Hlavní obsah

Chcete být v životě šťastní? Stačí mít v rovnováze svůj zlatý triangl!

Foto: Profimedia

Naplněný vztah je ke spokojenosti nutný, ale jen s ním si nevystačíteFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni touží po štěstí, ale jak ho dosáhnout, neví snad nikdo. Ale možná je to jednodušší, než se zdá. Prý stačí mít v rovnováze takzvaný zlatý triangl tvořený třemi základními elementy lidského života.

Článek

Pro mnoho lidí je honba za štěstím něčím nedosažitelným. Zkouší kdeco, soustředí se na kariéru, staví velké domy, vrhají se do lásky po hlavě. Chvíli mají pocit, že konečně cítí životní spokojenost, ale pak se to zase zhroutí. V práci je nepovýší podle představ, v domě je jim smutno, bouřlivá láska stejně bouřlivě skončí.

Důvod? Podle vědců nemají v rovnováze zlatý triangl, jehož vrcholy tvoří spokojený vztah, finanční bezpečí a pocit naplnění.

Tři elementy

Právě tyto tři oblasti lidského života jsou podle vědců z univerzity Deakin v australském Melbourne pro pocit štěstí klíčové. Je nutné je mít každý den v rovnováze, ve všech těchto oblastech vám to musí klapat, jedno nenahradí druhé. Musí se spojit ve zlatý triangl! Takhle by měl vypadat:

Foto: Profimedia

Mít někoho, na koho se můžete spolehnout a věříte mu, je základ. Ale potřebujete i další smysl životaFoto: Profimedia

  • Fungující vztah – Je tím myšlen silný osobní a dlouhodobý vztah, nikoli bouřlivá romantická láska, jak ji znáte z filmů. Jde o spojení s někým, koho nejen milujete (a on vás), ale máte v něj plnou důvěru. Je to někdo, s kým můžete sdílet své každodenní strachy, neúspěchy, ale i úspěchy.
  • Finanční bezpečí– Není třeba žít v blahobytu, ale mít své finance pod kontrolou tak, aby nebyly zdrojem každodenního stresu (tentokrát jsem nájem ještě zaplatil, ale příští měsíc nejspíš skončím pod mostem). Naopak bohatství je většinou vykoupeno zaneprázdněností, která může nabourávat vztahový element. Nejvyšší stupně spokojenosti proto vykazují rodiny s menšími (ovšem stabilními) příjmy.
  • Smysl života – Nemusíte být ekologickým aktivistou nebo se angažovat v charitě, není potřeba mít nějaké vyšší cíle celospolečenského významu. Potřebujete jen něco, co vás bude naplňovat a bavit. Může to být klidně vaše práce, ale jen pokud je i vaším koníčkem, ne jen zdrojem příjmů. Stejně tak i rodina a děti, ale klidně i nějaké úplně obyčejné hobby.

Tak „jednoduché“ to je

Jak bylo řečeno, tohle jsou tři základní elementy života, a když to v nich funguje, nemůžete cítit nic jiného než štěstí.

„Tenhle trojlístek je opravdu zásadní, jedno jde ruku v ruce s druhým. Pokud vám nějaká oblast drhne, můžete se extrémně angažovat v dalších dvou, ale tím si vlastně jen tu pokulhávající oblast kompenzujete. Takže jste třeba úspěšní v práci a vyděláváte velké peníze, ale za ty si funkční vztah nekoupíte,“ vysvětluje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

K pocitu štěstí je potřeba i určité finanční zázemí, jistota, že rodinu uživíteFoto: Profimedia

Život by podle ní měl být rovnováha, vyváženosti ne obrovská nálož v jedné oblasti. A tak v práci a v době výplaty budete nejspíš pociťovat spokojenost, ale v jiných okamžicích se tak dobře cítit nebudete.

Pokud by se totiž měla některá z těchto tří věcí vypíchnout, byl by to právě element vztahu. „Silné vztahy jsou opravdu zásadní, protože i sociálně slabší mohou zažívat pocity štěstí, pokud mají milující rodiny a v nich i jakýsi smysl života,“ dodává Robert Cummins, profesor z univerzity Deakin. Proto vědci nacházeli nejvyšší stupně spokojenosti u manželských párů.

Svou roli hraje i věk. Absenci vztahu nejlépe snáší mladí lidé (kteří partnera stále hledají a nemají pocit, že už by ho dávno měli mít) a pak starší vdovy a vdovci (kteří si svůj vztah již prožili a v tomto směru jsou naplněni, i když se jim po partnerovi stýská).

Tak co? Máte svůj zlatý triangl?

Načítám