Hlavní obsah

Chcete v paneláku propojit kuchyň s obývákem?

Foto: thinkstock

Probouráním kuchyně s obývákem dáte svému bydlení nový rozměrFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li spojit obývací pokoj a kuchyň, budete muset odstranit spojovací stěnu. A v tom je v paneláku potíž. Vyhněte se při případné rekonstrukci problémům. Máme tipy!

Článek

Základním problémem při spojování obýváku s kuchyní v paneláku je totiž to, z čeho taková stěna je. Možná máte štěstí a je to klasická „papírová“ příčka. Anebo je z betonu, a pak mohou nastat potíže. A co vaše bytové jádro? Je zděné, nebo umakartové? Máme rady pro každé řešení!

Bourání papíru

Nejběžnější situace vypadá tak, že obývací pokoj přímo sousedí s kuchyní a mezi nimi je pouze jednoduchá, relativně tenká „papírová“ interiérová příčka. Poznáte ji tak, že na ni zaklepete, jako když ťukáte na dveře, a měli byste slyšet „dutý“ zvuk. Stěna je také na dotek „měkká“. V takovém případě máte vyhráno.

Foto: Ten Faxon

Spojením obývacího pokoje a kuchyně vytvoříte jednu velkou příjemnou místnost i v malém panelovém bytěFoto: Ten Faxon

„Budete li chtít obě místnosti spojit, pak buď pouze zvětšíte dveřní otvor, který ve stěně je, anebo celou stěnu vybouráte. ,Papírová´ stěna se dá totiž velmi snadno řezat obyčejnou pilou na dřevo nebo pilou k takovému účelu vyráběnou. Budete-li ale chtít stěnu vybourat celou, pak taková úprava trvá asi dvě hodiny. Stačí vám řemeslník z jakékoli stavební firmy. Částka za vybourání firmou by se měla pohybovat koulem 2500 Kč. Odpad pak musíte odvést do sběrného dvora či na skládku. S ohlašováním takové operace na stavebním úřadu si hlavu dělat nemusíte,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: Home Finder

„Papírovou“ příčku vybouráte snadno. S železobetonovou stěnou to bude problémFoto: Home Finder

Foto: Trend Zona

Vybourání „papírové“ příčky vás vyjde asi na 2500 KčFoto: Trend Zona

Straší vás beton?

Jedná-li se o panelovou příčku, máte problém. Je to výjimečné, ale může se to stát. „Panelové stěny jsou betonové a jsou vyztuženy ocelovými pruty. Takže vybourat takovou stěnu anebo zvětšit dveřní prostor je těžký stavební zásah, který zabere i několik dní. Ohlašovat ho na stavebním úřadě nemusíte," radí architekt Tomáš Holý.

Foto: Patriot home

Přechod mezi obývacím pokojem a kuchyní můžete vyřešit pomocí barového pultuFoto: Patriot home

Ve výjimečných případech mohou být ale tyto stěny takzvaně nosné, což ovšem znamená, že na nich spočívá tíha celého domu. Pak už budete muset žádat o povolení stavebního úřadu na stavebním oboru obecního úřadu, budete si pak muset pozvat statika, a teprve po schválení si můžete objednat firmu, která se pustí do práce. A zaplatíte také za odvoz suti a přistavení kontejneru celkem asi 5000 Kč. „Zkrátka je to komplikované a odrazoval bych od toho,“ dodává Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: 627buckingham

Abyste mohli železobetonovou stěnu vybourat, musíte už získat povolení stavebního úřaduFoto: 627buckingham

Máte umakartové jádro?

Byty v panelových domech mívají takzvaná bytová jádra z umakartu nebo z jiného plastu. Jádro obsahuje rozvod vody, a s jádrem tedy těsně sousedí kuchyň, jejíž mycí centrum vodu i odpad potřebuje. Kuchyňské linky pak bývají zavěšeny na stěnách jádra.

„Budete li propojovat kuchyň s obývacím pokojem, tak vytvoříte jednu velkou místnost, která ale bude mít stěny ze dvou různých materiálů. Jednou to budou stěny z původního obýváku, a tedy stěny panelové či ,papírové´, a některé stěny mohou být současně umakartové. Aby to nevypadalo neuspořádaně, budete muset stěny sjednotit. Umakart se ale nedá vymalovat, a tak vám nezbude nic jiného než použít například tapety, a dát tak všem stěnám jednotný vzhled,“ radí Ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Sýkora

I v paneláku si můžete dopřát takový luxus. Jen je potřeba zjistit, z jakého materiálu je stěna mezi kuchyní a obývacím pokojemFoto: Sýkora

Foto: Sýkora

Důležité bude sjednotit barvu stěn obou spojených místnostíFoto: Sýkora

Z čeho máte stěnu mezi obývákem a kuchyní vy?

Reklama

Načítám