Hlavní obsah

Chcete ušetřit v kuchyni a zlepšit chuť potravin? Pořiďte si vakuovačku!

Foto: ZEPTER

Vakuováním potravinám několikanásobně prodloužíte životnost. Systém oceníte ale třeba i na cestách, když nemáte možnost uchování potravin v chladničce

Uchovávání potravin ve vzduchu prostém prostředí není převratnou novinkou, v českých domácnostech se začalo používat už v 90. letech dvacátého století. Doba ale pokročila a nabízí se nové možnosti.

Článek

Velkým problémem současnosti je plýtvání potravinami. Obchody nabízejí spousty produktů a jejich dostupnost láká ke koupi. Mnohdy ale neodhadnete množství nebo dobu trvanlivosti některých čerstvých potravin. Potom suroviny a spolu s nimi i peníze letí do koše. Přitom je snadné bezpečné uskladnění potravin. Stačí použít některý z dostupných vakuovacích systémů. Potravinám zachováte chuť i nutriční hodnoty a až pětinásobně prodloužíte jejich čerstvost.

Zdravotně nezávadné

Prodloužená čerstvost potravin je jev, jenž jste schopni ihned rozpoznat a ocenit. Věřte ale, že vakuum přináší i další výhody. „Vakuové prostředí zbavuje bakterie a veškeré druhy plísní kyslíku potřebného pro jejich přežití a uchovává stejnou chuť a nutriční vlastnosti jídla. Jídlo tak zůstává čerstvé a zdravé mnohem déle než v obvyklých podmínkách v chladničce," vysvětluje Mgr. Klára Šircová, koordinátorka společnosti Zepter International.

Foto: Zepter

Moderní design svařovačky je navržený tak, aby systém VacSy byl nejlepší ve své třídě. Plně automatická funkce vakuového balení. Cena k doptání u výrobce

Foto: Bionaire

Špičková svářečka FFS003X, FoodSaver doplněná vakuovacím systémem používá odolné fólie, jež mohou být použity pro mrazničky i mikrovlné trouby, lze s nimi potraviny i vařit metodou Sous Vide. Cena je 3090 Kč

Foto: Status

Vakuovací systém HV500 pracuje v automatickém i ručním režimu. Součástí je bohatá výbava, cena je 2990 Kč

Foto: Concept

Ještě lepší grilované steaky získáte, pokud je potřené marinádou na několik hodin vakuově zabalíte. Krabičky s víkem lze dokoupit ke svařovačce VA0010, její cena je 1398 Kč

Sáčky i krabičky

V závislosti na ceně máte možnosti využití různých systémů. Liší se nejenom komfortem obsluhy, ale také použitím různých nástavců, díky nimž uzavřete a odsajete vzduch třeba i z běžné láhve, sklenky nebo misky a dózy, kterých v domácnosti nikdy není dost.

Nejjednodušší vakuové pumpičky pracují na principu pístu, kdy opakovaným pumpováním odsajete z nádobky všechen vzduch. Moderní elektrické pumpičky fungují na stisk tlačítka. Nejenom, že je s nimi pohodlnější práce, ale také jsou účinnější.

Nádoby přímo určené pro vakuové systémy jsou buď skleněné, nebo vyrobené z odolného plastu, dokonalé těsnění víka zamezí úniku vzduchu. Při plnění je třeba dávat pozor na znečištění okraje nádobky potravinou. Těsnění pak nemá šanci dokonale přilnout a nádobka se neuzavře.

Příjemná je kombinace svařovačky fólií s integrovanou odsávačkou vzduchu. Potraviny zabalené v sáčku jsou skladnější, můžete je uložit i do mrazničky.

Foto: Concept

Svářečka fólií VA0010 s vakuovačkou používá silnou drážkovanou fólii pro dokonalé odsátí vzduchu. Cena je od 1400 Kč

Foto: Zepter

Bezdrátová pumpa je přenosná a snadno ovladatelná. Je součástí mnohočetného vakuovacího systému. Jednotlivé části je možné pořizovat jednotlivě. Jejich cena je k doptání u výrobce

Foto: Fagor

Snadno ovladatelný přístroj na automatické vakuové balení má užitečné tlačítko Stop pro jemné uchování křehkých delikates. Cena je 1799 Kč

Foto: Laica

Při provozu v běžné domácnosti oceníte jednoduchou vakuovačku kombinovanou se svařovačkou VT 3114. Cena je 1999 Kč

Na sušené potraviny

Zdá se, že by neměl být zásadní problém se skladováním sušených potravin. Dříve se přechovávaly například v plátěném sáčku nebo košíku. Později přišly na řadu různé krabice a dózy. Žádný z těchto obalů ale nedokázal suroviny spolehlivě ochránit před napadením škůdci. Představte si jen to zklamání, když jste nuceni vysypat celý sáček sušených hub, protože se doslova hýbají moučnými červy. Zde je opět skvělá příležitost pro vakuové sáčky anebo nádobky.

Stejně tak ale vakuum spolehlivě ochrání vyloupané ořechy a semena před žluknutím anebo mouku či strouhanku před navlhnutím.

Foto: Zepter

Speciální nádoby ideální pro uchovávání suchých a sušených potravin vynikají krásným a funkčním designem. Cena nádobky podle velikosti kolem 650 Kč

Foto: Laica

Trvanlivost pečiva uchovávaného pod poklopem Vakubox Maxxo výrazně prodloužíte nejenom odsátím přebytečného vzduchu, ale také snížením vlhkosti. Cena je 999 Kč

Foto: Concept

Stále po ruce je ruční bateriová vakuovačka Fresh. Používá speciální sáčky s ventilkem nebo vakuovací dózy. Cena je 999 Kč

Ještě stále váháte?

Shrňme si tedy přednosti, které vám a vaší domácnosti nabízí vakuovací systém. Výsledný součet vás třeba přesvědčí, že se investice vyplatí:

• přirozený způsob uchovávání potravin

• snadné použití

• potraviny vydrží až 3 až 5krát déle čerstvé

• zachování vitaminů, živin, barvy, vůně a chuti v potravinách

• neplýtváte potravinami a jíte zdravěji

• předcházíte onemocnění, která souvisí se špatným skladováním potravin

• udržujete chladničku bez zápachu

• můžete plánovat jídelníček pro celou rodinu dopředu

• máte balená a hotová jídla vždy po ruce

Foto: Bionaire

Rybářské úlovky dovezete domů čerstvé i v největším vedru. Svářečka FoodSaver Outdoor může být napájená z běžné sítě nebo ze zásuvky v automobilu či lodi. Cena je 6950 Kč

Foto: Concept

Sadu dvou vakuovacích zátek pro skladování otevřených láhví lze použít společně s vakuovou svářečkou nebo ruční bateriovou vakuovačkou. Cena je 199 Kč

Foto: Gaggenau

Sofistikované řešení pro náročné nabízí vestavěná vakuovačka. Cena podle šíře zásuvky je kolem 73 190 Kč

Využíváte vakuovačku a jaká je vaše zkušenost s ní?

ynezorPumanzeSaNyknalC