, aby získal peníze na své zámořské výpravy, vozil do Evropy všechno zajímavé, co tam našel (respektive jeho botanik). Kromě skořice, hřebíčku, dalších koření a tabáku „zavlekl“ na náš kontinent i rajčata a brambory. V jeho době byly brambory chápány jako exotická rostlina (v podstatě jako orchideje). Považovaly se za nejedlé a oceňoval se především jejich květ. Zbohatlí šviháci nosili bramborový květ v náprsní kapsičce saka jako výraz svého bohatství. Bramborový květ vévodil ve vázách při večírcích šlechtických rodin. Teprve postupně se zjistilo, že se brambory dají jíst a čeští horalé začali systémem pokusů a omylů zjišťovat, jak je pěstovat, rozmnožovat, ošetřovat a uskladňovat.

Jak uskladnit brambory

Když vystihnete období, kdy se prodávají pytle brambor za nejnižší cenu a hrdě přivezete domů – na zimu, třeba padesát kilo této jedlé hlízy, musíte se ještě porvat s tím, jak je zajistit, aby neplesnivěly, neklíčily, nehnily… Pozor si musíte dávat už při nákupu:

  • Brambory musí být zralé, nepoškozené, nezelené, očištěné od hlíny a jednoho druhu (různé odrůdy neslučujeme, mají různé nároky).
  • Nestyďte se, několik plodů – hlíz, rozkrojit a přesvědčit se o jejich kvalitě. Když budete kupovat třeba padesát kilo, máte naprostý nárok nekupovat zajíce (brambory) v pytli.
  • Rázné NE říkáme igelitovým pytlům či fóliím. Ideální jsou bedýnky, které mají mezery ve dně i stěnách. Běžně je vyhazují třeba v obchodních domech a jsou rádi, když si je někdo odveze. Jinak skončí v kontejnerech. Brambory prostě pro uskladnění potřebují vzduch ze všech stran.
  • Bedýnky s brambory musí být samozřejmě v suchých a větraných prostorech bez přímého světla, či dokonce vystavení slunci.
  • Asi by vám nechutnaly, kdyby vedle nich byly uskladněny třeba kanystry s benzinem…
  • Aby předčasně nevyklíčily, měly by odpočívat v teplotě kolem 5 stupňů.
  • Když přeci jen (jsou velmi životaschopné) začnou klíčit, klíčky ulamujte.
  • Brambory vystavené mrazu (to se vám může stát i ve sklepě), změní škrob v nich obsažený v cukr a chutnají pak nasládle. S tím se potkáte i u běžně nakupovaných brambor.
  • Brambory by neměly být uskladněny ve vrstvě vyšší než 80 centimetrů – aby nehnily.
  • Uskladněné brambory pravidelně kontrolujte a případně plesnivějící ihned odstraňujte!
  • Vápno nikdy neškodí – část sklepa, kam uložíte brambory, můžete vápnem vybílit, nebo jen do jejich blízkosti postavit nádobu s vápnem.
Foto: kreis-reutlingen.de

Umíte si vybrat správnou odrůdu?Foto: kreis-reutlingen.de

Brambory si můžete uskladnit i v paneláku, je tam jen problém se suchým vzduchem. Prostě namočte několik cihel a rozložte je kolem úrody v panelákovém „sklepě“. Když budete cihly pravidelně vlhčit, zajistí přeci jen „sklepní ovzduší“ i v paneláku.

Opakem jsou příliš vlhké prostory – třeba ve starším domku. I tam si ale víme rady. Umístěte ve skladovacím prostoru několik plochých nádob se solí, která vlhkost vstřebává. Vlhkou sůl samozřejmě vyměňujte, ale ještě ji můžete vysušit a běžně používat.

Tip: Když už vám brambory zesládly: „Postižené“ brambory dejte na dva dny do teplé místnosti, potom je oloupané nechte máčet ve vodě a tu slijte. Pak už klasicky – brambory zalijte novou, teplou vodou a uvařte…

Brambory se dají i sušit!

Pokud sklidíte brambor tolik, že vám nestačí prostory na jejich uskladnění, můžete jejich trvanlivost prodloužit usušením. Uvařte je ve slupce, a když vychladnou, oloupejte je a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Usušte je buď v sušičce, nebo v troubě, uskladněte opět v suchém, větraném prostředí a pak používejte jako jakoukoli sušenou zeleninu – prostě je hoďte na tuk, do fritézy, zapečte…

Rady lidové moudrosti

Aby si uskladněné brambory zachovaly svěžest, vitaminy a chuť, dají se přes zimu v bedýnkách proložit kousky dřevěného uhlí (toho na grilování – běžně ke koupi). Do bedýnky vložte něco jako rošt – aby hlízy (brambory) byly tak na dlaň nad uhlím. Jsou potom opravdu dobré a navíc uhlí zpomaluje proces klíčení – déle vám vydrží.

Je váš sklep vhodný ke skladování brambor? Můžete mít úžasný sklep, ale podstatná je větratelnost, vlhkost, materiál… Pokud se chcete ujistit, zda právě váš sklep vám zajistí celoroční zdravé plodiny, můžete provést květinový test. Položte do sklepa pár karafiátů – květin. Stejně tak dejte karafiáty do ledničky. Pokud květiny ve sklepě zvadnou – odumřou ve sklepě dříve než v lednici, něco tam není v pořádku.

Milý Kryštofe Kolumbe, díky za brambory! I kdybys neobjevil Ameriku, těmito jedlými hlízami jsi zachránil spousty lidí před smrtí hladem a nám způsobil bezpočet kulinářských potěšení.

Reklama

Související témata:

Načítám