Hlavní obsah

Chlupatá mánie: Už máte kožíšek?

Foto: stylelist.com

Kožešiny mají v oblibě i přední módní návrhářiFoto: stylelist.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádné jiné oblečení nevyvolává tolik kontroverze, jako to z kožešiny. S trochou nadsázky můžeme také říci, že se žádné jiné nenosí už od pravěku. Je vám oděv ze zvířátek proti srsti? Chlupatého trendu se nemusíte vzdávat ani v tomto případě. Napodobeniny jsou nejen povolené, ale i žádané!

Článek

Dříve byly kožichy považovány za symbol luxusu a nějaká ta činčila nebo králíček visely v každém druhém šatníku. S 90. léty minulého století však přišla změna a to, čím se bohaté dámy chlubily, už nevyvolávalo závist, ale opovržení. Poptávka po srsti začala klesat, a i když se i v současnosti stále nabízí, rozhodně to není v takové míře jako tehdy. Když máte na sobě umělou kožešinu, nikdo si neřekne, že je to proto, že nemáte na pravou. Napodobenin se totiž drží i velká část světových návrhářů.

„Umělé kožešiny jsou navíc dnes na takové úrovni, že jsou často od těch pravých k nerozeznání," říká stylistka Lenka Machková. A víte, že se na jeden kožich spotřebuje až sto třicet činčil, šedesát pět norků nebo jedenáct lišek?

Po čem sáhnete, to už necháme na vašem vědomí a svědomí, pojďme se přesunout k módě. Návrháři šli tradičně do extrémů: Chanel se vytasil s chlupatými kalhotami, pro nás obyčejné „smrtelníky“ ale budou na denní nošení praktičtější jednodušší kousky.

Vesty vedou!

Největším hitem jsou bezesporu kožešinové vesty. Ty už se přitom nenosí jen k rozevlátému hippie stylu, momentálně spíš dodávají šťávu klasickému oblečení, jako jsou kalhoty a jednoduché triko. Vestu můžete ještě přepásat tenkým barevným páskem. „Huňatá vesta je skvělým kontrastem i k topům z lehkých materiálů, jako je hedvábí nebo satén nebo něžným pastelovým barvám," říká stylistka Lenka Machková.

Vyzkoušet ji přitom můžete i tehdy, když nemáte úplně ideální postavu, nebude vám slušet jen v případě, že máte horní polovinu těla viditelně mohutnější než tu spodní. Vesta by vám zbytečně přidávala na objemu. Z tohoto důvodu je také dobré vestu doplnit užším oblečením nebo nějakou část těla, i když by to měly být jen paže v tričku s krátkým rukávem, odhalit.

Kožíšky zahřejí

Kožichy už nenosí jen postarší dámy, na chuť jim přicházejí i mladší milovnice módy. Spíš než ty dlouhé se ale nosí krátké kožíšky do pasu. Co se barev týče, nejvíce jsou vidět typické odstíny jako šedá, béžová nebo černá, ale hodně se nosí i kožichy různě tónované. Módní jsou potom zejména delší chlupy. Pokud je to na vás moc velký „odvaz“, můžete si vybrat kabátek s kožešinovým lemem nebo jen širokým chlupatým límcem.

Hřejivé detaily

Zvířecí srst se hojně objevuje i na různých doplňcích, zdobí tašky, boty, čepice, rukavice, nosí se i kožešinové límce. Pozor ale, ať to s nimi nepřeženete. Tyhle detaily se rozhodně nehodí ke kožíšku nebo vestě, v tomto případě platí, že méně je více. Jak je v ulicích vidět, některé dámy mají za to, že chlupaté boty, kožich a kožešinová čepice krásně „ladí“, my se ale přimlouváme za pravidlo jeden kousek a dost. Co se týče detailů, pokud jsou jemné (například lem na tašce a botách), můžete zkombinovat dva, ale zase ne více.

Kde nakoupit a jak o kožešinu pečovat?

Letos nebudete mít se sháněním tohoto hřejivého materiálu velkou práci. Díky jeho velké oblibě se propracoval do většiny módních řetězců. Krásné kožíšky seženete u značek Zara, Mango, H, C, F nebo Topshop. A jak je udržovat? Umělý kožíšek vyklepte a jemným kartáčkem vyčešte po směru chlupů. Potom do vody kápněte trochu tekutého pracího přípravku, roztok naneste na hadřík a krouživými pohyby rozetřete. Poté navlhčete houbičku a po směru chloupků přejeďte několika tahy a kousek nechte proschnout. Po delším nošení ho potom svěřte čistírně. Pravé kožešiny sama nečistěte.

Co vy a kožíšky? Vlastníte je, nosíte a milujete? Nebo jde tenhle trend úplně mimo vás? Napište nám do diskuse!

Reklama

Načítám