Hlavní obsah

Chcete hubnout? Tohle nepijte!

Foto: Thinkstock

Hlad je prý převlečená žízeňFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlad je prý převlečená žízeň. A v případě horkých dnů to platí dvojnásob. Na druhé straně je ale velmi důležité, dát si velký pozor na to, co pijete. Abychom vám výběr vaší příští sklenky usnadnili, sestavili jsme žebříček oblíbených nápojů, hezky podle množství kalorií. Takže opravdu si dáte džus, když hubnete?

Článek

Příjem tekutin by neměl nikdy klesnout pod dva litry denně, v létě a při sportování je třeba pít raději i více. Všichni víme, že nejvhodnější je klasická čistá pitná voda bez bublinek, ale jen málokomu se podaří odolat nabídce různých limonád, džusů, koktejlů a drinků.

Nemáte-li problém s váhou a množství kalorií zase až tak neřešíte, vybíráte pravděpodobně především podle momentální chuti a možná stavu peněženky. V případě, že chcete hubnout nebo si váhu udržet, bylo by ještě dobré se zamyslet nad energetickým obsahem toho, co právě chcete vypít. Ono to totiž dost často není vůbec málo. Sestavili jsme pro vás proto hitparádu tekutých kalorií – nealkoholických i alkoholických nápojů.

Hitparáda tekutých kalorií

Stejně jako u jiných žebříčků, i v našem případě je na prvním místě vítěz – to znamená nápoj s nejmenším množstvím kalorií – a na poslední příčce outsider, kterému je lepší se vyhnout.

Kalorie z džusu spálíte čtvrthodinkou běhu

Chcete si váš oblíbený nápoj jednou za čas přece jen dopřát? Pak přidejte na fyzické aktivitě a pohybu. A počítejte s tím, že dvě patra schodů vám stačit nebudou. Pro spálení kalorií ze skleničky banánového džusu byste museli: 30 minut chodit po rovině nebo čtvrt hodiny běhat nebo hrát 40 minut volejbal. Ochucenou minerálku spálíte rychleji. Například 10 minutami plavání, za 5 minut intenzivního aerobiku nebo po 15 minutách sekání trávy. Je to hodně, nebo málo? Není lepší tyto tekuté kalorie ušetřit a vyměnit je za kus ovoce nebo zeleninový salát?

Foto: Thinkstock

Při fyzické aktivitě je přísun tekutin velmi důležitýFoto: Thinkstock

Panák místo šesti rohlíků

Je jasné, že alkoholem žízeň nehasíme nebo bychom přinejmenším neměli (a to ani pivem, které se právě často na žízeň pije!), ale přesto, přiznejme to, si je jednou za čas dáme. A právě v alkoholu se skrývají největší kalorické bomby! Vždyť třeba deci Baileys vydá za skoro šest (!) rohlíků a jedno velké pivo dokonce za tři ovocné jogurty. Přemýšlejte (a počítejte) proto předtím, než si připijete!

V souvislosti alkoholickými nápoji si také uvědomte, že pálení tuků zpomalují. „Pokud jste na redukčním režimu a po sportu rádi doplňujete tekutiny alkoholem, například pivo po volejbale nebo na kole, příliš si nepomůžete. Alkohol má totiž před tukem ,přednost v jízdě'. Jakmile se napijete, játra se plně věnují zpracování alkoholu a tuky musí počkat,“ upozorňuje Bc. Monika Divišová z poradenského centra Wellnessia. „Chcete-li hubnout pohodově a zdravě, alkohol na chvilku vyměňte za neslazené tekutiny. Při udržování váhy pak počítejte s tím, že co jste při šlapání na kole spálili, se energeticky zhruba vyrovná s posezením na letní zahrádce s pivem či vínem,“ dodává nutriční poradkyně.

Na závěr si udělejte si malý test:

  • Zapisujte si týden vše, co vypijete
  • Zhodnoťte, kolik tekutin vypijete
  • Spočítejte si, kolik vám činí energetická hodnota všech nápojů za týden a vydělte ji sedmi
  • Získáte hodnotu, kolik kalorií (popř. kJ) denně spolu s nápoji vypijete
  • Tato hodnota by měla být maximálně okolo 500–700 kJ v případě, že nedržíte dietu
  • Pokud chcete hubnout, měla by tato hodnota být nulová

Jak jste dopadli? Přemýšlíte nad tím, kolik kalorií vypijete zároveň spolu se svým celodenním pitným režimem? V mnoha případech totiž ke zhubnutí skutečně stačí vyměnit džusy, limonády, sladké čaje a kávy se šlehačkou za čistou vodu, naučit se nesladit a kila jdou dolů (skoro) sama!

Reklama

Související témata:

Načítám