Hlavní obsah

Chlap v kuchyni: Dejte si Pavlovo cuketové rizoto!

Foto: Marie Bartošová

V domácnosti Pavla a Ivany kuchyni velí muž – a že to umí!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že muži vaří dobře, jste se určitě už mnohokrát sami přesvědčili. Dnes vám to dokáže také naše čtenářka Ivana, která do našeho seriálu Chlap v kuchyni přihlásila svého přítele Pavla.

Článek

Když nám Ivana napsala, že pro nás má skvělého adepta na účast, nikoho z nás nenapadlo, jaká dobrota se na nás chystá. Z Pavla nakonec vypadlo, že vaří profesionálně a za svou kariéru prošel kuchyněmi vyhlášených pražských restaurací. To potvrzuje i lahodnost jím zvolených receptů – ano, připravil pro vás rovnou dvě dobroty! Navíc jsou opravdu jednoduché.

„Rozhodl jsem se použít lilek a cuketu, protože obojí se teď v obchodech dobře shání,“ vysvětlil Pavel svoji volbu cuketového rizota s mozzarellou a sušenými rajčaty. A jako předkrm si můžete dát bruschetty s pečeným lilkem.

Lahodné topinky s lilkem

Na 4 porce budete potřebovat: 2 velké lilky, sůl, pepř, olivový olej, svazek čerstvé bazalky, parmezán nebo ideálně pecorino na dozdobení a 4 plátky bílého chleba na topinky

Foto: Marie Bartošová

Lilkovou pomazánku zvládnete levou zadníFoto: Marie Bartošová

Lilky omyjte, odkrojte špičku se stopkou a bílou dužinu nakrojte do mřížky. „Jedině tak se sůl, pepř i olivový olej dostanou během pečení do hloubky dužiny,“ vysvětluje Pavel postup. Poté, co lilek okořeníte a pocákáte olejem, vložte je do trouby vyhřáté na 150 stupňů a pečte asi 30 minut, dokud dužina úplně nezměkne.

Foto: Marie Bartošová

Poloviny lilků nařízněte, okořeňte, zakápněte olejem a dejte upéct doměkkaFoto: Marie Bartošová

Hotové lilky nechte chvíli zchladnout, a pak lžící měkkou část vydlabejte do mísy. „Vážně ale vydlabejte jen měkký střed. Může se zdát, že ve slupce pořád zůstává dost lilkové dužiny, ta už je ale pro naše účely nevhodná,“ upozorňuje Pavel. Vydlabanou dobrotu promíchejte s nasekanou bazalkou, podle potřeby přidejte ještě olivový olej, sůl a pepř a vzniklou pomazánku namažte na opečené topinky. Ty dozdobte kouskem zrajícího sýru, lístkem bazalky a zakápněte olivovým olejem.

Foto: Marie Bartošová

Měkkou dužinu z lilků vyškrábejte a smíchejte ji s kořením a ještě kapkou oleje – a pomazánka je hotováFoto: Marie Bartošová

A pustit se můžete rovnou i do hlavního chodu. „Chtěl jsem ukázat recept, který čtenářky – a doufám, že i chlapi – zvládnou jednoduše udělat doma. Topinky s lilkem mi ale přišly moc jednoduché, tak jsem se rozhodl připravit i svoje oblíbené cuketové rizoto,“ směje se Pavel. Zatímco jeho přítelkyně Ivana, fotografka Maruška i já jsme už hltaly hotové topinky (jsou vážně úžasné!), Pavel se pustil do přípravy rizota.

