Hlavní obsah

Chcete mít zdravý šatník? Hýčkejte si ho

Pokud jste již také dospěla do bodu, kdy si raději koupíte jeden kvalitní kašmírový svetr místo pěti akrylových, tleskáme! Zjistěte, jak se o své milované kousky starat, aby vydržely co nejdéle.

Článek

Kašmírový svetr vám na rozdíl od akrylového poskytne hřejivou a hebkou náruč, navíc jej nemusíte ani moc často prát. Vlněný kabát v zimě oceníte víc než polyesterový, ve kterém vám bude spolehlivě zima. A v hedvábné halence si budete připadat stejně jemně a luxusně, jako je materiál, ze kterého byla vyrobena. Navíc ji na rozdíl od její polyesterové kolegyně nebudete muset po dvou hodinách nemilosrdně sundat a hodit do pračky. Přírodní materiály jsou zkrátka mnohem příjemnější než umělé, mají lepší vlastnosti a jejich majitelka se s nimi nejen vzhledem k jejich vyšší ceně loučí mnohem obtížněji než s umělými ekvivalenty. Což také moc často nemusí, protože při správné péči vydrží poměrně dlouho. Jak je správně prát a žehlit?

Netřepat a nemíchat

Pravidlo číslo jedna: pokud můžete, perte kašmír, vlnu i hedvábí v ruce ve vlažné vodě ve speciálním jemném pracím přípravku nebo v dětském šamponu. Postačí ho jen trochu a k namočenému oblečení buďte něžná. A nikdy ho neždímejte! Přebytečnou vodu opatrně vymačkejte do froté ručníku a nechte uschnout, ale pozor, rozhodně ne na přímém slunci. Vlna případně snese i pračku, konkrétně program určený na praní vlněného prádla, ale s kašmírem a hedvábím raději neexperimentujte.

PerfectCare Elite

Žehlení budoucnosti

Samostatnou kapitolu tvoří žehlení. Hedvábí je lepší žehlit ještě vlhké a dejte si pozor na napařování, které může na halence zanechat ošklivé skvrny. Kašmír, vlnu i hedvábí je třeba žehlit na nejnižší program, poměrně častým problémem ovšem bývá, že je při této nízké teplotě nevyžehlíte dostatečně. V tomto případě oceníte systémovou žehličku Philips PerfectCare Elite, u které díky speciální technologii OptimalTEMP nemusíte při žehlení nastavovat teplotu vůbec. Poradí si automaticky s hedvábím, vlnou, nepoddajným tvídem nebo třeba denimem na jeden zátah, aniž by látku spálila nebo naopak nevyžehlila dostatečně. Nehrozí s ní ani odkapávání vody a vznik skvrn. A pomocí vertikálního napařování jednoduše vyžehlíte i halenku nebo kabát na ramínku.

PerfectCare Elite

Chytrá a pracovitá

Systémová žehlička PerfectCare Elite  je také extrémně lehká, má velkorysou nádržku na vodu o objemu 1,8 litru, díky které můžete žehlit až 2 hodiny v kuse, a klidně ji nechávejte položenou přímo na žehlicím prkně. Nijak ho nepoškodí, a pokud byste ji tam omylem zapomněla, po pár minutách se sama chytře vypne. Jednoduše funguje i čištění žehličky – až vás prostřednictvím kontrolky a zvuku upozorní, vypustíte špinavou vodu pomocí tlačítka. Více na www.philips.cz/snadnezehleni.

PerfectCare Elite

Reklama

Načítám