Foto: Marie Bartošová

Namazané topinky dozdobte lístkem bazalky a sýrem, přidat můžete i kousek sušeného rajčeteFoto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Pavlova přítelkyně Ivana se ochutnávky nemohla dočkatFoto: Marie Bartošová

Sametově jemné cuketové rizoto

Na 4 porce rizota si připravte: 2–3 šalotky, 300 g kulatozrnné rýže (arborio, carnarolli), asi 0,65 l vody nebo zeleninového vývaru (celkem by jí měl být dvojnásobek než rýže), 2 velké cukety, olivový olej, asi 5 tenkých plátků másla, čerstvý tymián, asi 8 kousků sušených rajčat, čerstvou bazalku, další 3 plátky másla na zjemnění, 2–3 lžíce strouhaného parmezánu, 4 nakládané mozzarelly a podle chuti a nálady také parmezán a bazalku na dozdobení

Foto: Marie Bartošová

Ingredience na rizoto vypadají už od pohledu lákavěFoto: Marie Bartošová

„Krása se skrývá v jednoduchosti, a právě proto mám tak rád italskou kuchyni,“ prozradil Pavel, mezitím co si chystal rizotový základ. Cukety omyjte, odkrájejte z nich konce a nakrájejte na měsíčky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte je trochou olivového oleje, poklaďte asi 5 plátky másla, posypte tymiánem a osolte je a opepřete. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 20 minut.

Foto: Marie Bartošová

Cukety před pečením nakrájejte na měsíčkyFoto: Marie Bartošová

Mezitím na oleji zpěňte jemně nasekané šalotky a ty zasypte rýží. Vše důkladně promíchejte a rýži nechte zahřát – jestli už je teplá, poznáte jednoduše tak, že si na ni prostě sáhnete celou dlaní. Teprve v tuhle chvíli je dobré rýži míchat, teprve teplá totiž pustí všechen škrob, díky kterému je pak rizoto krásně krémové. Rýži pár minut restujte se šalotkou, posléze ji zalijte vodou či vývarem (asi 0,5 cm nad rýži) a za občasného promíchání počkejte, až se tekutina odpaří a vytvoří se škrobový šlem. V tuhle chvíli rýži vysypte z pánve do chladné nádoby a dejte ji na okno vychladnout úplně. Takhle připravený základ už je pak jednoduché kdykoli dodělat.

Foto: Marie Bartošová

Rýži po odpaření první dávky vody prudce ochlaďte, výsledek bude ještě lahodnějšíFoto: Marie Bartošová

Polovinu upečené cukety rozmixujte na kaši, druhou polovinu zatím nechte bokem. Na pánev nasypte zpět vychladlou rýži, smíchejte ji s cuketovým pyré, zalijte vývarem či vodou opět asi 0,5 cm nad rýži a postupně nechte tekutinu odvařit, trvá to zhruba 10 minut, dokud není základ rizota krémový. V tuhle chvíli můžete vypnout plotnu. Do rizota vmíchejte asi polovinu pokrájených sušených rajčat, nasekanou bazalku, asi 3 plátky másla, 2 lžíce olivového oleje, sypaný parmazán a druhou polovinu cuket.

Foto: Marie Bartošová

Do odstaveného rizota vmíchejte ještě kousek másla, nastrouhaný sýr a trochu olivového olejeFoto: Marie Bartošová

A teď už můžete servírovat. „Většinou narazíte na rizota servírovaná do hlubokého talíře, lepší je to ale na mělkém. Na ten nandáte porci rýže a boucháním na dno talíře ji rozprostřete po celé ploše. Rýže se tak přiměřeně ochladí a nebude už docházet – tedy bude stejně al dente, jako ji vyndáváte z pánve,“ vysvětluje trochu nezvyklý postup Pavel.

Foto: Marie Bartošová

Rizoto klepáním na dno talíře rovnoměrně rozprostřete po celé ploše talířeFoto: Marie Bartošová

Teď už stačí na talíře přidat rozpůlené kousky mozzarelly, zbytek nakrájených sušených rajčat, trochu bazalky a pár kapek olivového oleje. A můžete se pustit do jídla!

Pokud se rozhodnete dnešní recepty vyzkoušet, nezapomeňte nám do diskuse napsat, jak vám chutnalo.

Foto: Marie Bartošová

Krása se skrývá v jednoduchosti – a u tohoto rizota to platí dvojnásob!Foto: Marie Bartošová

Svoje manžely, kamarády, partnery, bratry nebo jakékoli další „vaše“ muže můžete přihlásit na e-mailu jana.ch@prozeny.cz. Tam vám ráda zodpovím i případné otázky!

Reklama

Načítám